tisdag 24 juni 2014

Torsk på torsk - den här gången i ugnen med medelhavssmaker


Jag är så glad att mina smaklökar äntligen har fattat grejen med fisk. Och grejen är att det är riktigt gott med fisk. Plus att det känns nyttigt och man blir behagligt mätt. Den här fiskrätten är dessutom väldig enkel att göra och den är sprängfylld med smaker som funkar suveränt ihop. De kan sin matsak runt Medelhavet när de kombinerar oliver, tomat, vitlök, citron, kapris och så en rejäl dos olivolja förstås. Och så svenskt smör på det. Himmel så gott!

I originalreceptet som jag gjort till mitt används även sardeller men det tog jag bort för jag tänkte att det skulle kunna ta över och för min del tror jag att det var ett klokt beslut. Men om du gillar sardeller och vill ha mer sälta, så lägg på det också. Använd vit, fast fisk - jag valde torskfilé som jag snabbrimmade för smak och konsistens. Mycket lyckat. Bjöd mina föräldrar på det här och jag överdriver inte ett dugg när jag säger att de verkligen gillade det. "Det godaste jag nånsin har bjudit på" sa pappa till och med, och det mina vänner - är ett riktigt gott betyg :-)

Till servering: Kokt potatis, ris, bulgur eller andra gryn

4 portioner
8 dl vatten
3/4 dl salt
600 g vit, fast fisk - t.ex. torskfilé (helst färsk)
Salt och svartpeppar
200 g körsbärstomater, halverade
1 dl kalamataoliver utan kärnor
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk kapris
Olivolja
50 g smör
Finrivet skal av en citron
Persilja, hackad

Ta bort eventuella ben från fisken. Blanda 8 dl vatten med 3/4 dl salt och lägg i torsken. Snabbrimma ca 15 minuter. Ta upp fisken, skölj av och lägg i en form bottnad med lite olivolja. Salta lätt och svartpeppra. Fördela tomater, oliver, vitlök och kapris ovanpå fisken. Ringla över olivolja och lägg på klickar av smöret. Ställ in i ugnen på 180 grader i 15-20 minuter. Kolla fisken efter en stund, tillagningstiden beror på hur tjock fisken är. Den är klar när den flikar sig så där härligt när du drar med en gaffel och ska vara vit och fin i färgen. När du har tagit ut fisken, strö över rivet citronskal och hackad persilja. Servera genast med kokt potatis eller annat tillbehör.


En massa gott som passar perfekt till fisken.

Olivolja och smör ovanpå det hela. Blandar sig fint med vätskan
från fisken och blir till en ljuvlig sky i formen.

Att tomater är så gott till fisk! Och sältan från kapris - en riktig hit.

Kokt potatis passar jättebra till fisken. Ett tips är att ha en bit bröd till hands också,
så att du kan suga upp all den goda skyn!


Som sagt, jag är verkligen glad att jag har hittat smaken för fisk. Har några recept jag ser fram emot att testa, bland annat lax på grillen med sparris och andra godsaker. Lovar att återkomma med rapport. Njut nu av sommaren och de ljusa kvällarna, sommarvärmen kommer nog snart. Så får vi se när jag vågar ta årets första dopp. Har blivit en riktig badkruka... Återkommer med rapport om det också :-)

Nu när jag gillar fisk på riktigt då kanske jag snart kan bli vuxen på riktigt och börja tycka om rödvin också. Och kaffe! Men vi tar en sak i taget...

10 kommentarer:

  1. Så himla roligt att du börjat gilla fisk! Kan du kan jag - ska jag våga ge mig på laxen igen kanske? Jag har också både vinet och kaffet kvar... Men kaffet, det går nog aldrig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fantastiskt :-) Klart du vågar dig på laxen igen, fast just lax är lite knepigare att gilla. Kraftigare smak på den... Kaffe tror jag inte jag fixar jag heller, det går bara ner med whisky i en Irish :-)

      Radera
  2. Ja, att Mårtenssons jublar över ditt fiskgillande är väl inget som förvånar dej. Smakerna här är helt i vår smak, vi har gjort något liknande med färsk tonfisk som vi gillade skarpt.

    Ta det nu lugnt med de andra smakövningarna, det är nog inte bra att chocka kroppen och smaklökarna med alldeles för många nyheter så tätt inpå varandra:)

    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det förvånar mig inte och jag är så tacksam för den inspiration ni ger kring fisk!

      Lovar att ta det lugnt och inte förta mig, en sak i taget :-)

      Kramar!

      Radera
  3. Ha ha... Ja, det gäller att inte chocka smaklökarna för mycket. Jag är fortfarande inte vuxen nog att gilla raggmunkar till exempel. Men jag förstår att detta gick hem hos gästerna, ser fantastiskt gott ut! Innehåller bara en massa godsaker.
    Hoppas midsommarhelgen var bra! Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag får hejda mig lite. Att käka fisk är ett stort kliv :-) Att du inte gillar raggmunkar däremot låter helt galet! Det är ju så poppis hos barn :-)

      Midsommar var bra men kallt - men vi slapp regn så jag klagar inte!

      Kramar!

      Radera
  4. Herregud vad gott! Riktigt somrig fiskrätt. Vad kul att du gillar fisk. Äntligen!! ;) Men så är det ju med vissa smaker. Jag kan inte äta sill hur mycket jag än vill. Så är det bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktig höjdare och jag är så glad för att smaklökarna inte protesterar. Men sill, där håller jag med dig. Går icke!

      Radera
  5. Mums vad gott! Medelhavssmaker till vit fisk är ju klockrent. Nu gillar jag i och för sig de flesta fiskar, bara de är riktigt färska. Tur att torsken inte är lika utrotningshotad längre så att man kan äta den fina, skiviga fisken med gott samvete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktig favorit som jag kommer göra fler gånger!

      Radera