onsdag 13 april 2011

Potatis- och grönsaksgryta med lövbiffsstrimlor (eller inte)



Igår blev det som planerat enligt veckomenyn. Potatis- och grönsaksgrytan med kryddig smak av spiskummin är perfekt att laga till om man har gäster vid bordet som vill äta vegetariskt. Jag gör det gärna ibland men då kompletterar jag till Mannen så att han får sitt protein. Jättelätt att fräsa på några strimlor vid sidan av när grytan börjar bli klar. Bör gå lika bra med kyckling. Det ska erkännas att jag inte blev överförtjust i slutresultatet men det smakade bra. Kändes nyttigt om inte annat med så mycket grönsaker och inte en gnutta grädde eller ost. Sällskapet vid bordet tyckte det var JÄTTEGOTT men så är det, smaken är som baken. Kanske finns en matblogg med det namnet till och med? Eftersom grönsakerna ska förberedas en del tillsammans med koktiden för potatisen att bli färdig så blir den totala tillagningstiden ungefär 45 minuter till en timme - beroende på hur välplanerad och flink du är med kniven.

4 portioner
6 potatisar
1 röd paprika
1 grön paprika
2 gula lökar
4 tomater
1 röd chili
3 msk olja (raps- eller olivolja)
1 kruka persilja
4 dl vatten
2 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar
Strimlad lövbiff, beräkna ca 150 g per person som vill äta med kött

Gör så här:
  1. Skala och tärna potatisen i sockerbitsstorlek
  2. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
  3. Skala och skiva löken
  4. Tärna tomaterna
  5. Kärna ur och hacka chilin
  6. Fräs löken i oljan (använd en panna med höga kanter eller en gryta)
  7. Tillsätt spiskummin och låt fräsa en kort stund till för att få fram smakerna bättre
  8. Tillsätt tomaterna och fräs några minuter till
  9. Tillsätt paprika, potatis och chili
  10. Koka i ca 20 minuter - känn efter tills potatisen är klar
  11. Smaka av med salt och svartpeppar
  12. När grytan börjar bli klar (känn på potatisen - det är den som tar längst tid) så strimlar du och fräser lövbiffen i smör/rapsolja (eller annat stekfett) och kryddar med salt, svartpeppar samt ev någon annan krydda du tycker om. Här blev det chili explosion.
  13. Hacka persiljan och strö över.
  14. Servera grytan med köttet vid sidan av så får den som vill ta av både kött och gryta.
Som sagt, ät med eller utan kött!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar