måndag 14 mars 2011

Kyckling i het kokossås med sockerärtor och purjolök till kinesiska äggnudlar

Lite thai, lite japanskt, lite kinesiskt och lite svenskt. Det blev en bra mix till kvällens middag. Jag var lite orolig ett tag då vi inte fick till såsen som vi ville. Men räddaren som många andra gånger blev en gnutta socker. Att det blev vi i stället för bara jag som lagade maten idag beror på att jag skar av mig halva långfingret på konservburken.... Ganska otäckt. Behövde hjälp både med att linda om och att laga färdigt maten som jag påbörjat. Det blev djupt och en rejäl flik med mycket blod innan det stannade av... Nu till något trevligare nämligen receptet som jag fick instruera muntligt till M som fixade till det galant!

Ingredienser till ca fyra portioner
4 kycklingfiléer
Flytande smör/rapsolja
Salt, svartpeppar och chili explosion att krydda kycklingen med
150 g sockerärtor
1 purjolök
Rapsolja att fräsa grönsakerna i
1 burk kokosmjölk
3 msk japansk soya
1,5 msk sambal oelek
0,5 - 1 dl matlagningsgrädde
1 tsk strösocker
Kinesiska äggnudlar - mängd efter eget önskemål

Gör så här:
 1. Skölj och ansa kycklingfiléerna. Skär i bitar.
 2. Hetta upp flytande smör och fräs kycklingen på hög värme några minuter så att den får lite färg. Krydda med salt, svartpeppar och chili explosion. Lägg åt sidan så länge.
 3. Strimla sockerärtor och purjolök.
 4. Hetta upp rapsolja i pannan och fräs grönsakerna.
 5. Häll i kokosmjölken, rör runt och smaksätt med japansk soya och sambal oelek.
 6. Låt puttra upp och tillsätt grädden, den mindre mängden om du vill ha mycket smak av soyan. Vi använde den större mängden, ca 1 dl och det blev bra för våra smaklökar.
 7. Lägg i kycklingen och låt sjuda. Smaka av med sockret för att ta udden av syran från soyan (om du inte vill ha den kvar syran förstås...). Smaka dig fram.
 8. Det ska bara sjuda en liten stund så att kycklingen blir varm igen. Grönsakerna ska helst ha kvar lite spänst. Servera med kinesiska äggnudlar.

Vi har noterat att till nästa gång - för det här gillade vi och vill göra om igen - använda hackade nötter att strö över. T.ex. jordnötter eller cashewnötter. Både för sältans skull och för lite crunch. Och så ska vi inte vara rädda för mängden sambal oelek. Minst 1,5 msk ska det vara i det här receptet! Det brände skönt på läpparna efter middagsintaget men absolut inte för mycket. Att det här är snabblagat gör inte saken sämre på en måndag eller någon annan dag heller för den delen. Smaklig måltid!

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Länkade till din sida i min blogg, hoppas det är ok!
  Ikväll står denna rätt på menyn!

  SvaraRadera
 2. Hej Isabel!
  Självklart är det OK, mer än OK - riktigt kul!
  Hoppas det smakar!

  Hälsningar Lotta

  SvaraRadera