söndag 30 september 2012

Porterstek - lätt och gott i grytan med den allra godaste såsen


Helgen har jag tillbringat i Ystad och upplevt en grym matbloggsträff på alla sätt och vis - vilken upplevelse! Alla karameller från den träffen ska jag suga lite på innan jag berättar mer. Bland annat har jag typ hur många bilder som helst som måste kollas igenom...

Till dess vill jag slå ett slag för att göra stek, på enklast möjliga vis i gryta. Porterstek är min absoluta favorit bland grytstekar så därför bjuder jag på det igen. Minimal arbetsinsats i köket, lätt att göra, mycket mat och helt enkelt förbaskat gott. 

Köttbiten stoppar man rakt ner i kokspadet med en massa godsaker, främst porteröl som ger såsen sin speciella och helt gudomliga smak. Kött och sås kan med fördel göras i förväg, redan dagen innan om man vill det. Sedan är det bara att fixa potatisen någon timme innan middagsdags. För mig är det självklara tillbehöret hasselbackspotatis. Hasselbackarna behöver upp till en timme på sig i ugnen, beroende på storlek.

Genom åren har jag modifierat och kommit fram till ett recept på porterstek som för mig nu är fulländat i min smak. Det har vuxit fram ur en mix av ett recept i "Vår kokbok", tips från mamma och mina egna preferenser. Ska jag vara helt ärlig är det såsen och potatisen jag är ute efter mest :-)

Det här behövs till portersteken, 4-6 portioner
En hel bit rostbiff (minst 600 g)


Kokspad:
2 flaskor porteröl á 33 cl (drygt 6 dl t.ex. Carnegie)
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl äkta kinesisk soja
6 hela vitpepparkorn
1 tsk torkad oregano
2 skivade gula lökar
2 morötter i grova slantar
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 köttbuljongtärningar, smulade

Såsen görs av:
Silat kokspad
1-2 dl vispgrädde (beroende på vilken konsistens du vill ha på såsen)
3 msk vetemjöl

Gör så här:
Lägg alla ingredienserna till spadet i en inte alltför stor gryta. Kokspadet ska helst nå långt upp längs kanterna så att köttet täcks så mycket som möjligt när det läggs i. Koka upp spadet och lägg i köttet. Sjud på svag värme under lock ca 1,5 timme. Vänd köttet några gånger under koktiden så att det får den fina mörka färgen av ölet runt om.

Känn efter med sticka mot slutet. När köttet känns mört, ta grytan av värmen men låt köttet ligga kvar i spadet och svalna ca 20 minuter. Ta sedan upp köttet och skiva det. Vänta med att skära upp köttet om det ska ätas senare eller nästa dag. Låt det då vila i folie så länge.

Sila kokspadet och häll upp i kastrull. Spara morotsbitarna. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning och blanda med kokspadet. Koka upp under omrörning. Låt koka ca 5 minuter så att det inte blir någon mjölsmak kvar och så att såsen tjocknar lite. Smaka av såsen och upptäck att du inte behöver tillsätta ett dugg! Såsen är fulländad som den är, men det är klart om du vill ha lite salt och (vit)peppar så ska inte jag hindra dig :-)

Servera med hasselbackspotatis, kokt mjölig potatis eller potatismos, morotsbitarna från spadet, svartvinbärsgelé och ev någon annan grönsak som passar till stek, t.ex. brysselkål eller någon sorts gröna bönor.


Nu återstår bara att hälla i det goda ölet innan kokspadet ska kokas upp och steken ska i.

Köttet skivas och läggs upp på ett fat. Jag brukar spara en bit av steken oskivad. Om (eller snarare när) det behövs fler köttskivor är det bara att karva upp fler vid bordet efter behov & önskemål.

Släng som sagt INTE morötterna efter kokningen utan servera dem till köttet. När jag gör kalops brukar jag mixa några av morötterna i såsen. Det går säkert att göra här också men jag vill inte riskera ett vinnande koncept.

Skiva potatisarna till hasselbackarna i en träslev så riskerar du inte att skära för långt igenom - det är trist om potatisen faller isär. Eller använd två skärbräden, lägg ett mindre ovanpå ett större och lägg potatisen på det undre och skär mot kanten på det mindre tills det tar stopp - låter säkert krångligare än vad det är...

Smörj en ugnsplåt med smör och lägg i potatisen. Salta och klicka över smör. In i ugnen på 200 grader i upp till en timme. Ta ut plåten med jämna mellanrum och ös upp smöret från plåten över potatisarna i omgångar, tillsätt eventuellt mer smör som får smälta i pannan om det blir för lite smält smör att ösa med.

Potatisen är klar när den har fått fin färg och är mjuk. Känn efter med potatissticka. Klassisk hasselbackspotatis toppas med ströbröd på slutet och man kan ha på riven ost också. Men som den potatisälskare jag är tycker jag att just här ska potatisen smaka potatis, bara smaksatt med salt och smör. Såsen från portersteken lyfter potatisen så det heter duga, då behövs inget annat.


Om det blir kött och sås över så är det gott att äta det tillsammans med ris en annan dag. Eller gör  några färsbiffar till överbliven sås och ät med stekta champinjoner och klyftpotatis à la Felix. 

27 kommentarer:

  1. Ja, den karamellen kan man suga på läääänge, och fotona blev en hel del:) Tar lite att gallra...

    Vi konstaterade i veckan att vi varken haft porterstek eller portergryta på evigheter och att det måste åtgärdas snarast. Anar en portergryta till helgens middagsgäster, kanske en kantarellsoppa till förrätt - eller kanske bliner:)

    Ha det nu så bra i veckan, och kom lyckligt hem vännen
    Kramar i massevis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Kul att kolla alla foton förstås men vilka ska man välja och därmed välja bort?!

      Det låter som att det är hög tid för en portermåltid för er inom kort, bara Håkan låter bli portern :-) Mycket inspiration fick man av matlagningen också, jag ska lätt testa göra flera av recepten själv.

      Detsamma - lyckligt hemma nu.

      Kramar till er och största tacket till er igen för en superhelg!

      Radera
  2. Ja, jisses vad många bilder det är som ska gås igenom... Vet inte hur jag ska lyckas få ihop ett inlägg som sammanfattar dessa dagar på ett rättvist sätt. Får låta allt smälta lite först. Tack för att du ville dela detta romantiska (hi hi...) lilla rum med mig! Kramis.
    Porterstek är överlägset den godaste steken. Den såsen som blir på skyn är grymt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Några hundra typ... Puuh. Ett rent nöje att dela rum med dig och du höll dig ju på din sida :-) Tur att man inte är blyg heller!

      Och så kommenterade du maten också :-) Visst är den bäst, portersåsen!

      Kram till dig och ha en skön kväll med familjen

      Radera
  3. Hej Lotta! Ville bara titta in och säga HEJ och att det var kul att se dig i helgen! Kram Charlotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. HEJ! Tack för titten - jag har tittat in hos dig också :-) Detsamma - riktigt kul att träffas och utöka bloggfamiljen!

      Ha en skön söndag och hoppas att kommande två veckor går fort :-)

      Kram Lotta (döpt till Charlotte så du har ett väldigt fint namn måste jag säga...)

      Radera
  4. Det ska bli spännande att få del av er bloggträff sen!!
    Och portestek....gud vad gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns en hel del spännande att berätta om! Portersteken måste du bara testa!

      Trevlig kväll!

      Radera
  5. Åh, hade gärna sett mig som gäst vid ditt middagsbord. ser så gott ut! Jag håller med dig gällande sås och potatis, det bästa och något jag skulle kunna leva på. Kanske ska ta och slänga ihop en sådan här en dag, om det nu är så lätt som du säger.

    Kram på dig Lotta!
    /Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen superlätt, och såsen gör sig liksom av sig själv. Tycker absolut att du ska prova. Underbar middagsmat på helgen.

      Kram till dig och jättekul att träffas på riktigt!

      PS
      Har du inspekterat tapeten ännu :-)

      Radera
  6. Hallelulja! Det här blir min nästa testrätt, alla andra utskrivna recept blir liggande ;-) Vad gott det ser ut! Gillar hasselbackspotatis (med lite ströbröd), men eftersom såsen låter så god får det nog bli kokt mjölig potatis till som man kan mosa ;-)

    Måste nu kolla upp vad porter heter här i Tyskland, men ska även handla till min svåger som är på Bordershop nästa vecka, så senast där kan jag väl få tag på något, de är ju inställda på svenska önskemål...

    När jag gör hasselbackspotatis lägger jag potatisen (evtl. med en liten avskuren skiva underst som gör att den inte rullar iväg) MELLAN två små skärbrädor, där kan du skära hur du vill och inget, inte ens potatisen, går sönder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mjölig potatis blir perfekt att suga upp såsen med :-)

      Om du inte hittar porter så kan ett annat riktigt mörkt öl funka också men just porter har en speciell lite söt ölsmak som verkligen gör såsen så försök att få tag på det.

      God jaktlycka!

      Radera
  7. Jag planerar för fullt, här är helgdag på onsdag och då blir det porterstek... men ska den inte alls brynas först?!? Blir den verkligen så fin *bara* av portern?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, perfekt med "söndagsmiddag" mitt i veckan! Nej, köttet ska inte brynas alls först. Skyn som det kokar i blir jättemörk av öl, soja och svartvinbärssaft - och det färgar av sig. Blir jättefint och gott!

      Radera
  8. Låter som ni haft en supertrevlig träff! Hamnade här p g à portersteken... Såå god den verkar! Själv har jag bara gjort portersteken en gång. Då blev den lite besk. Ditt recept som även har sötma i sig verkar mycket bättre än det jag gjorde... Och hasselbackspotatisar.... Nu vattnas det verkligen i munnen. Perfekt söndagsmiddag så här på höstkvisten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen en upplevelse på många sätt! Jag lovar att portersteken och såsen inte blir beskt på något sätt. Kan det ha varit löken som ställde till det så att det blev beskt kanske...

      Prova detta och du får en ny favorit - speciellt med hasselbackare till :-)

      Radera
  9. Ja porterstek går minsann inte av för hackor. Har just ätit köttgryta med pressad potatis, att man skulle bli hungrig idag med är ju nästan ett under ;). Vilken helg vi hade! Det var jättekul att äntligen få träffas nu ser vi fram emot nästa gång. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, köttgryta och en annan favorit - pressad potatis. Det är verkligen en gåta hur man kan bli hungrig igen efter en sån här helg :-) Verkligen häftigt att få se och höra alla - inklusive alla dialekter :-)

      Ha en fin vecka - nu är det god natt!

      Kram

      Radera
  10. Hasselbackspotatis... mums alltså. Får jag berätta en hemlighet? Jag har aldrig gjort egen hasselbackspotatis... utan ätit hos vänner, släkt och bekanta det du! ;)

    Ja, visst behövs det sugas på karamellerna hehe ;) Kram fina du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte dumt alls att få i sig hasselbackspotatis på det viset :-) Bra jobbat - varför göra själv - hi hi...

      Kram till dig, Amy - och god natt!

      Radera
    2. Hihi ;) Gonattkramar vännen!

      Radera
  11. Ja hur många bilder tog man inte!? Men insåg att jag varit dålig på att fotografera alla snygga deltagare, hade mest fokuserat på maten. Matbloggsskadad javisst... SÅ kul att träffa dig Lotta, jag hoppas det blir massa fler gånger! Porterstek ska jag testa någon gång, och eftersom du redan gjort slitgörat att förfina receptet, så kommer jag låna detta rakt av! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det helt sjukt hur man missar att fota människorna :-) Samma när vi har middagar med familj och vänner. Efteråt är kameran full av bilder på mat men gästerna då!!! Helt klart skadad :-)

      Detsamma Kim! Du är precis lika trevlig och rolig som jag föreställt mig :-) Klart det ska bli fler gånger. Det går ju tåg till Göteborg också!

      Varsågod att skörda frukterna av mitt slit. Jag lovar att det blir kanongott.

      Kram och trevlig måndagskväll!

      Radera
  12. Underbar middag! Mat precis i min stil! Love it. Fantastiska bilder som vanligt. Oh!!! Vilken rolig träff ni verkar ha varit på? Vad var det, vem arrangerade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Precis som jag vill ha det också! Tack :-)

      Ett gäng bloggare som blivit bekanta i bloggosfären där första träffen var i Värnamo i våras (som jag missade p.g.a. tågincident...). Då lagades indiskt i ett skolkök, allt ordnat av Amy's piece of cake.

      Stafettpinnen gick vidare till Mårtenssons kök i Ystad (Anki och Håkan) som bokade och fixade allt med Ystad Saltsjöbad och deras koncept Matresan. Övergrymt roligt och det var roligt att få följa med.

      Stafettpinnen är nu överlämnad till bloggare som var med från Stockholm (vi var hela två stycken) så nästa träff blir i huvudstaden. Jag har tänkt på att få med dig på den. Skulle du ha lust att haka då?

      Det handlar alltså om helt vanliga bloggare som gärna träffas och de som arrangerar är vi själva!

      Radera
  13. I och för sig har jag nu lagat denna rätt och ätit två gånger av den och har ändå ljuvlig sås över!, men jag funderar på, om du menar *koncentrerad* svartvinbärssaft, alltså det som vi svenskar känner till som blandas ut med vatten, i receptet? Smakade gott gjorde det här ändå och såsen... mmmmmmmmmmm Men det kanske hade kunnat smaka ännu bättre ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med så mycket sås över! Tycker det är jättegott att äta köttet med ris också. Saften ska vara koncentrerad, inte utspädd med vatten. Om du har blandat med vatten och kör koncentrerat nästa gång så blir det om möjligt ännu godare :-)

      Radera