onsdag 28 oktober 2015

Sambal- och limekryddad lax med risnudlar upphånglade av kokosmjölk


Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag är torsk på torsk. Men jag är ännu mer torsk på lax. Vilken underbar fisk! Lyllo mig som ganska nyligen börjat hugga för mig av den enorma mängden varianter det finns på laxrecept. Måste nog be om lite överseende om det blir mycket av den (rå)varan här :-)

Att tillaga lax i ugn är löjligt smidigt så det blir mest sådana recept men jag har även provat att steka laxen och det blev riktigt bra det också. Den här laxfilén kryddas med sambal oelek, lime (och vitlök för den som vill). Mycket smak blir det och då passar risnudlar som får en rejäl kyss av kokosmjölk mycket bra till. Den här rätten fixar du på cirkus en halvtimme. Ibland är det synd för en sån som jag att maten går fort att laga. Jag gillar ju att häcka i köket liksom...

Det står ofta i laxrecept att fisken ska vara skinn- och benfri men jag tycker det är trevligt med skinnet kvar så jag brukar inte bry mig om den rekommendationen alla gånger. Inbillar mig att laxen behåller mer smak om skinnet får sitta på så länge som möjligt. Men det är ju bara jag. 

Det jag fortfarande tycker är läskigt och kan vara lite knepigt är att få till tillagningstiden. Du vill inte att fisken ska vara i ugn eller panna för länge. Man kan använda stektermometer vilket är säkrast förstås, men om du inte har en sådan eller inte orkar använda den så är det bara att kolla fisken "manuellt". 

Jag brukar hålla mig till rekommenderad tillagningstid men jag tar alltid ut firren och kollar läget genom att ta en gaffel och peta isär fisken lite. Visst. Den blir lite "förstörd" inför servering men hellre det för att vara säker på att den är tillagad som den ska. Jag har lärt mig att jag gillar när fisken inte är tillagad helt igenom utan har den där lite "råa kärnan" som det ofta står i recept. Äntligen har jag lärt mig vad det betyder. 

Om du är ovan med fisk som jag varit (är) måste du prova dig fram och komma på det där själv. Ungefär som med bakning som jag fortfarande sliter med. Främst uppmaningen att bearbeta degen tills den blir "smidig". Vad f-n betyder det?

Tillbehör:
Limeklyftor. Knapriga sockerärtor tror jag passar bra till eftersom den här maten är ganska "mjuk". Och/eller lite sallad

4 portioner
Ca 500 g skinn- och benfri laxfilé (fast det funkar med skinnet kvar också)
1 tsk salt
(2 finhackade vitlöksklyftor - en till laxen och en till kokosmjölken)
2 tsk sambal oelek (en till laxen och en till kokosmjölken)
1 lime (det rivna skalet och ca 2 msk limesaft)
250 g risnudlar
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 hönsbuljongtärningar
1 msk strösocker
1 msk rapsolja

Börja med att koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Det gör inget om de kallnar eftersom de ska få en extra omgång i kokosmjölk. Det blir lättare att tajma med laxen om du börjar med nudlarna. Gör alltså som det står att man ska göra med risnudlarna och ställ åt sidan så länge. 

Lägg laxfilén på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta. Vispa ihop 1 tsk sambal, socker och rapsolja (och 1 finhackad vitlöksklyfta om du vill ha det). Blanda hälften av det rivna limeskalet med blandningen. Fördela över laxen. Tillaga i ugnen på 225 grader ca 15 minuter (54 grader där firren är som tjockast). 

Innan laxen är helt klar, koka upp kokosmjölken med buljongtärningarna, resten av limeskalet, 2 msk limesaft och 1 tsk sambal (och 1 finhackad vitlöksklyfta om du vill ha det). Ett par minuter innan laxen är klar, blanda ner nudlarna i kokosmjölken så att de blir varma igen och servera till laxen. 


Sambal oelek, socker och rapsolja. Och vitlök för den som önskar. Blanda och fördela på laxen.

Typ så här... Och sen in i ugnen.

Det syns ju hur gott detta är!


Risnudlar tillagade på det här viset så att de får smak av kokos och lime passar gissningsvis även kanon till kyckling...

Kuriosa... Mina föräldrar har alltid ätit fisk, alla möjliga sorter inklusive klassiker som stekt sill och strömming. Men de gillar inte lax! Så när dotra äntligen äter fisk och vill bjuda på det till middag så måste hon välja bort det :-/ Tur att torsk är min #2 på tallriken så slipper de lax. Har bjudit päronen på en jättegod rätt med torsk som enligt utsago var bland det godaste de ätit. Men vad vet jag, kan de vara partiska? 







6 kommentarer:

  1. vita_margarita30 oktober, 2015

    Tack för en trevlig blogg, hämtar ofta inspiration.
    Skaffa en digital termometer, urenkel att använda ☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, snälla! Ja, jag får nog göra det :-) Trevlig helg!

      Radera
  2. Ja att vi är fiskfanatiker är ju inga nyheter eller något vi hymlar med, bra och god mat helt enkelt! Men vår käraste fiskare som vi köpt fisk av nere i hamnen, direkt från båten nästan, gick bort nu i dagarna så vi har faktiskt haft lite sorg i köket. Inget slår det där att köpa direkt av fiskaren, bra pris, färskt som tusan och alltid bra tips fick vi på köpet... Förhoppningsvis kan vi hitta någon annan som säljer, men det börjat bli ont om heltidsfiskare tyvärr.
    Ja, nu var det ju inte det vi skulle avhandla... utan snarare att det ser gott som tusan ut, helt i vår smak!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att det måste ha varit toppen med en egen fiskmånglare på det sättet... Riktigt gott blev detta. Även laxen med lönnsirap som jag gjorde på landet för några veckor sedan men jag fotade aldrig så bildbevis finnes icke.

      Ha en fin vecka!

      Kramar

      Radera
  3. Provade receptet igår kväll & det var super! Receptet åkte direkt in i min "egna" receptbok & dessutom snabbt att göra. Många plus helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott? En favorit för mig som kommer upprepas. Även om jag tycker om att laga mat länge så uppskattar jag mat som lagas snabbt men ändå smakar mycket & gott.

      Radera