onsdag 17 maj 2017

Lax med kronärtskockstäcke (säg det snabbt tio gånger på raken om du kan) och rostad senapspotatis


Dax för lax! Här ugnsbakad med härliga smaker från kronärtskocka, vitlök, basilika och favoritosten Västerbottensost! Även potatisen bakas i ugnen, med senap!

Enkelt att göra också. Bara blanda ihop och bre över fisken. Jag gjorde potatisen först och höll den varm, sedan åkte laxen in i ugnen. Ugnsmat är himla bekvämt 👌 Måltiden kompletterades med en enkel sallad med fetaost. Det råkade finnas lite fetaost i kylen så varför inte?

Ca 6 portioner

Senapspotatis
1 kg färskpotatis
3 msk osötad grov senap
1/2 dl olivolja

Skrubba/skölj potatisen och skär den i bitar. Lägg i långpanna. Vispa ihop senap och olivolja. Häll det sedan över potatisen och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills den är genomfärdig och har fått fin färg. Vänd runt med jämna mellanrum. Håll varmt.

Lax med kronärtskockstäcke
800 g hel laxsida med skinn,urbenad
1 burk marinerade kronärtskockor, ca 290 g
1 vitlöksklyfta, riven eller finhackad
1 dl majonnäs
1 1/2 dl grovriven Västerbottensost
1 kruka basilika, hälften av bladen strimlade, hälften hela till garnering
Salt och vitpeppar

Häll av oljan från skockorna. Skär i bitar och blanda med vitlök, majonnäs, ost och strimlade basilikablad. Smaka av med salt och peppar. 

Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsform. Salta och peppra. Bred över kronärtskocksröran och ställ in i ugnen och tillaga i ca 20 minuter (225 grader). Ta ut och höj temperaturen till 250 grader med grillfunktion och kör ett par minuter till fin färg på täcket. 

Garnera med hela basilikablad och servera med senapspotatisen.


Jag hade vissa problem att hitta HELT osötad senap.
Det fick bli en grov och stark sort med lite socker.

Marinerade kronärtskockshjärtan...

Färsk basilika i sommarstugefönstret i lilla köket på landet...

Händerna på täcket! Jag menar röran på laxen. Inte lök på laxen.

Jättegott att rosta potatis med senap!

Enkel sallad med babyspenat, tomat, fetaost, olivolja och lite salt & svartpeppar

Laxen är bakad och klar till fin färg.
Ha koll på den så att den inte tillagas för länge och blir så där tråkigt hård i köttet...

Med risk för att låta kliché: MUMS!

Bestick gjorda av Jernbolaget i Eskilstuna när det begav sig. Har ingen aning om när.
Hittade ett gäng i en second hand-butik förra sommaren.
Fina OCH används faktiskt bevisligen 😊

Det händer grejer i naturen på landet. Grönskan står redo att explodera och det är så härligt med allt som komma skall med fortsatt vår, försommar och sommar. Jag ser så fram emot att få njuta av dessa tider på landet och i sta'n, med kärleken, familj & vänner.

Var beredd - den blomstertid nu kommer!


4 kommentarer:

  1. Älskar dina fina bilder o din goda mat! ��
    Kul att du e tebax!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack! Jag tycker också det är kul :-)

      Radera
  2. Åh! Måste testas älskar allt med kronärtskockor!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott ihop med laxen, Jenny!

      Radera