måndag 22 augusti 2011

Gino - frukt och jordgubbar i ugnen gratinerat med vit choklad


Det finns en anledning till att klassiker blir just en klassiker - när något är så bra från början att man inte behöver göra om receptet - det håller år efter år. Gino är ett sådant exempel. Jag bjöd på det till fikat under pausen från skruva, såga och spika trädäck i helgen. Mycket uppskattat!

Namnet Gino trodde jag kom ifrån att receptet är italienskt men när jag googlade kunde jag läsa att det tydligen är ett svenskt recept, från en krog i Stockholm som hette Gino. Där ser man... Kiwi, jordgubbar och banan ska det vara även om man enligt flera andras åsikter kan variera frukt och bär som används. Det var bra från början och behöver inte experimenteras med tycker jag! Det bästa att servera till är riktigt god vaniljglass. Kall glass ihop med det varma är en riktig höjdare.

Ett tips är att frysa chokladen innan den ska rivas, det finns två fördelar med det. Den ena är att det går lättare - chokladen smälter inte av värmen när du river och kloggar igen rivhålen i järnet. Den andra är att det blir ett finare och godare chokladtäcke om den är riktigt kall innan den läggs över frukt och bär. Fråga mig inte varför... Där är vi inne på molekylär nivå och det överlåter jag till proffsen.

Ett annat tips är att lägga upp frukten på ett stort ugnssäkert fat snarare än i en liten form med höga kanter. På det viset får du mer av den gratinerade ytan och du minskar risken att frukt och bär blir för mosiga. Eller så fördelar man frukt och riven choklad i små portionsformar.

Det allra första du gör är att sätta ugnen på högsta värme och grillfunktion. När allt är förberett och Ginon ska in i ugnen, se till att ha allt annat klart. Kaffet kokat, bordet dukat, gästerna bänkade... För när Ginon väl är i ugnen är det klart på cirka tre minuter och den ska ätas omedelbart. Då blir det som allra godast.

Till fyra personer
3 kiwi, skalade och skivade
2 bananer, skalade och skivade
12 jordgubbar, snoppade och skivade
100 g riven vit choklad

Gör så här helt enkelt:
  1. Fördela bananer, kiwi och jordgubbar på ett ugnssäkert fat.
  2. Sprid den rivna chokladen över frukt och jordgubbar.
  3. Ställ in i ugnen på högsta värme, grillfunktion, i ca tre minuter.
  4. Ta ut ur ugnen och servera direkt med vaniljglass.Mamma fick smaka på en portion efter jobbet. Då var Ginon visserligen kall men enligt mamma själv smakade det jättebra ändå...


2 kommentarer:

  1. Men himmel vad gott!! Så enkelt me ju!

    SvaraRadera
  2. Riktigt gott! Chokladen smakar ljuvligt ihop med den varma frukten...

    SvaraRadera