Perfekt en-manna-mat att äta direkt ur pannan! Snabbt, enkelt och gott - mer begär jag inte efter en dag på jobbet med blodsockernivån nere i tårna. Inspirerad av Malin's Diner som i sin tur blev inspirerad av Bara en kaka till så svängde jag ihop en tomatsås som jag knäckte ägg i och sedan gratinerade med ost. Man kan fräsa på köttfärs också om man vill det men jag ville ha det vegetariskt. Om man är flera som ska äta är det bara att använda en större panna och öka på mängden ägg. Tomatsåsen räcker till två!
Enligt originalreceptet från Johanna Westman som presenteras av Svenska ägg ska man sätta lock på pannan och låta äggen bli färdiga på några minuter och därefter strö över riven ost. Jag gjorde färdigt i ugnen med osten strödd över. På det viset fick jag lite färg och så är jag galen i gratinerad ost... Tiden i ugnen beror på hur lösa du vill ha dina ägg. Jag vill ha dem med fast vita och krämig gula men det gäller att ha koll på dem i ugnen!
Maten skopade jag i mig med bitar av ett gudomligt gott bröd som jag rostade, ett ostbröd som var pinfärskt från butiken. Jag tror inte det skulle skada med lite mer drag i tomatsåsen, prova gärna med lite sambal oelek!
1-2 portioner
1 burk körsbärstomater, 400 g
1 gul lök, hackad
Olivolja
(Eventuellt lite sambal oelek)
Salt och svartpeppar
Socker
3-4 ägg
Riven ost
Rostat bröd
Fräs löken i olivolja i en mindre stekpanna. Blanda ner tomaterna med sitt spad och låt småputtra några minuter. Salta, svartpeppra och smaka av med lite socker så att tomatsåsen inte blir för syrlig. Ta pannan av värmen och knäck ner äggen. Salta och peppra lite på äggen. Strö över riven ost och laga färdigt i ugnen på 225 grader tills du har äggen som du vill ha dem. Servera med rostat bröd.
Tomatsåsen smakas av med lite socker så att den inte blir för syrlig.
Knäck ner äggen med lite space emellan.
På med ost - gärna smakrik sådan!
Ät med rostat bröd och är du själv - ät direkt ur pannan! Akta så att du inte bränner dig bara...
Det blev en ganska rejäl portion så det blev lite över när jag var klar.
Lite tomatsås alltså - all riven ost och alla ägg var borta :-)
Lite tomatsås alltså - all riven ost och alla ägg var borta :-)
Nu när vårvärmen är utlovad och vi definitivt har ljusare och längre dagar - vad är det du längtar mest efter i matväg med den matsäsong som är på G? För egen del är det att få grilla. Inte för att jag är tokig i själva grejen men det blir så fin smak på grillad mat. Och så allt roligt man kan göra runt omkring grillandet; sallader, röror, marinader, tillbehör... Jag älskar tillbehör och många gånger kan jag äta bara dem och strunta i det som är huvudattraktionen :-)
Som det ser ut nu kan vi på mina breddgrader se fram emot en riktigt härlig vårsöndag. Men vi kan väl njuta av fredag och lördag också, även om det ska både regna och snöa.
Önskar dig som läser en riktigt trevlig helg!
Önskar dig som läser en riktigt trevlig helg!
Blev sugen nu, ser otroligt gott ut! Ha en fin helg, kram!
SvaraRaderaFräscht och gott även om det inte är extremt kalorifattigt med osten. Men ibland bara måste man gratinera :-)
RaderaTack detsamma och kram till dig!
Ja, mums så gott det ser ut! Blir själv mer och mer sugen på att testa vegetarisk mat. Linser är mitt nya för tillfället.
SvaraRaderaTack för länkningen!
Kram kram och ha en überbra helg!
Smakade jättebra utan färs! Linser ska jag bli bättre på...
RaderaVassego och ha en kanonhelg!
Kram!
Jag gör något liknande som är mycket gott:
SvaraRaderaSmöra 1-2 skivor bröd (helst inte vitt), stek 2-3 ägg som du gillar dem, skiva lök i tunna ringar. Lägg äggen på brödet, fördela så många råa lökringar på äggen som du tror du tycker om (ha lite i reserv, för det är gott!), sen på med tomater... jag menar ketchup ;-)
Skämt åsido (för gott är det jag beskrev!), (g)äggigt gott direkt ur stekpannan låter jättebra! Och min variant kan man nog göra i ugnen också, alltså låta äggen "stekas" på brödet som rostas samtidigt och osten åker på och smälter - men smaksensationen av rå lök ihop med ketchup ger det lilla extra... Och ett par ungsstekta tomater runt om mackorna skadar nog inte... Nästa gång du är ensam kanske ;-)
Ha en bra helg med många soltimmar!
Det låter jättegott, jag tycker också om rå lök i allt möjligt. Tack för tipset!
RaderaÅH, fy fabian vad gott!! Häng med mig till Skrapan på söndag vetja!
SvaraRaderaAah, sorry - jag fastnade på landet. Var tillbaka i stan vid sju på kvällen :-( Hoppas det var bra!
RaderaÅh se ut som en magisk dröm! Jag tänker mig en brunch, man känner sig lite dagen-efter-aktig, man skopar i sig det här underverket och simsalabim så mår man som en prins(-essa) igen!
SvaraRaderaJag längtar efter svenska sparris jag. Grillad kanske?
Ha en fin helg, snart så ses vi!
Stor kram.
Visst är det mycket brunch över det! Oj, oj. Grillad sparris. Det slår det mesta.
RaderaHelgen blev bra men inte mycket sol som vi hoppats på. Ser fram emot nästa istället - vi ses!
Kram!
Ser galet gott ut! Fast det gör allt ifrån dina kök. Du har ju tom fått mig att laga pasta :-)
SvaraRaderaJa, snart ses vi! Ska bli superkul! Kramar.
Ha ha, det där med pastan är en bedrift jag är riktigt stolt över :-)
RaderaHurra - bara några dagar kvar. Du väntar väl in mig på centralen?
Kram så länge!
Gud, så gott! Och smart! Gillar ägg som proteinkälla. Mättande och behöver inget kött.
SvaraRaderaSmart och gott - det har du rätt i! Behöver verkligen inte köttet. Ägg är verkligen kanonmat!
RaderaUnderbart gott och det gillas att det är vegetariskt. Gjorde något liknande för ett bra tag sedan men med lite marockansk inspiration och visst blir det supergott! Önskar dig en finfin helg trots regn och snö (som jag hoppas inte blir långvarigt), kramar!
SvaraRaderaJag äter gärna vegetariskt. Marockansk twist på detta låter jättegott, säkert mycket kryddor!
RaderaSer fram emot nästa helg nu, vi ses!
Kram!
Men så gott!!
SvaraRaderaHa en fin helg
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack och detsamma!
RaderaVi såg också denna hos Malin och har den på to-do listan, möjligtvis att den kvalar in på nästa veckas meny! Just det där med äggen lockar extra.
SvaraRaderaMen visst är det väl grillen som hägrar och det där med tillbehören har du så rätt i så, det finns så himla mycket godsaker att mumsa på. Nästan så man inte ens behöver en grill, man kan ju bara göra tilltugget, perfekt för oss med balkong:)
Men även alla grönsaker, frukter och bär ska bli så fint att få njuta av!
Hoppas ni har det kanonbra,
kramar
Det var väldigt svårt att låta bli att testa. Lustigt att en del "to-do:s" görs direkt medan andra ligger kvar på listan lite längre...
RaderaHa ha, precis - vad ska man med en grill till när det är tillbehören man vill åt :-)
Bra helg men som sagt - lite snuvade på solen känner vi oss allt.
Kramar!
Vad gott det ser ut.En perfekt söndagslunch.
SvaraRaderaDet har du helt rätt i!
RaderaHuevos rancheros! Skulle gjort det i helgen och ångrar mig djupt nu efter att ha dreglat över dina bilder... Brunch eller enkel middag... Wonderful!
SvaraRaderaJag längtar efter våren och maten den bjuder på, mest råvarorna och inte något speciell rätt. Och så möjligheten att äta på balkongen. Men det får nog vänta någon månad...
Ja men visst! Eller uevos nå'nting som Malin kallade det, ägg från skärselden typ... Brunch, söndagslunch, dinner for one or two. You name it!
RaderaAtt äta ute är verkligen något att se fram emot, inte bara vad som finns att laga till. Det har du rätt i! Snart...
Det ser precis lika gott ut hos dig som hos de andra bloggarna! Ska testas! :) Kram
SvaraRaderaTack :-) Och så får man skruva och ändra till det man själv gillar. Perfekt mat helt enkelt!
RaderaKram!