söndag 31 juli 2011

Hamburgare med två lyxiga såser - allt hemlagat!


Hamburgare som lyxas till med två såser blir fin helgmat att bjuda på! Med lite tid och omsorg kring tillbehören blir denna i grunden enkla anrättning något alldeles extra. Ugnsrostade grönsaker mixas med lite vatten och pressad lime och så en parmesankräm som även är jättegod att dippa potatisklyftorna i. Pepprig ruccola i stället för vanlig sallad och saftiga tomatklyftor.

Alltså jag överdriver inte när jag säger att det här är den godaste hemlagade burgare jag har gjort - hittills! För att få ordentligt med smak på själva burgarna gjorde jag samma färssmet som till mina färsbiffar med bacon och senap. Det är viktigt att låta grädden till parmesankrämen reducera ordentligt, en halv dl ska dunsta bort, annars blir den lätt för lös. Grönsakssåsen ska å andra sidan inte blir för tjock, späd med vatten till önskad konsistens.

Som hamburgerbröd hade jag tänkt använda rostad ciabatta men det fanns naturligtvis inte på ICA här på orten. Det gäller att vara flexibel när man handlar där eftersom det så gott som alltid är något på inköpslistan som  inte finns att hitta i hyllorna. Så det blev formfranska rustik i stället som rostades i ugnen en stund med potatisklyftorna. Gör egna potatisklyftor om du orkar. Jag tog en genväg där och använde frysta med skalet kvar. Tyckte att det räckte ändå med att göra de två såserna och biffarna och det smakade alldeles utmärkt.

Gör såserna först, förbered biffarna fram till stekning och ställ sedan in potatisen i ugnen. Fixa resten av tillbehören och stek på biffarna det sista du gör strax innan potatisen blir klar. Såserna kan du göra i förväg. För att lyxa till det ännu mer kan man steka på utskurna biffar i stället för att göra färsbiffar. Pensla i så fall biffarna med lite olivolja, krydda med salt och peppar, grilla eller stek i panna 3-5 minuter per sida beroende på tjocklek.

Det här tar lite tid men vad gör väl det när man som matlagare älskar att stå i köket och bjuda trevliga gäster på middag?! Allt är beräknat för fyra personer

Lyxig sås nr 1 med ugnsrostade grönsaker
3 vitlöksklyftor
1 aubergine
15 körsbärstomater eller 3 stora tomater
4 schalottenlökar
1 röd spansk peppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 - 1 dl vatten (såsen ska inte bli för lös)
1 msk pressad limesaft

Sätt ugnen på 250 grader. Skala vitlöksklyftorna. Skala schalottenlökarna och skär i klyftor. Skär aubergine och tomater i tärningar. Kärna ur och skär chilin i bitar. Lägg alla grönsaker i en långpanna. Rosta grönsakerna i ugnen ca 20 minuter. Vänd runt dem några gånger. Ta ut grönsakerna, salta och svartpeppra. Lägg i en mixer. Tillsätt vatten och limesaft. Mixa till en slät kräm. Ställ svalt så länge.

Lyxig sås nr 2 med parmesan och lime
2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesanost
1 tsk rivet limeskal
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka upp grädden i en kastrull och låt koka ner till 1,5 dl. Ta pannan från värmen. Blanda ner parmesanost, limeskal, salt och svartpeppar. Ställ att svalna.

Hamburgare med bacon och senap, 4 st
400 g nötfärs (varsin 100-grammare alltså...)
2 ägg
1 finhackad gul lök
1 paket bacon
1 msk dijonsenap (eller mer om du vill ha ännu mer senapssmak)
Salt, vitpeppar och svartpeppar efter egen smak
Smör
Ca 1 dl vatten

Stek baconskivorna knapriga och skär i bitar. Blanda allt till en smidig färs. Forma fyra hamburgare. Hetta upp smör i en stekpanna och stek dem ca tre minuter på varje sida. Känn efter när de är klara genom att trycka lätt ovanpå - det ska inte vara för mjukt utan ge lite motstånd. Du kan även kolla köttsaftens färg genom att trycka in en provsticka där hamburgaren är som tjockast. Färgen ska då inte vara rödaktig om du vill ha det helt genomstekt. Lyft hamburgarna ur pannan och lägg på serveringsfat. Täck eventuellt med folie och ställ in i ugnen för att hålla dem varma med potatisklyftorna som kanske har några minuter kvar på sig.

En bottenskyla vatten i stekpannan på slutet brukar jag använda för att hamburgarna ska bli helt färdiga utan att få för mycket färg och så inbillar jag mig att de blir lite saftigare av det också. Men det momentet kan hoppas över.

Rosta bröden i ugnen eller i grillpanna. Skiva tomater och lägg upp tillsammans med ruccola. Ställ fram såserna, potatisklyftorna och hamburgarna. Låt var och en montera sin egen burgare. Jag började med grönsakssåsen, sedan massor av ruccola, hamburgare, parmesankrämen och överst tomat. Ät med kniv och gaffel. Jäkligt gott på ren svenska!

Det syns ju redan här att dessa härliga grönsaker smakar fantastiskt i en sås med lite fräsch limesaft.

Använd gärna bakplåtspapper i pannan. Ser det inte fräscht ut?!

Efter rostningen i ugnen får grönsakerna fin färg och ännu mer smak.

Det blev till att köra med stavmixer i kanna igen... Det funkar men det börjar bli dags att inhandla mixer till landet. Vill kunna göra smoothies också nu i sommar på vår semester.

Förutom grädde är det här allt som behövs till den goda parmesankrämen. Riven parmesan och rivet limeskal.


Jättegott att dippa potatisklyftorna i parmesankrämen!

MMMMMMMMMMMMUMS!!! Som jag brukar säga, do try this at home.


4 kommentarer:

  1. Åhhh Lotta. Jag har lagat mat nästan varje dag i 25 års tid. I början till en hel familj på sex personer men de senaste åren bara till mig och min 17-årige son. Jag har tappat sugen några gånger, och speciellt senaste månaderna. Man har ju sin repertoar, till stor del klassiker från uppväxten (=mamma). Alla jättegoda, men till slut faktiskt tråkiga att tilllaga.

    Nu har jag hittat ny inspiration tack vare din sköna blogg. Plötsligt är det roligt igen! Detta var det 3:e receptet på en dryg vecka och det var smaskens! Parmesankrämen var ljuvlig. Pommes gjordes enligt Andy (En Herrans Mat, som du länkat till) på kokta bakpotatis. Och hamburgaren, det var den godaste vi ätit nånsin. Och då har jag ändå hunnit bli 52 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad väldigt glad jag blir över din kommentar! Det ger mig massor av energi att fortsätta med det jag gör, för det är ju lite jobb bakom bloggen trots allt. Även jag tappar sugen och inspirationen ibland, men den kommer alltid tillbaka. Suger åt mig allt jag kan från kokböcker, tidningar, mat-TV osv. Verkligen superkul att kunna inspirera dig!

      Ha en fin lördag!

      Radera
  2. Svar
    1. Det är ordet! Jag älskar parmesankrämen! Prova den till grillad sparris i sommar!

      Radera