fredag 12 oktober 2012

Parmalindad kycklingfilé fylld med parmesan och oregano - på plåt i ugnen med rotfrukter och svamp


Jag säger som Gert Fylking: ÄNTLIGEN! Äntligen har jag premiärlagat mat i vårt nya kök :-) Visserligen utan häll och rinnande vatten men med en ugn kommer man långt! Med bänkskivan på plats och kaklingen klar (som för övrigt blev fantastiskt bra trots våra farhågor) kunde jag inte hålla mig längre. Mat i ugn blev ledorden och jag bestämde mig för att göra en plåt fylld med parmalindad kycklingfilé som jag fyllde med parmesanost och färsk oregano, potatis, palsternacka, röd lök och svamp. Och gött blev det!

För att det inte skulle bli för torrt serverade jag rätten med en färdig crème fraiche-röra, smaksatt med fetaost och soltorkade tomater. Det passade jättebra!

4 portioner
4 kycklingfiléer
Ca 50 g riven parmesan
1/2 kruka färsk oregano, grovt hackad
8 skivor parmaskinka
Ca 600 g potatis, skivad
2 st palsternackor, skivade
2 röda lökar, skivade
Ca 250 g champinjoner, i kvartar (gärna kastanje- eller skogschampinjoner)
Ramslöksolja/raps eller olivolja
Salt och svartpeppar
Färsk oregano till garnering

Skölj, torka av och ansa kycklingfiléerna. Skär ett snitt längs med filéerna och fyll med parmesanost och hackad oregano. Salta och peppra. Linda två skivor parma runt varje kycklingfilé. Ställ åt sidan.

Smörj en stor ugnsplåt och lägg i potatis, palsternacka, röd lök och svamp. Salta och svartpeppra. Ringla över olja och blanda runt. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Ta ut plåten och vänd runt grönsaker och svamp. Gör plats för kycklingpaketen och lägg dem på plåten. In i ugnen igen ca 25 minuter, tills grönsakerna har fått färg och kycklingen är genomstekt.

Servera med en kall sås. Du gör lätt din egen om du inte vill köpa färdig:
Mixa 2 dl crème fraiche med lite smulad fetaost, några soltorkade tomater, salt, svartpeppar och en gnutta socker.



Låt det roliga börja - laddat och klart!


Det gick bra att använda en bricka som skärbräda för den här gången men nytt i trä ligger högt upp på inköpslistan!



I början var det ovant med så mycket plats att breda ut sig på köket. Jag höll mig liksom i mitten men ju längre jag höll på desto mer bredde jag ut mig och körde värsta mise en place!



Palsternacka använder jag alldeles för sällan!


Allt på plåten med det flytande guldet ringlat över. Rapsolja har så härligt gul färg!


Direktimport från Österlen :-) Ramslöksoljan passar jättebra att ringla över rotfrukter och grönsaker i ugnen. Om du inte har det, använd olivolja.



Färsk oregano som fyllning med parmesan och som garnering. Vilken doft!


Bakat och klart - dags att servera!



Ett hem utan ett fungerande kök känns inte som ett riktigt hem. Där finns ju hjärtat och pulsen! Om man inte är en karaktär i någon Twilight-film så behövs ju det för att leva. Jag kände mig otroligt glad och uppspelt på vägen hem från jobbet när jag skulle handla för att få laga mat i eget kök igen. Levande! Att jag sen insåg att jag kastade skärbrädorna i flytten för att jag ändå ville ha nya gjorde inte så mycket. Jag tog en bricka och skivade på. En del spring in i badrummet för att komma åt vatten när det behövdes men i övrigt en ren njutning att få skala, hacka, riva, skiva och greja igen. Och gott om plats hade jag också! Extra bonus är att det är både lättare och roligare att fota också. Jag kan liksom backa lite utan att knuffa rumpan i väggen :-)

Nu är det helg igen mina vänner och jag tycker att hösten just nu visar sig från sin allra bästa sida. Rött, gult, orange och fortfarande lite grönt här och var. Vilken palett! Och så blått på himlen och solsken. Friskt är ordet!

Ha en underbar hösthelg så ses vi snart med nytt på tallriken!




25 kommentarer:

  1. Underbart! Smittas av din glädje över nya köket. Och det du lagar - kan säga att det vattnas i munnen när ser bilderna och läser om din trevliga mat.
    Trevlig fredag på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Det smakade extra gott i det nya köket :-) Tänk att det kan vara så kul att laga mat!

      Tack detsamma fast trevlig lördagskväll då :-)

      Radera
  2. Grattis till *lill-invigningen* av köket! Måste vara skönt nu efter så lång tid - och att kunna backa när man fotar är helt klart en fördel ;-)

    Resultatet ser ruskigt gott ut och dina foton är som vanligt så *läckra*.

    Trevlig helg och ha det bra i det underbara höstvädret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Riktigt skönt är det. Både att kunna laga mat och röra sig mer obehindrat i köket :-)

      Tack snälla och detsamma!

      Radera
  3. Men öööööö vad gott det ser ut! Mmm hungrig :) Vilken invigning av köket! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevlig helg förresten! :)

      Radera
    2. Precis lagom och det funkar ju att bara använda ugnen till en hel måltid! Tack, och tack detsamma!

      Radera
  4. Alltså, det är nästan som att vi är hemma hos er på middag när vi läser dina inlägg och ser dina bilder, vi är ju nästan där i köket med dej och gläds åt det fina köket! Så glada för din (er) skull, förstår din lagningsabstinens:)

    Tack fina, för din komplimang för frillan, det värmer i hjärteroten!

    Ha nu en riktigt underbar matlagningshelg,
    kramar Mårtenssons

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att det känns så, då lyckas jag :-) Tack, det är verkligen underbart på alla sätt.

      Detsamma till er och kramar tillbaks gånger två, eller flera :-)

      Radera
  5. Men vad härligt det måste vara!! Jag är så glad för din skull, kan bara ana hur det skulle vara flera veckor utan kök ;(. Men nu är ni nästan i mål, härligt och vilken god premiärrätt du slog till. Ha nu en riktigt härlig hösthelg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är UNDERBART, tack! Nu har vi hällen på plats också, och fläkten och vatten i kranen. Diskmaskinen funkar också :-)

      Tack detsamma!

      Kram!

      Radera
  6. Hurra för att köket är klart! Kan förstå din glädje och även att du är sugen på att laga riktig mat igen :)

    Gott, höstigt och rustikt med rotfrukter i ugnen. Jag brukar slänga i några hela vitlöksklyftor (med skal och allt på).

    Trevlig helg vännen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hipp hipp! Vitlök, den gubben går inte för gubben gillar det icke :-) Jag hade gärna haft det men vad gör man inte för sin älskling!

      Tack detsamma!

      Kram!

      Radera
  7. Allt du gör ser ju så förbenat gott ut! Det fina köket du fått måste ju även det inspirera dig till storverk.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch... Smickrare där :-) Fast helt klart är det mycket inspirerande med den nya miljön :-)

      Kram till dig!

      Radera
  8. Hurra för nytt kök! Jag vet exakt hur det känns, den där abstinensen :=) Renoverade köket för något år sedan och det var DÖDEN att inte kunna laga mat.

    Hoppas du har en riktigt fin helg!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då vet du! Tack, det känns riktigt bra. Fast det vet du ju som sagt :-)

      Yes, helgen rullar på fint - detsamma önskar jag dig!

      Kram!

      Radera
  9. Vad skönt att du kan laga mat i köket igen:) Vilken trevlig premiär rätt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt skönt! Och roligt :-) Tack, det blev en bra premiär.

      Radera
  10. Härligt att köket är färdigt!!! Vilken härlig allt i allo rätt. Och jättefina bilder!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp - härligt är bara förnamnet :-) Tack, snälla!

      Radera
  11. Hurra hurra för köket! Kommer du någonsin vilja lämna det nu?
    Din mat får mig att vilja kasta allt jag har för händerna och sätta mig på första bästa tåg till Stockholm. Bli inte förvånad om jag en dag plötsligt står utanför din dörr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag vill vara där jämt! Det är t.o.m. svårt att åka iväg till landet... Idag åkte vi hem tidigare än vanligt för vi saknade det så :-) Fast mest var det för att orka/hinna fixa i lägenheten, det är ju en del annat kvar som vi inte kunnat fixa med i väntan på att hantverkarna skulle bli klara.

      Oj, oj vad bra jag lyckas med maten om det kan få dig att ens tänka på att lämna Götet :-) Du är så välkommen så!

      Radera
  12. Underbart med ett färdigt kök (nästan). I alla fall möjlighet att laga mat i det!! Hurra!! Och vilken festlig mat. Min olja med ramslök används flitigt i mitt lilla kök. Så god!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du må tro att jag har suktat efter att få använda finflaskorna från Österlen. De har stått och hånat mig i kylskåpsdörren. Men nu så! Det blev jättegott med ramslöksoljan. Förstår att du använder den flitigt. Och vilken doft den har. Nu ska jag bara få tillfälle att använda den med krondill också!

      Och att ha ett färdigt kök ska vi bara inte tala om. Eller jo, förresten. Det är underbart :-)

      Radera