"Mustig gryta" används verkligen ofta men vad finns det egentligen för uttryck som skulle kunna ersätta det och säga samma sak så att man förstår hur en sådan gryta smakar? Nej, just det. Inte så lätt att komma på så därför kallar jag den här gumboliknande grytan för just mustig. Väldigt mustig till och med. Allt gott som ryms här kan inte bli annat än mustigt, och gott förstås.
Det här blir mycket mat, åtminstone sex portioner. Mannen som har ätit grytan i omgångar sedan den lagades kan bekräfta att den passar jättebra att värma upp någon dag efter också, vilket de flesta grytor gör, så spar det som blir över till matlåda eller frys in.
Jag gör utan vitlök men lägg till det för mer smak, jag nöjer mig med hettan från chorizon. Grytan åt vi med risoni men kokt ris passar också bra.
Ca 6 portioner mustig gumbo
Ca 800 g kycklinglårfilé
300 g fläskkarré, i grova bitar
Flytande smör/rapsolja, smör eller neutral olja
1/2 dl folköl, t.ex. Mariestad
2 tsk rökt paprikapulver
1 köttbuljongtärning
1 liten burk majs (200 g), avrunnen
1 purjolök, i ganska grova bitar
1 röd paprika, i ganska grova bitar
1 gul lök, grovt hackad
1/2 tsk torkad chili (chili flakes) eller 1 färsk röd chili, finhackad
(2 vitlöksklyftor, hackade)
3 chorizokorvar, skivade
1 burk krossade tomater
Ca 1 tsk socker
Salt och svartpeppar
1 kruka persilja, hackad
Kolla varje kycklingfilé och ta bort eventuella benbitar och ansa köttet lite om du tycker att det är för mycket fett och senor. Ta fram en stekpanna och en stor gryta. Stek kycklingen i pannan på hög värme till fin färg och lägg över i grytan. Gör detsamma med fläskkarrén. Ha aldrig för mycket kött samtidigt i pannan, dela hellre upp stekningen i omgångar så får köttet lättare färg, snarare än att bli kokt. Ner med öl, paprikapulver och buljongtärning i grytan och småputtra under lock i ca 30 minuter.
Under tiden fräser du majs, purjolök, paprika, chili(flakes), (vitlök) och skivad chorizo i omgångar Blanda ner i grytan med krossade tomater och socker när den där halvtimmen har gått. Låt puttra i ungefär tio minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner hackad persilja precis innan servering.
Förutom kycklingen även fläskkarré och chorizo - för en riktigt köttig gryta...
Att låta majskornen fräsa med purjo, lök och paprika blir gott - de får en något annorlunda (och godare) smak än om de blandas ner direkt från konservburken.
Bara att sleva i sig! Och som sagt, smakar ännu bättre någon dag efter tillagningen.
Grytan puttrade jag ihop i förra veckan innan jag vaknade förkyld och eländig nästa dag, fast jag skyller inte alls på grytan. Mannens långdragna förkylning fick till slut fatt på mig också. Efter några riktigt sega dagar med lust att göra ingenting känner jag mig bättre och ska återgå till normala rutiner med jobb, matlagning och bloggande :-) Så jag hoppas vi ses igen!
Det både låter och och ser fantastiskt gott ut! Vilka bilder du tar!
SvaraRaderaTack snälla! Grytan blir verkligen "mustig" :-)
RaderaLåter ju hur gott som helst! Mustigt - me like!!
SvaraRaderaMan kan inte annat än gilla mustigt, hur uttjatat uttrycket än blir :-)
RaderaVilken härligt mustig humpadenga! En gryta som denna borde ju skrämma bort baskeluskerna, kan man tycka... Gott att blanda olika köttbitar också.
SvaraRaderaSå skönt att du känner dej bättre, hoppas det fortsätter på det spåret!
Kramar
Humpadenga?! Betyder det gryta eller :-)
RaderaDen skrämde fram bacillerna i stället :-( Särskilt Mannen uppskattade mycket och olika sorters kött.
Det går framåt även om febern är seg... Tack!
Kramar!
Vilka färger dina foton får... lovely säger jag! Fotar du på dagen eller har du en bra lampa hemma? Tycker mina foton på kvällen blir helt eländiga... kram!
SvaraRaderaMen tack! Tyvärr sker all matlagning när mörkret har lagt sig för länge sen, så något dagsljus har jag ingen nytta av. Objektivet har hyfsat ljusinsläpp (2,8) och jag har många ljuskällor i köket. Fast lite meck med kontrast, ljusstyrka, skuggor och högdagrar blir det efteråt för att försöka få till bilderna så bra som möjligt. Som glad amatör med kameran är det inte lätt alla gånger utan det älskade dagsljuset...
RaderaKram till dig!
Då måtte du ha en kanonlampa för jag får inte till något bra alls...!
RaderaMånga bra ljuskällor när jag krämar på dem för fullt och så trådlös blixt förstås - glömde jag säga det :-) Den är ganska kraftig säger Mannen som har koll. Så det kanske är just den som är avgörande. Tycker du också får ljusa och fina bilder!
RaderaJa, tack, jag gör en beställning (du vet vart jag bor!)!
SvaraRaderaHa ha, tyvärr har Mannen snott med sig det sista från frysen i en matlåda :-) Ska lägga undan åt dig nästa gång!
RaderaEn riktig höst- och vintergryta, det är gott det! Kan tänka mig att den värmer (och mättar) så där extra bra efter en promenad i snön eller skridskoåkning osv.
SvaraRaderaKan man bli smittad via nätet? Hit kom din förkylning igår ;-)
Ja, det är det verkligen. Värmer, mättar, tröstar och lugnar förkylning. Och är man liten frusen så når den ända ner i tårna :-)
RaderaKanske är det psykosomatiskt att du har blivit förkylning, sympatiförkylning :-)
Krya på dig!
Låter och ser supergott ut! Ja, mustig är ett konstigt ord. Fast sammanfattar allt så bra. Jag lade upp en annan sorts mustig gryta idag, med äppelmust i.
SvaraRaderaTill min födelsedag tänkte jag bjuda på jambalaya som påminner en del om din gryta. Fast jag toppar den nog med lite skaldjur också.
Låter mustigt och gott med äppelmust i gryta :-)
RaderaMen åh, fyller du år snart?! Jambalaya är en jättebra bjudrätt - har gjort det också för inte så länge sedan. Visst är de väldigt lika - gumbo och jambalaya... För alla som gillar skaldjur måste det naturligtvis vara toppen att ha skaldjur med också. Även paella är ju närsläktad när jag tänker efter...
Ska kolla in din mustiga gryta!
Det är fint med en gryta med olika sorters kött. Bra för resterna och så blir det ju så mustigt också! :) Majs- och paprikablandningen snor jag till kvällens middag! Gott :D
SvaraRaderaMed mycket kött blir det extra pussar från Mannen också :-) Mustigt är ordet!
RaderaJust grönsaksblandningen tror jag kan passa till mycket annat, ska bli kul att se vad du hittar på med den!
Vet du vad det är för skillnad på gumbo och jambalaya? Båda kan göras på olika sätt och många av sätten gör att de nästan blir identiska. Är det bara en regional grej och att man kallar det olika saker i olika delar av Louisiana?
SvaraRaderaNär jag gör något liknande så brukar jag säga att jag gör jambalaya :-)
http://barariktigmat.se/2012/september/jambalaya.html
Vänliga hälsningar
Anders, www.barariktigmat.se
Hej Anders! Jag kollade lite på Wiki och jag tolkar det som att vad man kallar det för har med det regionala att göra, plus att det inom regionerna finns massor av olika tolkningar:
RaderaJambalaya, med koppling till Karibien med kreolska rötter:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jambalaya
Gumbo, med koppling till Louisiana men även spekulationer om rötter i Västafrika:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gumbo
Man kan i princip blanda ner vad som helst med ris; kött, fisk, grönsaker...
Men det är verkligen mycket same same but different :-) Och väldigt gott!