tisdag 22 juli 2014

Kall gazpacho i värmen? Ja, tack!



Gazpacho med matiga brödkrutonger till lunch eller lätt middag i sommarvärmen är ett säkert och gott kort. Den kalla soppan kan göras på lite olika sätt - med grönsaksbuljong, tomatjuice eller olivolja och olika sorters grönsaker men basen är nog densamma i de flesta varianter. Smaken blir härligt intensiv och så känns soppan väldigt nyttig och uppiggande vilket kan behövas när värmen gör en sådär härligt loj och soltrött.

Färska tomater förstås, paprika, gurka, vitlök, lök, citronsaft, sting av tabasco och svartpeppar. Det är allt. Och gazpacho är så lätt att göra. Bara choppa upp i bitar och sedan mixa rubbet. Att låta soppan stå och bli riktigt kall gör att man får ge sig till tåls någon timme men det är värt väntan. Under tiden fixar man krutongerna och röjer undan i köket.

Gazpacho är läckert att servera i små glas med stjälkar av selleri som start på en middag på stående fot till drinken, som del av en buffé eller som förrätt. Eller som sagt, till lunch eller lätt sommarmiddag. Med stora krutonger blir det riktigt mättande. Du kan även servera med fina tärningar av tomat, paprika och gurka att toppa soppan med. Då blir det ännu matigare.

Gazpacho, 4 portioner
1 röd paprika
1 gul paprika
3 stora tomater
1 liten gurka
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 packad dl färska basilikablad
2 dl grönsaksbuljong (kall)
1 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk örtsalt
1 krm socker
Några droppar tabasco
Svartpeppar

Skär paprika, tomater, gurka, lök och vitlök i bitar. Mixa med basilika, buljong, citronsaft, örtsalt och socker. Smaka av med tabasco och svartpeppar. Låt stå och kallna ordentligt i kylen - minst en timme. Servera med örtkrutongerna.

Örtkrutonger
Mängden örtkrutonger avgör du själv men gör gärna "för mycket" för de går åt. Räkna åtminstone med en tjock skiva bröd till varje portion, fyra tjocka skivor alltså.

4 tjocka skivor lantbröd eller surdegsbröd
Olivolja
Färska örter (rosmarin, basilika, timjan, persilja etc.)
Ev flingsalt

Skär bort kanterna på brödet. Skär sedan brödet i stora tärningar som blir lagom munsbitar på en sked med lite soppa. Gör mindre tärningar om du föredrar det. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och fördela brödtärningarna på papperet. Ringla över olivolja. Finhacka örterna och strö över. Använd händerna och vänd försiktigt runt tärningarna så att de får olja och örter runt om. Skvätt eventuellt över lite mer olja om tärningar ser för torra ut. Rosta tärningarna på 200 grader i ca 15 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Ta ut och salta eventuellt lätt med lite flingsalt.


Mycket grönsaker och många smaker i en härlig soppa. 

Skär ingredienserna i mindre bitar - mixa - klart!

Att göra krutongerna i ugnen är lätt, snabbt och smidigt. Och de blir väldigt goda!
Om du föredrar mindre bitar är det bara att skära brödet i - just det - mindre bitar :-)

Kallt, läskande, gott, knaprigt och mättande. Vilken måltid!
Om du gör stora krutonger får du en knaprig yta och det lite sega inuti. Himmelskt!



När kall soppa inte räcker för att kyla av sig är det dopp från den här klippan som gäller - det så kallade badberget. Hoppas du också njuter av sommaren!



10 kommentarer:

  1. Mums! Så fräscht och svalkande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig sommarfavorit - när det är den typen av sommar :-)

      Radera
  2. Och lite vodka i den så blir det typ en Bloody Mary ju! ;-)

    Fina bilder på härliga härliga sommaren!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, bra idé :-) Det är verkligen en riktig härlig sommar vi har!

      Kram!

      Radera
  3. Kolla, kolla, precis vad jag åt till middag igår! Det är verkligen gott och fräscht, speciellt nu när det är så varmt att knappt jag har nån matlust.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt mat när man måste äta trots värmen. Min aptit går också ner men Skalman skriker och säger att jag ändå måste äta :-)

      Radera
  4. Ja njuter gör jag allt!
    Men det skulle vara perfekt att toppa njutningen med en skål med Gazpacho!
    kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är expert på det - jag är så avis och beundrar din inställning! Gazpacho behövs inte när man slukar glass, vin och annat gott i Götet ;-) Ses snart! Kram!

      Radera
  5. Nu har jag funderat en vecka på när jag åt gazpacho för första och sista gången ;-) Det måste ha varit omkring 1980; huvudsaken är jag jag fortfarande minns att det var gott och läskande i högsommarvärmen den dagen i Göteborg... Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senaste gången menar du, för det får ju inte vara den sista då 1980 :-) Det är verkligen en suverän rätt när det är varmt. Så mycket smaker och verkligen läskande. Fascinerande att man kan säga det om mat, att det är läskande :-) Hoppas du får anledning att göra själv!

      Radera