Jag är inte överdrivet förtjust i rotfrukter, det ska erkännas. Men det är nyttigt och billigt och så gott som varenda matbloggare vittnar om deras förträfflighet så jag tog tag i saken och gjorde en rotfruktsgratäng. Är inte mogen för ugnsrostade rotfrukter ännu utan behöver åtminstone grädde och ost som hjälp på smaktraven :-) Gratängen blir god och krämig men jag tror att jag skulle föredra den utan morötterna... Lägg till kålrot också om du gillar det och vitlök är förstås valfritt som vanligt.
Till gratängen blev det kyckling. Jag panerade tunt skivade kycklingfiléer (finns som färdig produkt) med cheddarost och stekte i ugnen. Jag gillade fraset och att de var så tunna. Lyxig variant av chicken nuggets och lagat från grunden som är så i ropet...
500 g potatis av mjölig sort, t ex King Edward
1 stor morot
1 stor palsternacka
100 g rotselleri
(2 st vitlöksklyftor)
Färsk hackad timjan + några kvistar till garnering
1 1/2 krm malen muskot
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt och svartpeppar
3 dl riven västerbottenost
Skala potatis, palsternacka, rotselleri och morot. Skiva tunt, gärna i matberedare. (Pressa vitlöksklyftorna.)Blanda allt på en smord ugnsplåt med timjan, grädde, mjölk, kryddor och hälften av den rivna osten. Använd gärna händerna! Strö över resten av osten och gratinera mitt i ugnen på 225 grader tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fått fin färg, ungefär 40-50 minuter. Garnera gratängen med färsk timjan.
Cheddarfrasig kyckling
500 g kycklingfilé, tunt skivad
Salt och svartpeppar
1 1/2 dl ströbröd eller panko (japanskt ströbröd)
1 1/2 dl finriven cheddarost
2 ägg, uppvispade
Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluftsfunktion om du har det. Blanda ströbröd och ost, använd fingrarna och finfördela. Skölj och torka kycklingen. Salta och svartpeppra lätt. Vänd kycklingen i äggula och sedan i paneringen. Lägg köttet på plåt med bakplåtspapper. Ugnsstek mitt i ugnen 10-15 minuter, tills ytan är frasig och kycklingen klar.
Servera rotfruktsgratängen med kycklingen.
Salt och svartpeppar
1 1/2 dl ströbröd eller panko (japanskt ströbröd)
1 1/2 dl finriven cheddarost
2 ägg, uppvispade
Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluftsfunktion om du har det. Blanda ströbröd och ost, använd fingrarna och finfördela. Skölj och torka kycklingen. Salta och svartpeppra lätt. Vänd kycklingen i äggula och sedan i paneringen. Lägg köttet på plåt med bakplåtspapper. Ugnsstek mitt i ugnen 10-15 minuter, tills ytan är frasig och kycklingen klar.
Servera rotfruktsgratängen med kycklingen.
Kycklingen skulle jag kunna tänka mig att ha en dippsås till, gärna lite chilihet. En stark tomatsås kanske? BBQ-sås, eller en sweet chilisås. Och lite ris till.... Fler idéer någon?
Krämig och god rotfruktsgratäng som får fin färg! Fast jag föredrar nog med "bara" potatis...
Frasig och god kyckling med cheddarsmak. Gillades mycket! Skönt med tillagning i ugn också.
Om du har tips på andra rätter med rotfrukter får du gärna dela med dig. Det är inte alltid bara smaken som ska få avgöra vad som hamnar på tallriken. Jag vill gärna lära mig tycka bättre om rotfrukter och vad är väl då bättre än att få inspiration från andra!
Tack på förhand!
Mums, vad gott! Vilket smidigt sätt att tillaga panerad kyckling i ugnen! :)
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Kram
//Lana
Mycket bra, inget stekos, snabbt och smidigt och mindre fett går ju åt. Fast smörstekta skulle nog inte smaka så tokigt det heller :-)
RaderaTack detsamma!
Kram
Kyckling med med Cheddar och fras av panering låter ju magiskt gott trots att jag inte är en kycklingmänniska :)
SvaraRaderaHärliga bilder är det också.
Tack för inspiration!
Vilken tur att du inte är en kycklingmänniska! Undrar hur du skulle se ut då :-) Ha ha, nej. Ser inte mycket kyckling hos dig men gott blir detta i alla fall. Smörstekta säkert snäppet bättre.
RaderaTack snälla!
Vi gör gärna ugnsrostade rotfrukter, men då går alltså inte det hem (än i alla fall). Fast du kan ju prova att lägga dom under ett täcke av crème fraiche blandat med parmesanost och olika örter, eller kassler på en rotfruktsbädd med c.f blandat med vitlöksost (går säkert att ersätta med annan smak). Du har ett recept här:
SvaraRaderahttp://martenssonskok.blogspot.se/2010/01/over-100-besokare.html
Skönt att du känner dej bättre nu,
kramar
Åh, med crème fraiche och ost låter toppengott! Ska kolla länken, tack för tips!
RaderaVerkligen skönt att vara igång igen men det är skönt med helg, lite trött efter några jobbdagar.
Kramar!
Hemligheten med rotfrukter, för jag är lite som du eller var...mina smaklökar har mognat sista åren ;)
SvaraRaderamen just gratäng på dem blir så mycket godare om man stavar allt som i en jansson.
Fråga mig inte varför, det bara är så som min carl skulle säga.
men alla som inte gillar rotsaker, tonåringar med som har åsikter huggna i sten älskar denna.
http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/10/algstek-med-rotsaksgratang-timjansas.html
ha en toppendag :) Kram
Aha! Jag kan nästan ändå förstå det för jag tycker att potatis som strimlas till en gratäng smakar bättre än potatisskivor. Det får jag testa med rotsaker också. Tack snälla för tips - ska kolla länken!
RaderaDetsamma till dig Lena och kram!
Det ser underbart gott ut! Cheddaren ger det där lilla extra :)
SvaraRaderaJag läste hos Remsan att du möjligtvis var intresserade av att gästblogga. Du är varmt välkommen hos mig! Jag har läst din blogg länge och tittar in varje dag och blir inspirerad. Om du vill gästblogga hos mig och kanske jag hos dig kan du läsa mer här: http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/2012/12/gastbloggare-2013.html
Utan osten hade det inte varit lika roligt eller gott :-)
RaderaJag var ju lite ironisk där i min kommentar men det är klart att det skulle vara kul så jag återkommer!
Jätteroligt att du hänger med här, Sandra och jag har koll på dig också :-)
För egen del var jag tvärtom med rotsakerna. Stod inte ut med gratäng-varianten, men lärde mig äta dem ugnsrostade med lite honung o en hel del vitlök och chili. Gul och röd lök hjälper oxo till.
SvaraRaderaDet låter ju så himla gott med ugnsrostade... Kanske ska jag testa dem strimlade som Lena tipsar om och sedan med honung och en massa annan smaksättning. Och lök! Varför tänkte jag inte på det?! Klart det ska vara med :-)
RaderaTack!
Men! Rotfrukter som är så gott! Jag är inte alls potatisgris och äter mycket hellre rotfrukter. Så mycket mer smak. Och nyttigare förstås :) Palsternacka är ju särskilt gott! Testa att görs "chips" som du ju gjort till din BLTC, det är farligt gott. Som godis :)
SvaraRaderaEn sak till att testa förresten: riv rotfrukter som ett täcke över en krämig gratäng, skiva lite smör över och låt bli frasigt i ugnen. Lite som rårakstäcke ;) Gott!
RaderaJag är på väg mot rotfrukternas förlovade land :-) Som potatisgris ser man ju ut som en också, och det är ju mindre bra...
RaderaTack för jättebra tips. Går igång på ord som chips och rårakstäcke :-)