Jag bläddrade igenom den engelska kokboken "1 001 One Pot, Casseroles, Soups and Stews", alltså typ 1 001 grytor, soppor och stuvningar och hittade det här receptet som flera blev nyfikna på när jag lade ut en bild på recepttiteln på Instagram. Det är dock ett recept som jag inte har provat, av förklarliga skäl. Jag brukar tjata om att min man inte äter vitlök, och i den här rätten ska det vara 40 (!) vitlöksklyftor så då var den saken förklarad :-)
Om du inte är rädd för vitlök och gillar kyckling, då tycker jag att du ska testa den här rätten som i alla fall på papperet verkar både god och lättlagad.Om du testar får du gärna berätta sen hur det smakade. Jag kan ju faktiskt göra den någon gång när Mannen inte är med vid middagsbordet. Till en tjejmiddag kanske? Då ska det väl ändå inte hånglas i alla fall :-)
Det är klart att när man inte stoppar i sig alla vitlöksklyftor, de är ju där för att ge indirekt smak, så kanske det inte är så mycket. Men nog måste de ge ifrån sig ganska rejält tryck? Törs du?
Kyckling med 40 vitlöksklyftor, 4 portioner
1 stor färsk kyckling, 1 1/2-2 kg
1/2 citron
40 hela vitlöksklyftor, skalade
2 msk olivolja
4 timjankvistar
2 rosmarinkvistar
4 persiljekvistar
1 stor morot, grovt hackad
2 selleristjälkar, grovt hackade
1 gul lök, grovt hackad
3 3/4 dl vitt vin
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll kycklingen med citronhalvan och 4 av vitlöksklyftorna. Gnid in kycklingen med lite olja, salt och peppar. Gör en bädd i en stor ugnsfast gryta av resten av vitlöksklyftorna, örter, morot, selleri och lök. Lägg kycklingen ovanpå. Häll över resten av oljan och tillsätt vinet. Lägg på tättslutande lock och ställ in i ugnen. Stek i ca 1 timme och en kvart.
Ta upp kycklingen ur formen och stick in en provnål för att kontrollera att köttsaften som sipprar ur är klar i färgen. Om inte, tillaga längre och kontrollera igen tills kycklingen är klar. Täck över kycklingen med folie och håll den varm. Ta upp vitlöksklyftorna - nu har de gjort sitt. Ställ grytan på svag värme och sjud stekskyn i fem minuter till en sås. Sila och spara grönsakerna. Skär upp kycklingen och servera den med sås och grönsaker. Potatis eller ris till.
Om du vill att kycklingen ska få lite färg, hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna och bryn det oljade och kryddade bröstet på kycklingen på stark värme i några minuter innan du lägger den i grytan.
Så, vad tror du om den? Eftersom man faktiskt inte tuggar på några vitlöksklyftor så borde det väl inte bli så häftigt eller? Jag kan tänka mig att den indirekta smaken från insidan av kycklingen och bädden i grytan blir kanon!
Med 1 001 recept är risken liten att jag ger mig på att testa alla i den här kokboken men det finns en hel del lovande som lockar att testa och experimentera med. Vi får väl se vad det blir!
Vi har en helt fantastisk dag på landet och jag har tagit med mig katterna på en liten promenad. Kameran fick också följa med.
Underbara sol!
På däcket några övervintrande tingestar.
Grannen har nog hittat rådjurskraniet i skogen. Mycket rådjur i skogarna här. De flesta vid liv.
En liten fyr på andra sidan.
När det är för halt på badberget tar Mannen bastudoppet från bryggan.
När inte isen ligger förstås. Det tar sån tid att hacka upp ett hål...
Om jag badar på vintern? Äääh, näe...
När inte isen ligger förstås. Det tar sån tid att hacka upp ett hål...
Om jag badar på vintern? Äääh, näe...
En av alla enorma ekar på tomten.
Bojan fick för sig att det var vår och rullade sig då som sig bör på plattorna :-)
Boris vilar på omkullfallet träd.
En isjakt passerade längs horisonten.
Han åkte för nära kanten mot öppet vatten tycker jag i alla fall. Och fort gick det!
Han åkte för nära kanten mot öppet vatten tycker jag i alla fall. Och fort gick det!
Något av en premiär har det blivit på landet idag. Vi glömde sätta på värmen på dasset igår när vi kom hit. Aningen kallt att sätta ner rumpan alltså. För att inte frysa benen av mig hade jag en filt i knät. För första gången på dass. Premiär alltså. Fast det kanske du inte behövde veta :-) För sent!
Ha en fortsatt trevlig helg!
Wow! 40 vitlöksklyftor! :)
SvaraRaderaVilka härliga vinterbilder!
Ha en toppen lördag!
Kramar!
//Lana
Typ wow liksom! Lika fint ute idag, om inte ännu bättre än igår. Aningen mindre kallt...
RaderaHa en skön söndag!
Hoppas någon testar och rapporterar! Kan tänka mig att det kan bli gott. En kompis jag hade förr i tiden brukade bjuda på en vitlökssoppa. Jag tror det var 2 hela vitlökar i den... God som tusan! MEN... vilken blick man fick när man steg in genom dörren hemma senare. Tror det osade vitlök genom porerna i flera dagar.
SvaraRaderaVilken härlig promenad du gjorde. Många fina bilder, och B och B är ju så söta.
Premiär hade jag också här idag: solglasögon och jag satt ute och fikade!
Fortsatt fin helg,
kram!
Kajomida ska testa! Ska bli kul att höra hur det blir :-)Jag är inte särskilt poppis om jag råkar få i mig lite vitlök. Det är lustigt hur man inte känner själv hur man luktar i käften, fast kanske lika bra det!
RaderaDet är jättemysigt att traska runt med katterna. De följer med som hundar :-)
Åh, vad härligt med solbricker och en fika ute. Wow!
Detsamma till dig och kram!
Det här ska lagas direkt!! Nästa fredag, så att vi hinner bli av med eventuell vitlöksdoft till måndag ;-) Om jag kan vänta så länge, för det låter galet gott!!
SvaraRaderaCoolt att du vill testa! Ska bli så spännande att få höra hur det blir. Så länge du och sambon äter samma så är det ju lugnt :-)
RaderaHerrejisses, 40 klyftor?? Hur lång tid tog de att skala? ;) Ja, inte behöver ni vara rädda för varken vampyrer eller förkylning då ;) Kram!
SvaraRaderaJag har ju inte testat själv, bara tipsat om receptet för alla vitlöksälskare. Vi får kolla med Kajomida när hon har testat hur lång tid det tar att skala klyftorna :-)
RaderaHa en skön söndag och kram!
Herre min je, det luktar väl vitlök i hela huset om man skulle göra det. Stackars grannarna, haha. Men skämt åsido, det smakar säkert gott. Det blir ju en djup smak sv. Vitlök använd på det sättet... Spännande i alla fall!
SvaraRaderaSå himla mysigt ni verkar ha det på landet. Blir sugen på att skaffa både lantställe och katter här. Måste bara skaffa pengar och allergitabletter först ;)
Ha en fin vecka! Kram!
Det är den doften man hatar i trapphuset, när någon brassar käk med vitlök. Tror absolut att det blir gott.
RaderaRiktigt mysigt är det, speciellt såna här helger när solen skiner och det är stilla. Andra dagar också iofs, att sitta inne och kura med ruskväder utanför. Rekommenderar både stuga och katter fast det där med allergin låter ju inte så bra...
Ha en skön söndag innan veckan drar igång igen!
Kram!
Detta är en rätt för mig!!!!Älskar vitlök, vitlöken blir dessutom mildare när den varit i ugnen. Ska testa detta och lämna rapport om det blev gott!!!
SvaraRaderaGlömde skriva att det är jättefina bilder!!!
SvaraRaderaJa, det låter ju som väldigt mycket vitlök men inget av det stoppas ju i munnen. Indirekt smaksättning och i ugnen, för att få ordentligt med smak så behövs det nog ett gäng klyftor då.
RaderaTack, det är inspirerande att fota på landet, särskilt när solen skiner :-)
Härliga bilder! Jag gillar kyckling och jag är inte rädd för vitlök!
SvaraRaderaTack!
RaderaMen då så, testa! Kanske med en karibisk touch :-)
Älskar vitlök men det får inte bli för mycket. Vitlöksdoftande andedräkt är jag inte rädd för... Kanske måste testa!
SvaraRaderaVilka härliga vinterbilder!!
När man redan har karl så behöver man ju inte bry sig om andedräkten :-) Kul om du testar!
RaderaEn riktigt härlig vinterhelg blev det!
För mig kan det aldrig bli för mycket vitlök! Låter fantastiskt!
SvaraRaderaHärligt, Erika :-) Go for it!
RaderaJag skulle våga :-) En gång satte jag i mig en hel burk med inlagda vitlöksklyftor själv, si så där 20 vitlöksklyftor.... Hur jag mådde? Eller snarare hur min magen mådde. Den var pigg kan vi säga, haha...
SvaraRaderaKlart du skulle :-) Men herregud människa! En hel burk?! Oj, oj stackars mage. Synd om nån annan då också kanske ;-) Hatten av!
RaderaAlltså vi har en vitlöksgryta med kyckling i och i den grytan är det nog en 10-15 klyftor och den är sååååå god. 40 låter ju visserligen otroligt många men man ska ju inte äta dom, så vi är klart på och kommer att testa receptet!
SvaraRaderaBilderna från landet är magiska, det enda ordet som kan beskriva dom rättvist på.
Kramarna
Coolt att ni vill testa! Som sagt, det låter ju mycket men det vore intressant att veta vad vitlöksexperter säger om hur smaken blir. 40 är ett respektabelt antal...
RaderaTack, det är magiskt på landet så det är bara roligt om lite av det kommer fram i bilderna...
Kramar!