Ett bra riktmärke för tillagning av hel kyckling i ugn är ca 1 1/2 timme på 175 grader. Eller så kan man laborera lite för att få mer färg och knaprighet som här, att börja med högre temperatur och sedan sänka den. Kryddorna som blandas med olja och honung kan variera - ta det du har hemma och gillar - nästan allt funkar.
Frittatan med potatis och två sorters ost, mozzarella och parmesan, blir jättegod med gröna ärtor. Här behövs ingen mjölk eller saltlake och det räcker bra med ägg och ost som håller ihop frittatan när den gräddas. Den blev väldigt god måste jag säga och det som eventuellt blir över värmer jag gärna på och äter med några skivor stekt bacon.
Helstekt kyckling i ugn
1 hel färsk kyckling
1 msk olivolja
1 msk honung
1 msk japansk eller kinesisk soja
Salt och kryddor, t.ex. fem peppar och chilipulver
Skölj kycklingen och torka av den. Blanda allt till en glasyr. Lägg kycklingen i en ugnsform med bröstsidan uppåt och pensla med hälften av glasyren. Ställ in mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Ta ut kycklingen och pensla med resten av glasyren. Sänk värmen till 175 grader och stek färdigt i 45-60 minuter. Tiden beror på hur stor din kyckling är. Kolla vid låret där köttet är som tjockast, köttsaften ska vara helt klar och inte ens lite rosa. Om du är osäker, skär ett litet snitt med en kniv och kolla köttets färg - det ska vara helt vitt. Skinnet får snabbt fin färg och blir knaprigt - om det börjar bli för mörkt, täck över med folie på slutet. Låt kycklingen stå och vila några minuter innan du skär upp den.
Tips!
Medan kycklingen vilar drar du upp värmen i ugnen till 250 grader och ställer in den förberedda frittatan som ska tillagas sina sista fem minuter i ugnen. Tiden det tar för frittatan att bli klar och få vila lite är precis lagom vilotid för pippin.
Skölj kycklingen och torka av den. Blanda allt till en glasyr. Lägg kycklingen i en ugnsform med bröstsidan uppåt och pensla med hälften av glasyren. Ställ in mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Ta ut kycklingen och pensla med resten av glasyren. Sänk värmen till 175 grader och stek färdigt i 45-60 minuter. Tiden beror på hur stor din kyckling är. Kolla vid låret där köttet är som tjockast, köttsaften ska vara helt klar och inte ens lite rosa. Om du är osäker, skär ett litet snitt med en kniv och kolla köttets färg - det ska vara helt vitt. Skinnet får snabbt fin färg och blir knaprigt - om det börjar bli för mörkt, täck över med folie på slutet. Låt kycklingen stå och vila några minuter innan du skär upp den.
Tips!
Medan kycklingen vilar drar du upp värmen i ugnen till 250 grader och ställer in den förberedda frittatan som ska tillagas sina sista fem minuter i ugnen. Tiden det tar för frittatan att bli klar och få vila lite är precis lagom vilotid för pippin.
Potatis- och ostfrittata, 4 stora portioner
8 kokta potatisar, tärnade
1 gul lök, grovt hackad
(1-2 vitlöksklyftor, skivade)
125 g mozzarella, grovriven
125 g parmesan, grovriven
3 ägg
1 1/2 dl gröna frysta ärtor
Smör och olivolja
Salt och svartpeppar
Fräs potatisen i lite smör så att den får lite färg. Fräs sedan lök (och eventuellt vitlök). Blanda med potatisen. Vispa ihop äggen och blanda sedan ner mozzarella, parmesan, och ärtorna direkt från frysen. Salta och svartpeppra. Inte så mycket salt eftersom parmesanosten bidrar med mycket sälta.
Blanda ner potatis och lök i äggblandningen. Hetta upp en stekpanna som tål att stå i ugnen och smält lite smör. Häll i frittatan och jämna till. Stek på medelvärme i ca fem minuter. Ställ sedan in stekpannan högt upp i ugnen på 250 grader och stek färdigt i ca fem minuter tills frittatan har stelnat och fått färg. Täck över med folie om det blir för mycket färg innan frittatan är färdig. Låt stå några minuter innan den skärs i tårtbitar och serveras så håller den ihop bättre än om du hoppar på den direkt.
Servera kyckling och frittata med exempelvis världens enklaste sallad - skivade tomater och gul lök med lite olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Även om inte jag gjorde det. Den här gången :-)
Första omgången glasyr är på och kycklingen ska in för en första halvlek i ugnen. Den ganska höga värmen gör att skinnet snabbt får färg och liksom blåser upp lite men det är ingen fara. Andra halvlek i ugnen blir lite lugnare med temperaturen. Håll bara koll och täck över om det blir för mycket av färg- och knapervaran.
Inte helt vanligt kanske med ärtor i en frittata, jag har inte provat det förut i alla fall men det passar hur bra som helst.
Var försiktig med tiden så att inte frittatan står inne för länge, den ska vara lite krämig...
En kyckling helt i Mannens smak med ljuvligt gott skinn, enligt honom. Jag äter inte skinnet, hellre mer av frittatan :-)
Om du vill testa att rimma kycklingen i saltlake för ännu saftigare kött, testa gärna det här receptet med en krämig potatisotto.
I skrivande stund är det redan mörkt för länge sen. Igen. Samma sak igår. Helt plötsligt släcktes ljuset där utanför stugfönstren. Här på landet blir det väldigt påtagligt också när dagsljuset tar adjö eftersom det inte finns några gatlyktor eller andra konstgjorda ljuskällor i närheten. Mysigt är ordet men oj så trött jag blir när mörkret sänker sig. Fast skönt trött. Igår när jag skulle skriva nota för att åka och handla till middagen fick jag en smärre chock av att klockan bara var halv fyra - tröttheten och mörkret kändes mer som halv nio på kvällen. Men det var bara att plocka med sig vattendunkarna för påfyllning, på med pannlampan och ner till bilen :-)
En skön och väldigt lugn helg har vi. Det behövs. På återskrivande nästa vecka med nya tag från köket i sta'n. Tack för att du läser och jag hoppas du hittar något gott att laga här - helstekt kyckling till exempel :-)
Servera kyckling och frittata med exempelvis världens enklaste sallad - skivade tomater och gul lök med lite olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Även om inte jag gjorde det. Den här gången :-)
Första omgången glasyr är på och kycklingen ska in för en första halvlek i ugnen. Den ganska höga värmen gör att skinnet snabbt får färg och liksom blåser upp lite men det är ingen fara. Andra halvlek i ugnen blir lite lugnare med temperaturen. Håll bara koll och täck över om det blir för mycket av färg- och knapervaran.
Inte helt vanligt kanske med ärtor i en frittata, jag har inte provat det förut i alla fall men det passar hur bra som helst.
Var försiktig med tiden så att inte frittatan står inne för länge, den ska vara lite krämig...
En kyckling helt i Mannens smak med ljuvligt gott skinn, enligt honom. Jag äter inte skinnet, hellre mer av frittatan :-)
Om du vill testa att rimma kycklingen i saltlake för ännu saftigare kött, testa gärna det här receptet med en krämig potatisotto.
I skrivande stund är det redan mörkt för länge sen. Igen. Samma sak igår. Helt plötsligt släcktes ljuset där utanför stugfönstren. Här på landet blir det väldigt påtagligt också när dagsljuset tar adjö eftersom det inte finns några gatlyktor eller andra konstgjorda ljuskällor i närheten. Mysigt är ordet men oj så trött jag blir när mörkret sänker sig. Fast skönt trött. Igår när jag skulle skriva nota för att åka och handla till middagen fick jag en smärre chock av att klockan bara var halv fyra - tröttheten och mörkret kändes mer som halv nio på kvällen. Men det var bara att plocka med sig vattendunkarna för påfyllning, på med pannlampan och ner till bilen :-)
En skön och väldigt lugn helg har vi. Det behövs. På återskrivande nästa vecka med nya tag från köket i sta'n. Tack för att du läser och jag hoppas du hittar något gott att laga här - helstekt kyckling till exempel :-)
Vi har också haft en riktigt lugn helg - väldigt, väldigt välbehövligt. Se till att njuta av söndagskvällen också! Här pendlar det mellan att laga indisk gryta eller köpa en pizza... får väl se vad det blir :=)
SvaraRaderaSåna helger behövs mellan varven. Tycker både gryta och pizza låter bra. För att fortsätta på den inslagna vägen med lugn kan ju färdigmat locka. Å andra sidan kan ju avkopplad matlagning vara rogivande det också. Och så får du matlåda!
RaderaHelstekt kylling is da shit (som man säger?), bästa sättet att få saftigt kyllingakött och så kan man ju fixa och trixa med pippifågeln på så många olika sätt.
SvaraRaderaOch frittata, där känner vi att vi leker alldeles för lite med potatisen, vi måste absolut bli bättre på det. Menar, det finns ju massa variationssätt där också...
Här höll det sej ljust lite extra länge ikväll, tack vare att det var molnfritt och solsken. Förhoppningsvis har de rätt när det lovas lika fint hela veckan.
Ha en fin vecka, Lotta,
kramar till dej.
PS. Vita vinet avsmakat i fredags, åh our lord så attans gott det var! Tackar igen! DS
Lek mer med potatisen, den är så tacksam för lite extra uppmärksamhet :-) Lyllo er som hade molnfri himmel. Mulet och regn hela helgen har vi haft. Tillbaka i sta'n är vi och farfarsspindlarna som tar sig in överallt får vara i fred ett tag nu...
RaderaTack detsamma till er och vad kul att det vita gillades!
Kramar till er!
Frittatan med potatis och två sorters ost... har jag dött och kommit till himlen kära du? ;) Låter sååå gott, ja allt med ost i blir dödsgott och kittlar skönt i kistan hehe. Önskar dig en finfin söndagskväll, kram!
SvaraRaderaOm inte så väldigt nära i alla fall, så mycket mer behöver man inte :-)
RaderaTack detsamma!
Kram!
Helstekt kyckling är ju så fantastiskt gott, det gör vi ofta här hemma! Fritatta har jag inte testat men det ser ju onekligen riktigt smarrigt ut! :-)
SvaraRaderaJag måste bli flitigare på det, som ni, det är ju så enkelt och så gott. Och kul att variera vad man äter till. Frittata passar bra och man kan fylla den med nästan vad som helst bara man har potatis och äggstanning som grund. Prova gärna och dela med dig av din variant :-)
RaderaSå mycket bättre helt enkelt! ( än den köpta och än filéerna)och frittata kan man dö för så gott är det.
SvaraRaderaLena från Make Ahed Food
Håller med dig om både och fast filéer passar bättre till vissa rätter så att jag slipper stycka hel kyckling, det är verkligen ingen favoritsyssla... Frittata är en stor favvo här också!
RaderaHamnade av en slump här på din blogg för nån timme sen och är kvar än...
SvaraRaderaVilken kanonblogg du har! Vilka underbara recept och bilder! Trots att jag är proppmätt fortfarande efter en sen middag, så blir man väldigt inspirerad och sugen på allt gott du tillagat. Ska absolut prova dina recept och börjar beta av dem med start i morgon. Tack så väldans för att du delar med dig.
- Milla.
Hej Milla!
RaderaJag blir jätteglad över din kommentar och att du gillar det du hittar här! Ett bra betyg att läsa om mat fast man är mätt, jag vet precis hur det är som jagar nytt nästan hela tiden - hungrig som mätt :-)
Hoppas du kommer gilla maten i praktiken också!
Uh, jag tycker färdiggrillad kyckling bara smakar grillkrydda! På lördag kommer Johanna aka Plommonet och Rasmus aka Vegologi hit och vi ska äta veganskt, har du tid så titta gärna förbi!
SvaraRaderaExakt - och så sladdrigt skinn på det, urk!
RaderaVad roligt det låter med vegansk afton. Ska reka lite med Mannen om hur planerna ser ut för helgen. Återkommer!
Den där kycklingen ser jättegod ut!
SvaraRaderaÖnskar bara att jag tyckte om kyckling... Filéer är värst, ju dyrare och färskare desto värre smak i min mun. Och lukten av kyckling som steks i ugnen får mig att må väldigt illa... :(
Men ändå blir jag så sugen när jag ser såna här underbara bilder!
Jag måste vara konstig, hatar kyckling och nästan all fisk, lax är värst. Smakar bara mögel, vidrigt... "Alla" andra tycks ha just kyckling och lax som de stora favoriterna.
Men du Lindha, jag förstår dig! Det är ju sådär med vissa smaker och dofter. Jag fixar inte heller lax, alls. Har svårt för fisk överhuvudtaget. Det ska vara proffskockar som lagar superfärsk fisk av bra kvalitet, då kan det funka.
RaderaKyckling tycker jag mest om för att det är så pass neutralt i smaken medan du upplever det helt annorlunda. Så är det :-) Tur att det finns nöt- och fläskkött också :-)
Kycklingen skulle jag kunna hugga in på direkt! Och frittata måste jag väl också testa eftersom du gillar det och din smak ofta(st) varit min smak ;-)
SvaraRaderaVisst ser kycklingen läcker ut! Ja, du måste testa. Vad kan bli fel med potatis, ägg och två sorters ost :-)
RaderaÅh ångest... Jag är så dålig på att använda annat än kycklingfileerna! Inte bra alls! Måste göra mer hel kyckling, köttet blir ju så mört och gott.
SvaraRaderaJag förstår precis. Men den extra tid det tar att helsteka kycklingen i ugnen kan man lägga på gott tillbehör eller att vila en stund i soffan :-) Sen finns det ju många kycklingrätter där filéerna passar bättre. Så kör på både och. Jag ska försöka använda hel kyckling oftare, speciellt som Mannen uppskattar det mörkare köttet mer...
RaderaVi bor i skogen även att vi bor i ett villaområde (konstigt men sant) så här blir också kolsvart bortsett från ett lysande hjärta och någon enstaka utelampa. Det har varit en bra terapi för min mörkerrädsla även om jag inte helt övervunnit den.
SvaraRaderaHelstekt kyckling är fina grejer. När brorsan kommer hem så får pappa alltid laga det så samlas vi alla hemma hos päronen och frossar kyckling. Men då måste vi ha pappas goda sås till ;-)
Det är ju att föredra om man måste välja, att det blir mörkt. Men så klart om man inte gillar mörkret så mycket kan det ju vara jobbigt. Tur att ni har det fina hjärtat där, och det blir ju desto mer effektfullt när det är riktigt mörkt runt omkring :-)
RaderaVad härligt med en så matkunnig pappa! Såsen efter tillagad kyckling gör mamma helt magiskt gott. Jag har faktiskt inte gjort någon sådan sås ännu. Pinsamt nog häller jag bort skyn som bildad under stekningen...
Håller med, hemmastekt är alltid bättre än butiksstekt. :) Kram
SvaraRaderaAmen och good bye. Så är det :-)
RaderaKram