tisdag 6 januari 2015

Ädelostsås med bacon, champinjoner och blomkål - krämigt och gott till pasta!



Ädelostsås är gott. Riktigt gott! Med bacon blir det ännu godare och med blomkålsbuketter matigt. Den här såsen är perfekt att blanda med pasta så att det blir riktigt krämigt. En variant är att göra såsen utan blomkålen och istället använda den att hälla över blomkålsbuketterna och gratinera med riven ost på 200 grader i ca 15 minuter. Ta bort bacon och det blir en vegetarisk variant. Det går lika bra att använda broccolibuketter på samma sätt om du inte gillar blomkål. Ett sista tips är att inte snåla med svartpepparn! 

Ca 4 portioner
1 paket bacon (140 g), knaperstekt i bitar
1 litet blomkålshuvud, delat i buketter
5 dl grönsaksbuljong
1 gul lök, hackad
Ca 10 champinjoner, i grova bitar
Smör
1 tsk smör
2 1/2 dl mellangrädde
1 skvätt kinesisk soja
1 bit ädelost (avgör mängden själv - smaka av)
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Riven parmesanost

Koka blomkålsbuketterna i grönsaksbuljongen tills de mjuknat lite men fortfarande har lite spänst kvar. Ta upp blomkålen och lägg åt sidan, spara buljongen. Stek champinjoner och lök i en klick smör tills svampen har fått färg. Pudra över mjölet och rör om. Häll i grädden, 2 dl av grönsaksbuljongen och en skvätt soja. Låt puttra en stund. Lägg i en bit ädelost och rör om tills den smälter. Späd eventuellt med mer buljong om såsen känns för tjock. Smaka av med salt, svartpeppar och vitpeppar. Blanda ner blomkålsbuketterna och låt dem bli varma i såsen. Servera med spagetti eller annan pastasort och kanske någon grönsak. Strö över riven parmesanost.


Byt ut blomkål till broccoli om du föredrar det.
Koka inte blomkålsbuketterna för länge, de ska ha lite tuggmotstånd kvar.

Strö över riven parmesanost och hugg in!
2015 är här. Och vardagen. Det känns bra. OK i alla fall :-)


10 kommentarer:

  1. Såsen låter väldigt god, men jag har lite problem med att föreställa mig blomkål ihop med spagetti... men jag skulle kunna tänka mig en variant med blomkål och/eller broccoli som förkokas som du beskriver och sedan skjuts in i ugnen, typ din gratäng med prosciutto, och sen räcker det nog med massor av bacon till ;-)

    God forsättning på 2015!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar fint med blomkål och spagetti men jag förstår dig :-) Blomkålen får mycket smak av att koka i buljong och det är trevligt med lite "tugg" i såsen. Gratinerat är aldrig fel, så får det nog bli nästa gång!

      Radera
  2. Låter inte fel någonstans i våra öron, men perfekt när man kan variera efter smak och köksutbud!
    Och ja, vardagen... den blir ju vad man gör den till så då kan man ju lika gärna försöka göra den så bra som möjligt, och framför allt så god så möjligt:)

    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en god "sleva-i-sig-pastarätt" :-) God vardag är bra!

      Hoppas ni har en trevlig helg. Kramar!

      Radera
  3. Åhh. så gott! Tyvärr gillar inte mina grabbar kål men jag hade mumsat i mig. Sparar aldrig på svartpeppar när det gäller pasta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, då - inte ens blomkål som är så milt i smaken :-) Aldrig pasta utan svartpeppar!

      Radera
  4. Låter gott och jag tack till ädelost (eller gorgonzola som jag har inne hos mig för tillfället) :) Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att misslyckas när man har god ost i maten :-) Kram!

      Radera