Lördagsmiddagens varmrätt! Här bjuder jag på ett extra lyxigt potatismos med gräddmjölk, smör, äggulor, olivolja OCH brieost! Oj, vilken häftig smak det blev med smält brie i moset. Som om inte det är tillräckligt med lyx så toppas moset med vispad grädde innan det ställs i ugnen och gratineras till superfin färg. Ett kanontillbehör till de flesta sorters kött, och man behöver inte en massa sås till heller. Om man inte vill förstås och det vill ju jag så jag serverade potatisdrömmarna till min version av porterstek med, just det, massor av härlig sås!
Potatismoset går alldeles utmärkt att göra i förväg och förbereda fram till gratinering i ugnen, med grädden ovanpå och allting. Förvara i kylen under tiden bara. Även portersteken gjordes i förväg, dagen innan och så fick den vila i grytan med spadet i kylen över natten. Det sista, att skiva köttet och reda såsen, fixades precis innan servering medan moset gratinerades. Perfekt festmat med andra ord. Inga knöliga eller tidskrävande moment att lägga tid på i köket, på bekostnad av tid med dina gäster.
Och så är det ju det där med att servera grönsaker till också. Kött, sås och potatis är ju gott nog men till en bjudmiddag är det trevligt med något mer på tallriken, gärna något som bidrar med lite färg också. Så jag svängde ihop gröna ärtor direkt från frysen med bland annat olivolja, buljong och finhackad gul lök. Enkla insatser även här för att få till ett gott grönt tillbehör. Annars funkar ju även kokt broccoli eller någon annan grönsak. Valet är ditt :-)
Till 8 portionsformar lyxigt potatismos och en stor portion till matlådan
Ca 1 kg mjölig potatis
3 dl gräddmjölk (50/50 vispgrädde/standardmjölk)
1 dl vispgrädde, vispad till toppingen
50 g smör
3 msk olivolja
3 äggulor
200 g brieost, utan det vita höljet
Skala potatisen och skär den i mindre, jämnstora bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Värm gräddmjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Smaksätt med vitpeppar och lite salt. Pressa, mosa eller stöt potatisen när den har fått ånga av lite. Blanda ner nästan all gräddmjölk och smör så att eventuella klumpar ger med sig. Moset ska vara ganska löst, så blanda i resten av den varma gräddmjölken om det behövs.
Blanda sedan ner olivolja, äggulor och brieost. Rör om tills osten har smält. Fördela potatismoset i smorda portionsformar. Bred på ett tunt lager med vispad grädde. Hit går att förbereda. Täck över och förvara i kylen.
Inför servering, värm ugnen till 225 grader och ställ in potatisformarna i ca 20 minuter om de har förvarats kallt. Efter halva tiden, ändra till endast övervärme och ta ut formarna när ytan har fått fin färg. Om formarna ska ställas in i ugnen direkt räcker det med övervärmen i ca 10 minuter. Ta ut och garnera med lite färsk timjan.
Till 8 portionsformar lyxigt potatismos och en stor portion till matlådan
Ca 1 kg mjölig potatis
3 dl gräddmjölk (50/50 vispgrädde/standardmjölk)
1 dl vispgrädde, vispad till toppingen
50 g smör
3 msk olivolja
3 äggulor
200 g brieost, utan det vita höljet
Skala potatisen och skär den i mindre, jämnstora bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Värm gräddmjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Smaksätt med vitpeppar och lite salt. Pressa, mosa eller stöt potatisen när den har fått ånga av lite. Blanda ner nästan all gräddmjölk och smör så att eventuella klumpar ger med sig. Moset ska vara ganska löst, så blanda i resten av den varma gräddmjölken om det behövs.
Blanda sedan ner olivolja, äggulor och brieost. Rör om tills osten har smält. Fördela potatismoset i smorda portionsformar. Bred på ett tunt lager med vispad grädde. Hit går att förbereda. Täck över och förvara i kylen.
Inför servering, värm ugnen till 225 grader och ställ in potatisformarna i ca 20 minuter om de har förvarats kallt. Efter halva tiden, ändra till endast övervärme och ta ut formarna när ytan har fått fin färg. Om formarna ska ställas in i ugnen direkt räcker det med övervärmen i ca 10 minuter. Ta ut och garnera med lite färsk timjan.
Porterstek väljer jag gärna när jag ska laga middag till fler än fyra personer. Det är ett enkelt sätt att få mycket kött och sås på bordet och gillas av de flesta. Dessutom är det som sagt utmärkt att förbereda.
Och så var det pärtorna också...
Gröna ärtor med mycket smak, recept för ca 4 portioner
1 liten gul lök, finhackad
1 msk olivolja
250 g frysta gröna små ärtor (petit pois)
3 msk vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk strösocker
Fräs den hackade löken glansig i olivoljan i en liten kastrull. Tillsätt ärterna och fräs några minuter med löken. Häll i vattnet och blanda ner buljongtärningen. Rör i sockret och ånga av utan lock tills vattnet har kokat in. Servera till kött, sås och potatis!
Mannen bjöd på dessert men den får ett eget inlägg så fort jag har avkrävt exakt hur han gjorde för jag känner på mig att du gärna vill testa hans pärontartelette med kolasås och päronsorbet. Eller? Är det bara jag :-)
Jag har fått order av Mannen att inte köpa hem någon middagsmat idag, för det ska han ta hand om eftersom det är idag jag har födelsedag. Vi firade lite i förskott i lördags. Okejrå, sa jag. Väldigt skönt faktiskt att på en måndag kunna åka direkt hem och koppla av efter jobbet. Vad det blir till middag har jag ingen aning om men jag får lov att återkomma om det också!
Ha en härlig novemberkväll denna mörka och blöta måndag - det är helt upp till dig vad du gör av den :-)
Gött mos! ...som man säger... Men allvarligt, vilket grymt lyxigt mos! Mumsmumsmums. Det verkar varit födelsedagsmiddag värd sitt namn!
SvaraRaderaHoppas det blir något gott idag med - varje chans att fira får man ju ta. Grattis igen!
ps. JA, efterrättreceptet kräver jag!
Kram till dig!
Om det passar nån gång så är det verkligen här: GÖTT MOS :-) Kändes riktigt lyxigt att ställa fram och mina gäster var värda varenda kalori!
RaderaJa, nu funderar jag på vad det ska bli ikväll också. Klart jag firar vidare :-) Tack snälla du...
Kram tebaks!
PS
Lovar att fixa recept på efterrätten, även om Mannen själv inte blev helt nöjd. Men det blir han aldrig...
Den där efterrätten tänker jag spana in när den kommer! Låter fantastiskt gott! Stort grattis på din dag! Hoppas du får en jätteskön födelsedagskväll :-)
SvaraRaderaDet var verkligen jättegott så det kommer recept, definitivt! Tack så mycket Karin! Önskar dig också en riktigt fin kväll!
RaderaOOG!!! (Inte felskrivet, det sak vara ett u istället för m - our). Alltså tungor hänger ner längs hakan nu. Både brie och grädde, ett genidrag helt klart!
SvaraRaderaPorterstek/gryta är kanoners till bjudemat, det bästa är när det blir över så man kan njuta av goda rester dagen efter kvällen före.
Härligt att få överraskas med god mat på stora dagen, hoppas det blir något riktigt smarrigt.
Stora grattiskramar från oss,
kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaam
Ha ha, jag ser det framför mig med tungorna hängandes, lite som Homer i Simpsons :-)
RaderaVi äter gärna köttskivor som blir över från portersteken och sås med vanligt kokt ris som "restmat". Riktigt gott det också!
Ja, sitter nu och väntar på vad det ska bli ikväll. Det bådar gott!
Tack snälla ni och kramar i massevis tebaks!
Bröööööhhh vilket gött mos! Inte illa! Och porterstek till låter ju inte fy skam alltså. Bra med mat som nästan bara mår bättre av att vänta någon dag innan man hugger in :) Stort grattis, kram!
SvaraRaderaInget vardagsmos direkt :-) Passar jättefint med porterstek och den goda såsen. Till festmiddag med gäster är det verkligen toppen med mat som går att fixa nästan helt färdig i förväg. Minskar värdinnestressen avsevärt...
RaderaTack Sara och kram till dig!
Grattis till min älsklingsbloggare! Det är här jag hittat de flesta recepten jag sedan gjort själv - fortsätt så och vi är *bästisar* hur länge som helst ;-)
SvaraRaderaPotatismos - får man verkligen kalla det bara potatismos, måste man inte skriva det ultimativa, exklusiva, perfekta eller så? Eller det mest kaloririka moset du kan tänka dig ;-) Med detta så blir det mycket sås över (även om den är otroligt god) och jag råder alla som gör portersteken till att inte bara göra en, utan två direkt! Mycket goda rester och matlådor och när man inte har lust att laga mat så vore det väl trevligt att ta ut lite porterstek med (mycket) sås ur frysen en regnig torsdag eller så och lyxa lite...
Mannen bjuder säkert på något gott och det blir nog en kall öl till ;-)
Stor kram på födelsedagen!
Men tack, Kajomida - vad glad jag blir :-) Så länge inte min smak för mat ändras dramatiskt lär vi nog hänga ihop ett tag till då!
RaderaJag vet, vi kallar moset übermos :-)
Mannen lät kocken på en riktigt trevlig restaurang stå för matlaningen :-) Han drog iväg mig på stan som en överraskning och jag fick en toppenkväll på min födelsedag. Och nog blev det god kall öl också!
Tack snälla och kram till dig!
Ojoj så hiskeligt gott detta låter... jag pratar naturligtvis om potatismoset... brie låter superdupergott i!!! Har jag aldrig hört men ack ack detta ska testas! :) Grattiskramar än en gång på din dag, hurra!
SvaraRaderaHe he, ja köttet får nog vara va? Moset fick en häftigt mustig smak av osten, lite svårt att beskriva - bara att testa!
RaderaTack så mycket, Amy!
Men Gud, hur gott lät inte det då? det är matsnusk på hög nivå det ;). Usch vad jag dräglar... Hoppas kvällens middag blev riktigt god och att du haft en härlig dag! Kram och grattis igen!
SvaraRaderaHi hi, ja lite matporrigt är det allt :-) Jag fick en jättegod middag på krogen och en perfekt födelsedag.
RaderaTack och kram till dig!
Oj va gott, låter så gott så jag blir hungrig igen, trots en rejält tallrik pytt i i panna tidigare... :) Så som du gör med dina gröna ärtor måste jag prova, det var nåt nytt för mig så tack o bock för det tipset. Och tack för din fina hälsning på Kryddburken! :)
SvaraRaderaOch sist men inte minst finaste Lotta - Grattis på din dag!! <3
Stor kram från mig!
Jag hade tänkt göra pytt själv faktiskt innan jag visste att Mannen planerat att kidnappa mig till krogen :-) Så pytt blir det snart här också, så gott!
RaderaÄrtorna blir verkligen jättegoda, lite kul att göra något mer med dem. Det är ju faktiskt en jättefin råvara!
Stort tack, Linda - det värmer :-)
Kram till dig!
Ojsan hoppsan! Inte illa. Extra allt liksom. Och kött, potatis och sås är kalas! Porterstek får jag skriva upp på min to-do lista.
SvaraRaderaTyp :-) Det bästa med portersteken är såsen... Den blir så löjligt god att man bara flinar :-) Du måste prova!
RaderaGrattis kära du! Hoppas din dag varit fantastisk!! Kram från oss båda /Mary & Magnus
SvaraRaderaTack så mycket - jag fick en toppendag!
RaderaKramar tillbaks till er!
Grattis i efterskott vännen! Hoppas din dag var bra och att det bjöds på en massa gott! Kraaaam.
SvaraRaderaJag velar fortfarande fram och tillbaka om mässan till helgen. Jag vill åka, men samtidigt blir det så mycket pengar...
Tack, fina vännen! Det blev en kanondag och jag är så nöjd. Mannen kidnappade mig till krogen Mäster Anders och vi fick en jättefin kväll med efterrätt och allt ;-)
RaderaVi spar Stockholmstrippen till en annan gång. Vet inte om du såg min kommentar förut om att jag inte tänkt på att det är Fars dag i helgen, och då åker vi till hemstaden på besök så jag är ändå i Stockholm. Det skulle jag ju ha tänkt på tidigare... Och när det väl blir dags så vet du att du kan sova hos mig och spara hotellpengar eller hos Moma som har erbjudit sig också. Men det får bli en annan gång när allt stämmer bättre!
Stor kram så länge!
Vilken god mos med brie, mums! Efterrätten ser jag fram emot! Kram
SvaraRaderaEn riktig höjdare! Efterrätten kommer :-)
RaderaKram!
Vilket härligt tillbehör till köttet! Det måste jag testa någon gång :)
SvaraRaderaJa, det måste du faktiskt :-)
RaderaGrattis i efterskott!
SvaraRaderaHärlig födelsedagsmiddag du fick. Härligt att lyxa till det med restaurangbesök med servering, uppassing osv, men det bästa är väl att slippa all disk efteråt! Även om du fyllde år och inte borde ha behövt diska... :)
Tack så mycket Linda!
RaderaInte illa med två födelsedagsmiddagar får jag säga :-) Och inte helt fel att bara lämna disken på krogen!
Åhh så gott! Vilken fin blogg du har!
SvaraRaderaTack, Delishhh :-) Detsamma kan jag säga till dig om din blogg. Delish :-)
Radera