lördag 23 juli 2016

Galen grillad pippi (helt rubbad) med paprikaröra, grillad spetskål & färskpotatis


Att grilla kyckling är tacksamt. Så länge pippin inte får ligga över glöden för länge. Då blir det torrt och tråkigt. Att rubba kött på egenhändigt blandad "rub" är också tacksamt för smakens skull. Men om du inte vill köpa på dig kryddor med risk för att de inte används upp innan det blir gammalt så finns det färdiga kryddblandningar att köpa och använda alltihop av på en gång. Den här rubben har lite sting från spiskummin och chili. Hettan mildras lite av honung som penslas på kycklingen på slutet. Det är även gott att pressa över saft från grillad citron.

Paprikaröran som får toppa kycklingen har massor av smak och gör att någon sås inte behövs. Att grilla kål och sallad är inget konstigt alls sen ett tag. Men första gången för mig och jag tycker att spetskålen blev jättegod på grillen! 

Det är sällan jag ser någon anledning till att utesluta potatis som tillbehör. Även här. Jag kokade färskpotatis en bra bit i förväg med skalet på. Sedan halverade jag den. Penslade halvorna med olivolja och kryddade med salt och svartpeppar innan de grillades med snittytorna nedåt till fin färg. Om du penslar med smör eller en blandning av smör och olja så blir det mer färg på ytan och det blir lite knaprigare än med bara olja.

6 portioner
6 kycklingbröstfiléer - sköljda, ansade och avtorkade

Till kryddrub:
2 tsk spiskummin
1 tsk torkade chiliflingor
1 tsk paprikapulver
Rivet skal av en apelsin (pressa ut 2 msk saft till paprikaröran nedan)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Olivolja
2 msk flytande honung
1 spetskålshuvud, skivat via stocken så att bitarna håller ihop
Färska örter

Paprikaröra till servering
200 g grillad inlagd paprika på burk, avrunnen
1 finhackad vitlöksklyfta
100 g riven parmesan (eller Padano)
100 g rostade hasselnötter
1 dl olivolja
2 msk apelsinsaft
1 tsk rödvinsvinäger
Salt och svartpeppar

Gör först paprikaröran och ställ åt sidan medan du gör kycklingen. Mixa alla ingredienser utom vinäger, salt och svartpeppar som tillsätts på slutet för att smaka av.

Koka färskpotatisen, halvera och olja/smöra och krydda. Grilla gärna färdigt i förväg och värm upp i panna på grillen medan kycklingen grillas.

Blanda allt till kryddrubben. Klappa in den i kycklingen och låt "marinera" i minst 30 minuter. Pensla kycklingen med olivolja och grilla 10-12 minuter tills den är färdig. Pensla filéerna med lite honung på slutet. Grilla kålskivorna samtidigt tills de har fått lite färg. Servera kycklingen ovanpå kålen på ett fat och servera med färskpotatis och paprikaröra.


Mycket färg och mycket smak på paprikaröran. Det som eventuellt blir över kan användas att blanda med kokt pasta - som en pastasås. Späd eventuellt med lite av kokvattnet och riv över parmesan innan du blandar runt.

Fräsch smak på rubben med bland annat chili, paprika och apelsin.

Skiva kålen genom "stocken" så att skivorna håller ihop.

Kycklingen får mycket och fin färg av rubben.

Pensla kycklingen med lite honung på slutet.

Potatishalvorna grillas bara på ena sidan för att få lite färg och mer smak. 

Kålskivorna grillades utan fett. Behövdes inte. Kålen får riktigt fin smak av att grillas.

Fin färg på potatisen som blir varm igen i en panna på grillen.

Servera kycklingen med kål, potatis och toppa den med paprikaröran. Lite saft från grillad citron på kycklingen ger ännu mer smak. Saft från grillad citron smakar helt annorlunda än färskpressad. Gott!

Lite rökig och knaprig potatis, saftig kyckling med smakrik paprikaröra och så grillad kål. En riktig hit!

Semestern började alldeles fantastiskt bra. God mat och gott sällskap. Gött väder och flera veckor kvar att vara ledig och njuta. Det blir extra gott kryddat när man lagar mat tillsammans och man kan bolla idéer & tankar när det gäller hur man ska fota maten och sen välja bilder. Ungefär som att ha piffi & dill på moset från korvmojen. Det funkar utan men blir så mycket bättre med...

Jag har badat flera gånger vilket säger mer om att det verkligen är varmt i sjön än att jag skulle vara särskilt "vågad" :-) Har även njutit av sommargåvan till landet, en helt ljuvlig hängmatta. SOM jag längtat efter en sådan. Nu är den äntligen på plats.

Njut av sommaren nu när den verkligen är här på alla sätt och vis. Det ska jag och mer mat är på gång!


2 kommentarer:

  1. Vad gott det låter - och det är inte klokt vad jag saknar svensk färskpotatis ibland!

    Här blir det också "pippi" ikväll, men det blir typ som mamma gjorde den till söndagsmiddag förr, alltså inte (för) mycket kryddor men med massor av god sås till potatisen ;-)

    Ha en bra semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kycklingen är grym :-) Detsamma!

      Radera