fredag 29 april 2011

Ugnsstekta fläskkotletter med svamp- och grönsaksröra


Att först steka på kotletter så att de får lite färg och sedan steka dem färdigt i ugnen med lite fettrand kvar tillsammans med svamp, grönsaker och en sås på grädde och philadelphia visade sig bli en riktigt lyckad rätt. Ännu en ugnsrätt som jag gillar att göra att lägga till favoriterna. Kotletterna kryddades med chili explosion och svartpeppar och såsen fick en liten klick chilisås. Ris passar jättebra till men jag kan tänka mig att potatisklyftor också funkar. Nästa gång kokar jag ihop grädde och philadelphia till en slät sås innan jag häller den i formen. Den blev lite klumpig men det gör inget för smakens skull. Dock ser det nog lite trevligare ut då så det har jag tagit med i receptet. Välj tjocka fläskkotletter så att de inte blir för torra.

6 portioner
Sex tjocka fläskkotletter utan ben med fettrand kvar
Massor av champinjoner
1 röd paprika
1 purjolök
1 gul lök
2,5 dl mellangrädde
200 g philadelphiaost
En tsk chilisås
Salt, svartpeppar och chili explosion (Santa Maria med kvarn)
Stekfett

Gör så här:
  1. Skiva champinjonerna. Fräs i smör/rapsolja till fin färg.
  2. Skär paprika i bitar, hacka löken och strimla purjolöken.
  3. Lägg grönsakerna i pannan med champinjonerna och fräs med en stund. Salta och peppra lätt. Ställ åt sidan.
  4. Stek kotletterna snabbt på båda sidor på hög värme. Krydda med chili explosion och svartpeppar.
  5. Smörj en ugnsform och lägg kotletterna på rad i mitten.
  6. Fördela svamp och grönsaker runt om.
  7. Blanda ihop grädde och philadelphia i en kastrull. Hetta upp och rör om tills det blir en slät sås. Smaksätt med chilisås och chili explosion efter smak.
  8. Häll såsen över svamp och grönsaker.
  9. Ställ in ugn på 175 grader ca 45 minuter.
  10. Servera med kokt ris eller potatisklyftor.
Helt underbara färger från svamp och grönsaker som svettas i pannan.

Philadelphiaost och mellangrädde tillsammans med lite chilisås och chili explosion blir en jättegod sås i formen.

Kotletterna, svamp- och grönsaksröran är på plats i formen.

Chilisåsen med philadelphia och grädde hälls över svamp och grönsaker.

Efter ca 45 minuter i ugnen på 175 grader har allt fått fin färg och såsen har gottat till sig.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar