onsdag 8 januari 2014

Svartkålspaj med cheddarost (går lika bra med grönkål)


Kål är ju väldigt "hett" just nu. Inte bara inför och under julen utan det går att läsa i så gott som varenda mattidning om hur gott och nyttigt det är med kål året runt och alla möjliga sorter presenteras. Jag blev inspirerad av Malins Diner och hennes grönkålspaj som jag hade tänkt bjuda mina vegetariska gäster på i julas.

Dock var det inte särskilt smart att gå till affären för att handla grönkål på självaste julafton. Jag provade på två ställen men där grönkålen skulle ha legat gapade det tomt. Till mitt försvar kan jag säga att vi inte hade en aning om att vi skulle få gäster på julafton förrän dagen innan, men det är en helt annan historia...

Kål som kål tänkte jag då och tog svartkål i stället. Som inte alls var svart utan mörkgrön. Jag vet inte hur det skulle ha smakat med grönkål men det blev i alla fall väldigt gott med svartkål i pajen, det intygar mina gäster också som fick resterna med sig hem och åt upp allt. I Malins recept ska det vara västerbottensost men jag använde en lagrad cheddarost som passade finfint i den här pajen och så använde jag vanlig gul lök i stället för schalottenlök.

Ät pajen med en sallad och kanske skinka eller annat kallskuret, eller låt den ingå i en buffé.

Svartkålspaj med cheddar
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kesella
50 g smör

Ca 250 g färsk svartkål (eller grönkål)
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Smör
Riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
3 dl riven ost (cheddar, västerbotten eller annan vällagrad ost)
3 ägg
2 dl mjölk

Blanda snabbt ihop mjöl, kesella och smör - i matberedare eller för hand. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg sedan i en pajform. Tryck ut degen så att den blir jämntjock i hela formen och så att den når upp över kanterna. Ställ i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i tio minuter på 200 grader i ugnen.

Skål kålen och skär bort den tjocka mittnerven på varje blad. Om du använder grönkål, repa av bladen från stammen. Hacka kålen grovt. Fräs kål, lök och vitlök i en rejäl klick smör. Salta, peppra och smaka av med riven muskotnöt. Lägg det frästa i pajskalet och strö över osten. Vispa ihop ägg och mjölk, krydda med salt och svartpeppar. Häll över pajen och grädda i 200 grader i ca 20-30 minuter tills pajen har fått fin färg och fyllningen är fast.



Grön svartkål (!) fräst med gul lök och vitlök, på plats i pajskalet.



Riven vällagrad cheddarost på det...



.... och sedan in i ugnen och pajen blir så här fin!


Då är jobbandet och vardagen tillbaka och det känns faktiskt riktigt bra. Lite segt att ställa om sig att gå upp tidigare på morgnarna igen men det sitter snart det också. Jag har inga nyårslöften som hänger över mig utan bara generella föresatser om att ta hand om mig själv och min kropp & knopp lite bättre. Så kanske man får leva lite längre eller i alla fall kanske man får vara frisk lite mer och längre in i livet. Bara en sån sak!

Håller på och läser en bok som heter "Åldrandets gåta" och den är riktigt intressant på många sätt. I den finns massor av tips för ett friskt åldrande, inte så mycket nytt under solen och allt är inte för alla. Var och en får ju själv avgöra vad man tror på är bäst för en själv.

Jag tycker det mesta är vettigt, speciellt efter att ha läst boken och fått ännu mer bekräftat att hälsa beror på så mycket mer än vad man äter och hur mycket man rör på sig. Sen betyder inte det att jag kommer att leva efter dessa livsstilstips fullt ut, men jag kommer nog ha många av dem i bakhuvudet...

Om du vill veta mer om varför just dessa tips anses förbättra din hälsa så rekommenderar jag dig att läsa boken. Den innehåller väldigt mycket underbyggd fakta, forskningsresultat och även rolig kuriosa om vad man trodde var livselixir förr i världen, typ apkörtlar!

Tips från boken:

  • Rök inte och var måttlig med alkohol
  • Ät dig inte mätt (sluta äta innan du blir mätt då mättnadskänslan är fördröjd med ca 20 minuter vilket innebär att vi ofta överäter)
  • Undvik socker och dra ner på kött
  • Rör på kroppen
  • Träna hjärnan (hjärngympa)
  • Gå till doktorn för regelbundna läkarundersökningar
  • Skaffa mål och mening - håll dig sysselsatt
  • Lär dig hantera stress
  • Sov ordentligt
  • Ägna tid åt dina närmaste och bygg sociala nätverk (välj rätt vänner och vårda sunda relationer)
  • Bli en vanemänniska - särskilt när du åldras
  • Ta inte saker så allvarligt - gräv inte ned dig i grubblerier och svårigheter
  • Var samvetsgrann - var försiktig, uthållig, pålitlig och välorganiserad
  • Bli blodgivare och använd tandtråd

16 kommentarer:

  1. Svartkål visste jag inte ens fanns:) Då har man lärt sig något nytt idag, bra med lite utbildning så här när man sitter och glappar mellan matbloggarna:)

    SvaraRadera
  2. Nyskapande med svartkål i pajen! Ähhm, jag visste inte heller att det fanns. Men nu känner jag mig lite extra bildad. Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så går det när man handlar i sista minuten på julafton - jag fick också lära mig något nytt :-)

      Kram och god fortsättning!

      Radera
  3. Om jag inte förväxlar det med något annat så är det så att svartkål är något typ av provrörsbarn mellan grönkål och något annat. Typ. Så de ska väl smaka ungefär same-same. Vi åt grönkål här idag i alla fall, en stuvad variant. Grönkålspaj låter inte tokigt alls!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, det kunde man nästan ana att det skulle vara någon "avart"... Måste prova grönkål också snart, verkar som att man kan göra en massa gott med det!

      Radera
  4. Ser gott ut och säkert lika god som den jag gjorde!

    När det gäller tipsen så lyder jag vissa av dem stenhårt, men det där med tandtråd och inte äta mig mätt skiter sig fett... ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för inspirationen!

      Visst är många av tipsen vettiga och känns naturliga att följa. Tandtråd ska tydligen hålla bakterier borta som orsakar små inflammationer i kroppen. Inflammationerna bryter ner kroppen och på sikt påverkar det hälsa och därmed livsålder. Jag gör det inte själv heller men min tandläkare säger alltid till mig att jag är så duktig med tandtråden! Att inte äta sig mätt är svårt - jag håller med :-)

      Kram!

      Radera
  5. Svartkål har vi också testat och det smakar ganska likt grönkål, det är tydligen väldigt populärt och vanligt i Italien fick vi veta när vi köpte vår bunte, Gott var det i alla fall och det är ju huvudsaken. Bra betyg när gästerna gärna tarm ed sej hem en doggybag:)

    Har sett lite på tvprogram som gått nu från England, Mosly eller nåt liknande hette karlen som hade det, och det var väldigt intressant. Där pratade de också om sömnen och hur otroligt viktig den är att man får tillräckligt. Vi tog till oss och försöker nu hamna i bingen vid 22 på kvällen så timmarna där ska bli tillräckligt många. Tandtråd har vi också sett Dr Oz (hos Oprah) poängtera hur viktigt det är, tänk att det kan påverka så mycket...

    Många av råden är enkla att följa medan andra är lite svårare, men så länge man gör vad man kan och inte får samvetskval för de man inte fixar så...:)

    Kramarna på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att svartkål är så likt grönkål, annars hade det kunnat bli knasigt i pajen när jag bytte ut grönkålen - och vacker är den också!

      Bra jobbat att komma i säng i tid, jag har svårt för det då jag är kvällspigg men dessvärre morgontrött :-( Och inte har jag tänkt så mycket på att tandköttet kan påverka tillståndet i kroppen, men det är klart, det är ju mycket som passerar (och blir kvar) i munnen!

      Håller helt med, man ska vara nöjd med det man fixar och inte gräma sig över det man inte fixar. Det är ju ett av tipsen också, att inte gräma sig över saker :-)

      Ha en trevlig helg - kramar!

      Radera
  6. Jag testade Charlottas recept (utan pajskal) och pajen blev så sjukt god. Gjorde den härom dagen fast med lite ädelost i och det var minst lika gott. Grönkål är grejen helt klart. Svartkålspaj har jag däremot inte sett. Inte heller den lila varianten som verkar ha helt underbar färg. Jag älskar verkligen kål av alla dess slag!
    Visst är det så att det är en rad olika faktorer som påverkar vår hälsa. Vi försöker bli bättre på att komma i säng i tid. Vi är makalösa på att vara uppe för länge. I början av veckan när alla skulle ställa om sig efter lovet löste det sig själv. Shit vad trötta vi var första dagarna...
    Nu hoppas vi på en skön helg. Ser ut att bli uppfriskande väder norr ut. Ni får kanske dra fram skidorna där uppe. Ha det gott. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jättegott med ädelost i pajen! Ska utforska mer av kålvärlden och se vad jag kan hitta för favoriter. Grönkål är fortfarande okänd mark :-)

      Det är så lätt att bli kvar uppe för länge, tiden tickar på och är man kvällspigg så blir det inte naturligt. Då är det disciplin som gäller.

      Vi har fått en del snö och jag har sett skidåkare från fönstret men det är inte så mycket att åka på än så länge. Fast ljusare och finare är det faktiskt ute nu - alltid nåt nu när julbelysningen monteras ner i alla fönster...

      Hoppas helgen varit fin!

      Kramar!

      Radera
  7. Härlig paj! Jag älskar ju kål men hemma är det 2 mot 1. Sambon kallar det gräs, lilleman säger "bläää". Men gillar pizzasallad.... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saftig och jättegod blev den. Andra halvan här hemma är inte heller överförtjust men jag ska försöka få oss att prova mer i alla fall. Vitkål i pizzasallad, där håller jag med lilleman :-)

      Radera
  8. Låtom oss sjunga kålens lov! Jag tror vi kan få ihop en hel bloggkör!
    Och med med smakrik ost, då är man ju hemma. Mums.

    Jadu, många tips där. "Ät dig inte mätt" hahahahaha. Där har jag mycket att jobba på.
    Men tandtråd är jag bra på att använda så jag antar att det jämnar ut sig? Intressant bok, den skulle jag vilja läsa.

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar onekligen så. Jag ligger hopplöst "efter" :-)

      Visst känns det omöjligt, att inte äta sig mätt, ha ha! Tror helt säkert att tandtråden kan jämna ut det hela! Boken är skönt befriad från pekpinnar. Den presenterar fakta och slutsatser och så får man tänka själv. Det handlar inte om några mirakelkurer med snabba resultat utan är väldigt förnuftig, och definitivt läsvärd!

      Kram!

      Radera