onsdag 21 juni 2017

Tian - ljuvlig grönsakslåda till buffén, fast här med fläskkotletter med persiljesmör


Tian istället för grönsakslåda låter ju mycket tjusigare, à la Provence, Medelhavet typ. Oavsett vad du kallar det så är det lätt att göra och väldigt gott. Dessutom funkar det som huvudrätt med en sallad till, på en buffé, eller som komplement/tillbehör till kött, som i det här fallet stekta fläskkotletter med persiljesmör. Till grillad kyckling eller färsbiffar lär det också funka kanon. Och det går lika bra med selleri. Jag menar halloumi.

Mycket av smaken på grönsakslådan kommer från tomatsåsen som ska puttra ihop  och låta sig smakas  av. Såsen med alla grönsaker toppas med en god röra på ägg, senap och parmesan vilket ger ytan en grymt härlig och inbjudande färg. För att inte tala om smak :-)

Fläskkotletterna snittade jag fettkanten på och sedan stekte jag dem i mycket smör som jag smaksatte med färsk timjan. Salt och peppar. Och efter stekning på med en klick persiljesmör. Gött!

Servera gärna tomater till som du smaksätter med lite olivolja, salt och svartpeppar.

Men börja med din tian och först av allt till den, tomatsåsen:

Tomatsåsen
2 gula lökar, hackade
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1 squasch (ca  300 g), i halvmånar
1 röd paprika, fint tärnad
Olivolja
1 burk krossade tomater
Kryddblandning örter (t.ex. Herbs de Provence)
1 dl hackad persilja
1 dl hackad basilika
Salt och svartpeppar

5 ägg
1 1/2 msk dijonsenap
1 1/2 dl grovriven parmesan

Persiljesmör
125 g smör
1 kruka persilja
Pressad limesaft (eller citronsaft)
Lite salt

Fräs lök och paprika i olivolja. Häll över krossade tomater. Krydda med örtkrydda och blanda ned färska örter. Låt småputtra ca 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.  Fräs squash i olivolja och ställ åt sidan.Vispa ihop ägg, senap och parmesan. Smöra en rund form med avtagbar kant (behåll kanten på). Häll i tomatsåsen och blanda ner squashen. Toppa med äggblandningen. Ställ in i ugnen på 175 grader och tillaga ca 1 timme, tills smeten satt sig och ytan fått fin färg.

Servera med stekta fläskkotletter och persiljesmör, och gärna tomater smaksatta med olivolja, salt och svartpeppar. 

En god tomatsås är alltid bra som bas i många rätter
- och om något blir över blir det perfekt till pasta!

Stek squashen snabbt på ganska hög värme. De ska ha kvar lite stuns.

I med allt i formen...

... och sedan på med äggblandningen. Efter ungefär 1 timme i ugnen blir det så här gyllene vackert!

Lite som en tårta. Grönsakstårta!

Persiljesmör är enkelt att göra själv. Blanda mjukt smör med massor av hackad persilja och salt.

Det blev persilja i steksmöret också...

Voíla! Stekta fläskkotletter med persiljesmör!

Stek kotletterna snabbt på hög värme till fin färg. För lång tid i pannan ger torra och sega kotletter. Precis som med lövbiff. Antingen snabbt på hög värme, eller långkok :-)

Så blev det dags för årets midsommar. I år blir det traditionsenligt på landet igen. Med både gamla och nya bekantskaper. Vädret är väl inget att hoppas på. Det blir som det blir. Annars är det bra med hopp i livet. Det kommer man långt på :-)

Trevlig midsommar önskar jag dig med tips på ett väldigt gott portions-/buffébröd (ost & skinksnurror)!


2 kommentarer:

  1. Fantastisk meny! Och de fläskkotletter är så smarriga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Smarrig Cobb Salad du bjöd på såg jag :-)

      Radera