söndag 3 juli 2011

Tunnbrödssnittar med parmesan, prosciuotto, crème fraiche och sambal


Även jag fick lämna ett bidrag till broders 40-årsfest och det kulinariska utbudet. I vintras bjöd jag på vit sparrissoppa med de här snittarna till och de blev väldigt uppskattade då. Så jag blev ombedd att göra dem igen som tilltugg till välkomstbubblet och de blev lika goda den här gången. Lagom sälta och lite hetta från sambal oelek. Eller mycket hetta, beroende på hur mycket du tål och gillar. Ta mindre mängd sambal om du tycker lagom är bäst :-)

Prosciutto är dyrt... Det går säkert bra att använda en riktigt god men billigare vanlig rökt skinka om man vill ha både gott och billigt. Strimlad skinka, crème fraiche, parmesan och sambal oelek blandas och breds ut på rektangulära tunnbröd. Sedan rullas de ihop och skärs i skivor efter en stund inlindade i folie. Ät dem kalla, varma eller mitt emellan, efter ungefär 10 minuter i ugnen på 225 grader. Passar bra sommar som vinter.

Till ca 30 snittar behövs:
3 rektangulära mjuka tunnbröd (ta gärna sviktat som inte spricker när du rullar bröden)
1 burk (lätt) crème fraiche (2 dl)
1,5 dl riven parmesanost
20 skivor strimlad prosciuotto (eller annan rökt skinka 150-200 g)
1-2 tsk sambal oelek (chilipasta)

Blanda alla ingredienser till en tjock röra (fast inte bröden). Bred ut röran på tunnbröden. Rulla ihop ganska hårt - vira in i plast- eller aluminiumfolie och ställ åt sidan tills det är dags att grädda i ugnen - i kylen om du förbereder i god tid.

Ta bort folien och skiva rullarna, ca 10 st per rulle eller färre om du vill ha tjockare "stubbar". Lägg på plåt med bakplåtspapper. Om bitarna tappar formen när du skivar så jämna till dem med fingrarna så att de blir runda och fina. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.



Blanda! Ser nästan ut som lapskojs men det här är både lyxigare och godare :-)



Bred ut röran i ett jämnt lager, det behöver inte vara så tjockt. Röran ger mycket smak ändå.




Dags att peta in i ugnen!



Klart och redo att serveras. Räkna med att det går åt 3-4 stycken per person. Ingen har hittills lyckats motstå dem och fatet brukar bli soprent på nolltid. Lite färsk timjan kastade jag på mest för att det skulle se lite trevligt ut. Snittarna är inte världens mest färgglada kreationer :-)
Enjoy!


20 kommentarer:

  1. Halloj, hittade din blogg när vi letade efter några bra förrätter till ett middagsknytis ikväll, vilka underbara recept. Vi kommer att testa snittarna och även den rostade tomatsalladen, ska bli spännande. Återkommer med kommentarer om vårt resultat.
    Hälsningar
    Gunnel och Johan

    SvaraRadera
  2. Hej, vad roligt att ni hittade hit!
    Mitt bästa råd när det gäller snittarna är att göra många, de går alltid åt och jag får alltid frågan om det inte finns fler :-)

    Om ni vill ha en matigare tomatsallad med bröd och mozzarella som är hur god som helst, testa den här, finns under rubriken "Smått & gott: http://lottakruse.blogspot.com/2011/06/panzanella-matig-brodsallad-med-rostade.html

    Jättekul om ni hör av er om resultatet!

    Trevlig middag!

    SvaraRadera
  3. Hej hej, allt blev succé igår, tomatsalladen blev en dunderhit bland de äldre och rullarna föll de yngre i smaken. Helt klart kommer dessa att få vara med på flera middagar.

    Tjing!
    Gunnel och Johan

    SvaraRadera
  4. Riktigt skoj att höra!
    Tack för rapporten :-)

    SvaraRadera
  5. Åh, ser kanongott ut! Måste jag spara för framtida bruk.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lova att du provar, Malin! Du kommer inte ångra dig, det kan jag garantera...

      Radera
  6. Dehär vill jag bjuda på nästa helg, ser supergoda ut! Men ska de serveras varma?

    /Viktoria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viktoria!

      De kommer att bli succé - jag lovar. Jag brukar servera dem några minuter efter gräddningen så att de får hinna svalna lite grand. Då känner man bättre vad de smakar också. Har faktiskt aldrig varit med om att det har blivit några kvar så att de har hunnit kallna helt :-) Förbered allt fram till att bröden är rullade och virade i folie eller plast. Sedan går det snabbt att skiva upp och grädda strax innan de ska serveras. Du kan även skiva upp dem och lägga på plåt täckta med platsfolie i förväg om du bara vill kunna slänga in dem i ugnen det sista du gör.

      Lycka till!

      Radera
  7. Det här är gott och barnen älskade dem! Recepten hittade jag förra året och provade till mitt barns kalas. Som du säger, de flesta frågar efter mer så det gäller att förbereda fler. Vi hade skinka istället för prosciuotto. Ska göra dem igen till helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en favorit som gärna får göras om och om igen. Och om igen :-) Tänkte just att vanlig rökt skinka borde funka lika bra, om inte bättre!

      Det dröjer nog inte länge förrän jag gör dem själv igen :-)

      Radera
  8. Hej!
    Tack för tips :-)
    Dotter i familjen fyller på söndag!
    Jag ska även laga Din fläskfilé i ugn!
    Grazi igen och TREVLIG HELG! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Millan!

      Varsågod :-) Jag lovar att de går åt! Och fläskfilé i ugn är riktigt gott. Ha en härlig och smaklig födelsedag!

      Trevlig helg!

      Radera
  9. Dessa ska jag testa!
    En lite dum fråga kanske men en burk creme fraiche är det en liten 2dl du menar eller 5dl burk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Therese!

      Inga frågor är dumma. Speciellt när det inte framgår hur mycket det är i en burk :-) Det är den lilla burken jag menar med 2 dl. Jag ska justera i receptet också.

      Kul att du vill testa!

      Radera
  10. Hej hej, de ser jättegoda ut! Går de att äta kalla? /Erika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erika och tack! Jag brukar servera dem några minuter efter gräddningen så att de får hinna svalna lite grand. Då känner man bättre vad de smakar också. Har faktiskt aldrig varit med om att det har blivit några kvar så att de har hunnit kallna helt och vet därför inte hur de smakar då:-)

      Förbered allt fram till att bröden är rullade och virade i folie eller plast. Sedan går det snabbt att skiva upp och grädda strax innan de ska serveras. Du kan även skiva upp dem och lägga på plåt täckta med platsfolie i förväg om du bara vill kunna slänga in dem i ugnen det sista du gör.

      Hoppas det räcker som svar och att du provar!

      Radera
  11. sååååå fantastiskt goda, ALLA har gillat dom. Har även gjort med en speciell salami som finns på Coop, och det blir oxå jätte gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är beroendeframkallande :-) Smart att testa med salami - låter jättegott! Även andra typer av skinka/charkprodukter med sälta lär ju också funka. Bara att testa!

      Radera
  12. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ

    SvaraRadera
  13. Om man vill göra dom veggie, ska man skippa prosciuotton bara, eller ska man testa med tonfisk istället för prosciuotton kanske?

    SvaraRadera