tisdag 11 oktober 2011

Falukorv i ugn med västerbottenmos


Det här är för mig det perfekta sättet att tillaga denna namnskyddade produkt, falukorven. En hel ring i ugnen tillsammans med gul lök och tomater. Ost med senap i skårorna. Enkelt och väldigt mycket vardagsmat, men det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna med västerbottenost och ägg i moset så det blir lite finmat ändå.

Korven ska bli så här välstekt i min smak, nästan svart och underbart småknaprig. Som mamma gör den... Falukorv utan stekyta är inget vidare, tycker jag. För att få mer smak och färg på själva korven så skedar jag över en blandning av ketchup och vatten. Löken och tomaterna smakar ljuvligt efter en stund i ugnen och passar riktigt bra till korven. Det krämiga, västerbottensalta moset måste man prova själv för att förstå att en så enkel basprodukt som potatis kan bli så gott!

En parentes... När man läser en meny på krogen så är det ganska avgörande hur en maträtt presenteras, eller hur? Ibland kan det bli lite väl överambitiöst för att snitsa till presentationen av den enklaste rätt. Tänkte att jag också skulle göra ett försök på den här kulinariteten. Smaka på den här beskrivningen:
"Ketchupglaserad och senapsdoftande ugnsbakad falukorv med rostade körsbärstomater och mustig gul lök, ackompanjeras av krämig västerbottenpuré".  
Men det handlar ju "bara" om korv & mos, så jag håller mig till en lagom högtravande beskrivning :-)

Korven, som räcker till fyra rejäla portioner
1 falukorvsring
Ostskivor, lika många som skåror att fylla, gärna prästost
Senap, gärna grov skånsk senap men även dijon funkar
1/2 dl vatten
2 msk ketchup
2 gula lökar, skivade
Ca 12 körsbärstomater
Smör till formen

Smörj en ugnsfast form och lägg i korven. Skåra korven med någon centimers mellanrum. Bred senap på ostskivorna, vik ihop dem och peta ner mellan skårorna. Blanda vatten och ketchup och skeda över korven. Förväll löken några minuter. Lägg lök och hela körsbärstomater i formen. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Det ska bli ordentligt med färg på korven!

Moset, även det räcker till fyra rejäla portioner - och då menar jag rejäla...
1,5 kg mjölig potatis, skalad i mindre bitar
5 dl mellangrädde
Salt och vitpeppar
3-5 msk smör (ungefär - ju mer desto godare)
0,5 dl riven västerbottenost
1 äggula

Koka potatisen. Häll över potatisen i ett durkslag och pressa sedan tillbaka potatisen i kokkastrullen. Värm mellangrädde och smör med lite salt och vitpeppar tills smöret smält. Blanda med den pressade potatisen. Ha i osten och äggulan, vispa nu med elvisp tills moset blir riktigt krämigt. Eventuellt kan du behöva späda med lite mjölk också, helst varm så att moset inte kallnar.

Nu återstår bara att ta för sig av korv & mos. Missa inte att skrapa upp den ost som oundvikligen smälter ner till botten på formen :-)

Smaklig måltid!


Istället för att krångla med att peta ner senap i skårorna, bred ut senap på ostskivorna!

Senapsosten är nerpetad i skårorna, lök och tomater väntar med korven på att petas in i ugnen.

Jag blir tokig varje gång jag försöker fylla skårorna i en hel falukorvsring. Ju fler skåror jag fyller, desto mer börjar korven slingra sig och lägga sig på sidan. Jag vill ju ha skårorna uppåt så att osten smälter fint neråt och ytan får den fina färgen! För att få till det skar jag ringen i fyra delar och pallade upp dem i hörnen.. Någon som har ett bättre tips på hur man ska slippa slingrande korvar?

Några dagar senare, jag tror jag har kommit på knepet!
Om man låter hela korvringen hålla ihop med snöret kvar, både medan man skivar, fyller och tillagar i ugnen så borde väl korven hålla sig på sin plats?! När det sedan är dags att äta är det ju bara att skära bort ändarna precis där snöret sitter fast i båda ändar... Det ska jag i alla fall testa nästa gång!

Potatisens sällskap i det här moset; mellangrädde, västerbottenost och äggula.
Och så ganska mycket smör förstås... Inget mos utan smör!

Tomaterna ser smått massakrerade ut men det gör inget för smaken! Om moset ser lite klumpigt ut kan det bero på att västerbottenosten inte har smält riktigt ordentligt...


10 kommentarer:

  1. Mmm senap ost och korv funkar alltid . Plus i kanten för klumparna i moset när de består av västerbottenost!

    Trodde att jag skickade iväg en kommentar tidigare idag men den gick visst upp i rök.

    På återseende .

    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Bland det godaste som finns, speciellt efter en stund i ugnen!

    Kommentarsfunktionen är verkligen inte att lita på, tyvärr. Jag har kollat skräpposten också men det har inte hamnat där heller :-(

    Ha en skön kväll, det som är kvar av den. För egen del blir det ännu ett avsnitt av Master Chef Australia som jag just nu är smått besatt av...

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Falukorv i ugn är ju så gott! Något tips för slingrande korv har har inte, men ett tips som jag fick förr och använder mig av är att jag skivar falukorven helt igenom och lägger skivorna omlott med ost och, vad man nu tycker och vill, emellan. Funkar finemangs!//Therese

    SvaraRadera
  4. Gjorde falukorv i ugn vi också för inte så länge sedan, med äpple, lök och tomat- mycket gott! Härligt med husmanskost :)

    http://www.stökikök.se/2011/10/05/falukorv-i-ugn-med-apple-lok-och-tomat/

    SvaraRadera
  5. Hej Therese!
    Omlottvarianten har jag också provat och den funkar verkligen. Men så blir jag sådär att jag vill göra som mamma och att det ska bli sådär med den fina färgen uppepå korven. Och så svär jag över slingrandet... Det gick ju att få till med lite meck men om det fanns ett sätt att slippa vore jag glad :-)

    Anneli - med äpple också låter jättegott! Kikade in hos dig och blev väldigt sugen på pizza. Ser väldigt gott ut!

    Husman är verkligen toppen...

    SvaraRadera
  6. För att få korven ligga still. Skär bara av en tunn skiva, i den delen av korven som ligger ner mot formen. / Fredrik

    SvaraRadera
  7. Tack, Fredrik! Det borde jag ju ha kunnat komma på själv :-)

    SvaraRadera
  8. Tack själv ! Just nu är korven i ugnen. ska bli underbart. Lärde mig knepet när jag började i ett restaurang kök, dock som bagare !

    SvaraRadera
  9. Perfekt att plocka upp lite annan kunskap i köket, bagare som kock. Kocken kanske lärde sig ett och annat om bakning också :-) Hoppas det smakar! Nu blev jag också sugen :-)

    SvaraRadera