onsdag 2 januari 2013

Saftig parmesankyckling i ugnen


Visst är det väl skönt med okomplicerad mat med rena smaker? Jag drar lätt iväg och lägger till ingredienser för att få med så mycket gott som möjligt men den gyllene regeln för de flesta kockar är att less is more. Att ta en titt på det man tänker laga och ta bort minst en ingrediens är ofta ett gott råd till både proffs- och amatörkockar. Så när jag funderade på denna kycklingrätt med grädde, parmesan, lök, soltorkade tomater och basilika, och ett gäng andra grejer som passerade genom skallen.... Då hejdade jag  mig och satte stopp vid grädde, parmesan och lök. Och så gott det blev! Saknade inget i denna krämiga rätt där varje smak fick komma till sin rätt.

Kycklingfiléer bakas i ugnen under ett täcke med grädde, parmesan och gyllenstekt gul lök. Vitlöksfantaster byter ut gul lök till vitlök förstås men räkna inte bort gul lök direkt. I den här rätten ger den lite djup till helhetsupplevelsen av smaken. I formen som kycklingen bakas i samlas en härlig sås som du slevar över riset du serverar till. Någon grönsak till passar säkert fint. Jag tog några körsbärstomater bara men broccoli tror jag skulle passa kanon. Kanske till och med att broccolin skulle kunna åka med i ugnen tillsammans med kycklingen! 

4 portioner
Ca 600 g kycklingfilé
1 stor gul lök eller två mindre (eller 2-3 finhackade vitlöksklyftor)
Ca 200 g grovriven parmesan
3 dl grädde
1/2 kruka färsk basilika, strimlade blad
Örtsalt och svartpeppar
Smör
Strösocker

Skiva löken och stek gyllene i en klick smör. Pudra ett par omgångar med strösocker för extra fin färg och smak. Ställ åt sidan. (Eller fräs vitlöken i smör och ställ åt sidan). Skölj, ansa och torka kycklingfiléerna. Lägg dem på rad i en smord ugnsform. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar. Blanda grädde och parmesan i en skål. Skeda upp och fördela jämnt på kycklingfiléerna. Ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 25 minuter tills ytan fått fin färg och kycklingen är klar. Ta ut och strö över strimlad basilika. Servera med kokt ris och någon grönsak.


Löken får gärna skivas ganska grovt innan du steker den gyllene.

Grovriven parmesan med grädde blir ljuvligt ihop med kycklingen!

Klart att ställa in i ugnen!

Sist på med strimlad basilika...

Skopa upp det goda i formen och ös på riset så blir allt saftigt och gott!

Så, en kycklingrätt som är enkel, god och verkligen totalt okomplicerad. Varför är det så lätt att glömma det enkla? Mer sånt här ska det bli framöver. Jag ska lita på enkla och goda råvaror och låta de tala för sig själva och inte lägga till för mycket. Less is more kanske får bli nya ledord för det nya året? Grädde, bacon och ost kommer jag förstås fortsätta använda, dessa ingredienser kan vi väl se som "less" :-)


22 kommentarer:

  1. Receptet sparas! Älskar god och enkellagad mat!
    Tack tack! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi två, minst :-) Vassego!

      Detsamma till dig och kram!

      Radera
  2. Så gott det lät! Jag gillar också lättlagad god mat ;) Kyckling är ju så enkel att variera också!
    Jag hittade din fina blogg, när jag googlade "watt och veke" lampskärm ;) Såg att du hade den, som jag funderar på till arbetsrummet, som precis blivit klart ;)
    Nu ska jag titta lite mer här hos dig :)
    Kram /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saftigt och gott med mycket smak från parmesan till den snälla kycklingen :-) Tack för att du hittade hit, via inredning minsann! Det är också ett intresse förutom matlagningen för mig. Lyxigt med eget arbetsrum - grattis till det!

      Varmt välkommen hit!

      Radera
  3. Lotta is back ;-) Skönt - och receptet & bilderna gör mig hungrig!

    När jag läser en lång lista på vad jag behöver "skippar" jag receptet ofta utan att prova, då kvittar det nästan hur gott det ser ut... Ibland t.ex. "tar det emot" när en ny krydda ska köpas som man bara behöver ett kryddmått av osv. Men om man läser flitigt här och hos dina favoriter blir kryddhyllan snabbt fylld och man (jag) vågar då ibland variera gamla recept med nya smaker. Är alltså inte helt fel ;-)

    Grädde och bacon är väl inga ingredienser... utan en självklarhet *g*

    God fortsättning på 2013!



    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, good to be back :-)

      Förstår det där motståndet att köpa på sig nåt som man tror att man bara kommer att använda en gång men som sagt, rätt vad det är är det just den kryddan eller ingrediensen som åker ner i en rätt som blir något helt nytt!

      Nej, jag håller med. Grädde och bacon bör ingå i standardskafferiet som smaksättare :-)

      God fortsättning!

      Radera
  4. Less is more... hmmm.... jag funderar på hur vi indier tänker när vi lagar mat... more is definitely more! Hehe ;)

    God fortsättning, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns nog en gräns för all mat när det liksom tippar över och blir för mycket, men den ligger förstås på lite olika nivåer beroende på maträtt. Men gärna "more" på tallriken i form av mängden mat :-)

      Tack detsamma till dig och kram!

      Radera
  5. Det låter verkligen supergott! Blir till att testa helt enkelt! :-)

    SvaraRadera
  6. Perfekt rätt att bokmärka för framtiden när jag inte kommer ha lika mycket tid i köket längre. Allt i en form spar även en del disk till sambon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat i ugnen är alltid bra :-) Det ska bli spännande att se hur 2013 blir för dig med både nygammalt (jobbet) och nytt (lgh)!

      Radera
  7. Bra tänk minsann, vi är extra glada över att de soltorkade försvann:) Visst är det så att det enkla oftast är det goda, det bevisar du ju här.
    Känns tryggt att veta att osten och grädden (och bacon) inte räknas bort så lätt, då hade vi blivit oroliga:)

    En god fortsättning till dej,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, soltorkade är just en sådan ingrediens som kan få det att tippa över :-) Mina favvisar i köket blir kvar, men kanske inte lika frekvent. Kanske dags att tänka lite på midjemåttet också. Det ska visst inte vara så sunt med för många kilon att släpa på har jag hört talas om...

      Detsamma till er och kramar!

      Radera
  8. Du har så rätt, Lotta! Less is more. Men i viss typ av matlagning är more more, som indiskt. Men då handlar det ju ofta om mycket olika kryddor. En skön blandning av olika typer av mat blir det om man inte kör fast i ett tänk!

    Ost, grädde, bacon.. Kanske ligger något i fettprincipen folk pratar om? Ja, att mer fett alltid är bra ;) i maten i alla fall :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att jag för lätt går över gränsen för att få till det lilla extra men många gånger är det just att dämpa sig och ta bort något som blir succén. Jag ska försöka tänka på det mer men kryddblandningar kräver ju sin lista på ingredienser :-)

      Jag använder nog lite för mycket ost, grädde och bacon för hälsans bästa. Men det går ju att dra ner på mängderna och fortsätta njuta av det som smaksättare. Vi får se hur det går på den fronten :-)

      Radera
  9. Goda och enkla smaker. såsigt och gott ,det gillas!!! Ost, grädde och bacon, vem kan vara utan det??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev en riktigt favvo direkt. Mina "kryddor" stannar kvar i båda mina kök :-)

      Radera
  10. Gott och enkelt framför allt! Skriver ut och sparar! tack för tipset..Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, sånt är bra att ha. Vassego :-)

      Tack detsamma, trevlig helg!

      Radera
  11. MUMS - så gott - detta måste jag testa!

    Vad mycket du hunnit med sen sist jag var inne - har haft fullt upp senaste tiden och tyvärr inte hunnit läsa alla fina bloggar.

    Hoppas allt är fint med dig och de dina och att du hade en mysig jul. Kram och god fortsättning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt god kycklingrätt! Tja, jag har nog varit lite lat och inte fått upp så mycket här men lite grand i alla fall :-)

      Bara fint med mig, laddad efter många lediga dagar kring jul och nyår. Hoppas allt är bra med dig också.

      Kram och tack detsamma!

      Radera