Jag ska försöka vara min vana trogen när det gäller bloggen. D.v.s. att lämna personligt tjatter till slutet för den som orkar/vill läsa. Kul om du hänger kvar! Men i alla fall, jag börjar som vanligt med receptet!
Vet inte hur det gick till men jag blev tokgalen i lax nånstans på vägen. Det här receptet är tråkigt enkelt för en sån som jag som gärna vill lägga tid på att hacka, skära, strimla och meka i köket. Fast ok. Det går faktiskt att draaaaaa ut på det :-)
I receptet som jag snodde från ICA skulle man använda skinnfria laxfiléer men jag använde hel bit med skinn. Stektiden påverkas så klart av vad du väljer. Men det är ganska lätt att ha koll på laxen och när den är lagom stekt. Peta lite på den och du märker att den trillar isär fint, och inte är för "tjock" i mitten.
Servera med (basmati)ris, limeklyftor och snabbfrästa sugarsnaps (eller sockerärtor) , kryddade med lite salt och svartpeppar.
4 portioner
Ca 450 g laxfilé, med eller utan skinn (hel eller i bitar)
2 dl kokosmjölk
1 msk färskpressad limejuice
1 tsk finrivet limeskal
2 msk finhackad gräslök
1 msk rapsolja
1 tsk salt
4 krm 5-pepparmix
Krydda laxen med hälften av salt & 5-pepparmix. Koka riset och håll det varmt under lock i kastrullen. (Det går fort att fixa laxen så det blir mindre stressigt om riset är klart.)
Stek laxen i rapsolja tills den fått fin färg på sidan utan skinn, eller båda om du har filéer utan skinn. Om du har bitar räcker det med ca 3 minuters stekning, men om du har en större bit behövs längre tid. Säg typ 8 minuter. Peta och kolla i köttet så märker du...
När laxen är stekt, ta den ur pannan och lägg åt sidan med folie över för att hålla den varm, t.ex. på ett skärbräde eller en tallrik. Häll kokosmjölken i pannan och blanda i limejuice, och -skal, andra hälften av salt och 5-pepparmix. Låt såsen sjuda upp och blanda sen i gräslöken. Lägg laxen i pannan och skopa såsen över.
Servera lax & sås med ris, frästa sugarsnaps och limeklyftor att pressa över fisken.
Mums. (Under en lång tid var det hatkärlek för just Mums som kommentar. Men den funkar riktigt bra ibland :-)
5-peppar = svart, krydd, vit, rosé & grön |
Sugar snaps till som steks i smör och kryddas med salt & svartpeppar. Mums. Mäh! I said it again :-) |
Gräslök. Underskatta icke som krydda. |
SÅ fräscht. Och jag har inte gjort nåt. Laxen bara är... |
Dags att hiva ner laxbiten i pannan.... |
Den blev f-n perfekt stekt! |
Och med den goda (superenkla) såsen med kokosmjölk till: Ja, tack. |
Ös på med kokosmjölkssåsen när du serverar! |
Jag vill ge en eloge till alla mina smarta följare som har reggat sig och därmed bara får en pling eller nåt när jag har gjort inlägg, istället för att titta in här då och då. För den som gör det senare har det varit väldigt torrt och tråkigt ganska länge och det skulle jag kunna be om ursäkt för men det varken kan eller vill jag.
Är det nåt jag har lovat mig själv, så är det att den här bloggen ska handla om lust till mat att dela med mig av. Den viktigaste kryddan för god mat är i mina ögon att den som lagar maten gör det med glädje. Något som har fattats i mitt skafferi ett tag...
Ett ännu större tack till alla er som kommenterar och visar uppskattning för det jag gör. Jag blir lika löjligt glad varje gång jag hör av er.
Din lax verkar vara mums ;). Kul att du är tillbaka
SvaraRaderaTack :-) Och laxen är verkligen god - värd att lagas!
RaderaHeja, she's back och det med både fisk och glädje, två av våra favoriter!!!
SvaraRaderaGlädjefisk med andra ord:)
Kram på dej!
:-) Glädjefisk. Precis! Kram + kram
RaderaHurra vad jag blir glad att du hittat lusten att blogga igen!
SvaraRaderaBra recept med fina bilder, precis som vanligt. Fortsätter kolla dagligen, väntar mig inte ett nytt recept i morgon eller så, men det vore hemskt skönt om det inte tog lika lång tid som mellan de sista inläggen ;-)
Kram ♥
Tack för jättefina kommentarer :-) Jag börjar med baby steps. Lovar att det inte dröjer lika länge till nästa inlägg.
RaderaKram
Åhh vad roligt at du är tillbaka. Har kikat in minst 1 gång i veckan för att se om du lagt ut något nytt. Jag har gjort så mycket gott utav dina recept. Välkommen tillbaka.
SvaraRaderaBrittis
Hej Brittis och tack - vad glad jag blir :-)
RaderaSå kul att du skriver igen! Har hållt koll och låtit bloggen ligga kvar bland mina favoriter. Det finns ju mycket gott att laga från dina tidigare inlägg också. Kram
SvaraRaderaTack Christel! Du ska veta att dina rader värmer & inspirerar. Kram
Radera