måndag 22 augusti 2011

Tabasco- och whiskymarinerad fläskfilé, bakad potatis med eget kryddsmör och sallad med superenkel dressing


Med uppgiften att laga mat till två karlar som jobbat hårt med trädäck bestämde jag mig för att kött och potatis var en bra utgångspunkt. Köttet blev fläskfilé som marinerades i tabasco chipotle (rökigt) och whisky! Med bakad potatis och ett kryddsmör med majs, chili och feferoni till köttet blev det lite cowboy feeling över det hela. Även om det inte var kofösning som Mannen och pappa pysslat med under dagen och kvällen så satt det fint och kockan fick godkänt med en skål vid bordet. En liten sallad fräschade upp måltiden. Jag plockade mangold från svågerns odlingsbänk och blandade med rödlök, tomater och gurka. Dressingen till salladen blandades ihop på nolltid. Olivolja, hallonbalsamico, lite salt och svartpeppar. Jättegott! För att de inte skulle hungra ihjäl innan maten kom på bordet lugnade jag dem med salamichips och dipp.

Gör kryddsmöret allra först så att det får ligga i frysen en stund. Gör sedan marinaden till köttet och låt det marinera i en påse i rumstemperatur tills potatisen är färdigbakad i ugnen, med rejäla bakpotatisar tar det ca 1 timme i 225 grader. När potatisen är klar är det bara att steka köttet direkt från marinaden bara några minuter. Så se till att fixa salladen och duka bordet medan potatisen bakas och köttet marineras. Om du inte vill ha kryddsmöret till potatisen så vet ju alla att en rejäl klick smör och lite salt räcker alldeles utmärkt!

Marinerad fläskfilé till fyra personer
600 g fläskfilé
3 msk tabasco chipotle
1 msk whisky (gärna rökig bourbon men det hade vi inte hemma så det blev den kända ripan istället)
Salt och svartpeppar

Ansa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Låt ligga i rumstemperatur tills potatisen är klar. Ta fram och stek köttet utan att torka bort marinaden i lite smör på hög värme, ett par minuter på varje sida. Salta och svartpeppra. Marinaden kan hällas över köttet vid servering men tänk på att det är rejält starkt. Jag serverade utan marinaden.


Bakad potatis
4 bakpotatisar

Skölj och torka av potatisarna. Picka hål i skalet. Baka i ugnen på 225 grader i ca en timme. Ställ dem direkt på gallret. Skalet ska skrynkla ihop och bli tjockt. Känn med sticka när potatisen är färdig. Varmhåll ev i lite folie för att tajma stekningen av köttet.


Tabasco chipotle är tjock, trögflytande och riktigt mörk och mustig i färgen! Smaken kommer från rökt chili.

Köttet marineras bäst i en plastpåse. Lätt att vända på med jämna mellanrum och knöla in marinaden i köttet.

Picka skalet på potatisen...

Salladsblad direkt från svågerns odlingar... Jag frågade inte om lov först. Han var ju inte där ;-)


Sallad och dressing klart!

Bordet dukat!

Köttet marinerat och klart att stekas på några minuter!

Rykande heta potatisar är klara att halvera eller servera som de är så får gästen själv "kryssa" och ösa i smöret.

Köttet stekt, kryddat och upplagt...

Återstår bara att äta. Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar