tisdag 8 mars 2011

Rökiga paprikabiffar med potatisgratäng - på en tisdag!

Potatisgris som jag är blev jag sugen på potatisgratäng idag och det är väl inget som säger att det endast får tillagas på helgerna? Sagt och gjort. Funderade ut vad jag ville ha till gratängen och kom fram till att färsbiffar skulle passa bra. Jag kände för att smaksätta biffarna på något nytt sätt så jag kikade i kylen och hittade en burk tapenad gjord på paprika och en massa andra godsaker. Den passade jättebra som smaksättare ihop med några droppar liquid smoke och rökt havssalt. Orkar man gör man en tomatsallad med rödlök till eller en enkel sallad med gurka, tomat och paprika. Vi orkade inte fixa sallad idag (heller) utan nöjde oss med grönsaken i gratängen - purjolök.

Färsbiffar, 6 st
400 g nötfärs
1 ägg
3 msk tapenad av paprika (färdig på burk)
Ett par droppar liquid smoke
1 tsk chili explosion
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk rökt havssalt

Sky
2 dl vatten
1 tsk soja
1 krm vitpeppar

Potatisgratäng, 4 portioner
12 potatisar
2,5 dl mellangrädde + 2 dl vispgrädde
1 purjolök
1 påse riven västerbottenost (150 g)
Flytande smör/rapsolja
Salt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Snitta, skölj och strimla purjolöken
  3. Skala och skiva potatisen
  4. Smörj en ugnsform
  5. Fördela potatisskivorna omlott i formen - salta och peppra - varva med purjolök - överst ska det vara potatisskivor, salt och peppar
  6. Blanda gräddsorterna och häll över potatis och purjolök
  7. Strö över den rivna västerbottenosten
  8. Ringla över lite av flytande smör/rapsolja och ställ in formen i ugnen
  9. Blanda färs, ägg, tapenad av paprika och kryddor
  10. Forma till sex lite avlånga biffar
  11. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna några minuter på varje sida - känn efter så att de inte är så mjuka när du trycker lätt på dem - och om köttsaften börjar sippra upp på ovansidan är det snart dags
  12. Dra ned värmen och häll i ingredienserna till skyn; vatten, soja och vitpeppar medan färsbiffarna är kvar i pannan
  13. Låt färsbiffarna småputtra i skyn tills gratängen blir klar - ös biffarna med jämna mellanrum med skyn så håller de sig extra saftiga. Gratängen behöver ungefär 45 minuter i ugnen. Täck över med folie på slutet om den får för mycket färg

Tapenad av paprika från Fontana innehåller röd och gul paprika (ca en tredjedel), solrosolja, ricottaost, tomat, lök, kapris, pecorini, socker, salt och vinäger. Det säger ju sig självt att den mixen av ingredienser smakar gott och som sagt, passar utmärkt som smaksättare i färsbiffar. Jag ska försöka göra en egen tapenad och prova mig fram till rätt mängder. Tänk att ha en sådan färsk tapenad i stället för på burk! Fast genvägen med färdiga produkter skulle jag inte vilja vara utan...

Kraftig smak är det på liquid smoke - var försiktig och ta bara max
ett par droppar. Annars blir det lätt för mycket av det goda rökiga...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar