1 ask ruccolasallad
3 buntar färsk grön sparris
Färsk hyvlad parmesanost
Vinägrett
1/2 dl finhackade hasselnötter
1/2 dl olivolja
2 tsk röd balsamvinäger
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
- Finhacka hasselnötterna och blanda med olja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
- Ansa ruccolasalladen och lägg upp den lite snyggt på ett uppläggningsfat.
- Ansa sparrisen, bryt av nedre delen av stjälkarna som kan vara lite träiga. Koka i lättsaltat vatten ett par-tre minuter. Häll av vattnet och spola direkt med kallt vatten.
- Lägg upp sparrisen på ruccolan och häll över vinägretten.
- Toppa med hyvlad parmesan.
Örtmarinerad fläskfilé, serveras kall - gör gärna dagen före
1 kg fläskfilé
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk smör
Marinad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl vatten
1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 msk finhackad slätbladig persilja
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk timjan
Skal av en halv citron
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Putsa köttet och ta bort hinnorna. Bind upp filéerna om det behövs för att få dem lika tjocka hela vägen (för jämnare tillagning). Salta och svartpeppra.
- Bryn köttet i smör runt om till fin färg. Lägg över i en ugnsfast form och stek vidare mitt i ugnen ca 20 minuter, lite beroende på hur tjockt köttet är. Känn efter då och då.
- Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Ta ut köttet och låt det svalna. Skär det i sneda skivor, ca 1/2 till 1 cm tjocka, eller skiva det riktigt tunt à la rostbiffsstuket.
- Lägg skivorna på ett fat och häll marinaden över. Täck över och låt köttet marineras i kylen ett par timmar eller gärna över natten.
- Vid servering, garnera med citronskal och kryddgrönt.
Rostad potatissallad med rödbetor
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
1/2 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 knippen färska små rödbetor
150 g sugarsnaps
1 knippe rädisor
80 g ruccolasallad
3 msk vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
2 tunt skivade rödlökar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta potatisen och halvera eller kvarta dem om de är stora.
- Blanda potatisen med olja och rosmarin. Salta och peppra. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Skölj och ansa rödbetorna, låt rotspetsen vara kvar. Täck med vatten i en kastrull. Små rödbetor kokas under lock i 15-20 minuter, stora betor 45-60 minuter.
- När rödbetorna har kokat klart, häll av vattnet och spola av med kallt vatten. Skrapa bort skalet och dela dem om de är stora.
- Ansa och koka sugarsnaps endast någon minut. Spola av med kallt vatten direkt. Gör exakt detsamma med rädisorna och dela eller kvarta dem sedan.
- Mixa samman hälften av ruccolan med vinäger och olivolja till en dressing.
- Blanda potatis, rödbetor, sugarsnaps, andra hälften av ruccolan och rädisor i en skål eller på ett fat. Vänd runt med dressingen.
- Garnera med tunt skivade rödlökar och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar