måndag 10 oktober 2011

På äventyr i Ystad med ett gäng matbloggare - vilken resa!


OK. Det här är min resa till Ystad från fredag till söndag den gångna helgen - som jag upplevde den. En resa med en matbloggsträff utan dess like som jag är så nöjd och glad över att jag fick vara med om. Stort tack till alla er underbara människor som jag fick träffa även om jag inte hann prata och lära känna alla lika mycket - men det blir ju fler tillfällen!

På bilden ser vi stående från vänster:
Hanna/Matarkivet, Gunn/Kaksmulan, Maria och Magnus/Made by Mary, Olof/Bara en kaka till, Malin/Malin's Diner, Helena/Bara en kaka till, Calle/Matrepubliken, Sofie/Mumsfillibabba, Moi, Charlotta/Matrepubliken.

Hukandes från vänster:

Det är en jädrans massa bilder och kvaliteten varierar kraftigt. Men det är mina bilder och min berättelse. Mycket av helgen finns redan berättat i mina kollegors bloggar så läs gärna hos dem också. Håll i hatten - för nu åker vi!


Från ett regnigt Stockholm med tåget. Jag ställde klockan på halv sju fast tåget gick kvart över åtta för att inte göra om samma fadäs som vid matbloggsträffen då jag missade tåget... Den framförhållningen hade jag nytta av. Vet inte hur det gick till men när jag kom upp på perrongen var det fem minuter kvar till avgång. Men det räcker ju :-) Cirka fem timmar senare bytte jag till Pågatåg på Malmö Central och sedan tog det en timme ungefär innan jag var framme i Ystad vid tvåtiden på eftermiddagen. Äntligen!

Och så tog jag apostlahästarna från lilla stationen hem till kära Anki och Håkan i:Där väntade förutom Anki även Malin. Håkan anslöt något senare, svettig efter cykelturen från jobbet. Medan tjejerna mumsade på ljuvligt god ebblekaga (äppelkaka för de som inte förstår skånska) käkade Håkan äggamackor. Anki, jag vill ha receptet på den kakan!


When in Ystad måste man ju promenera runt den lilla staden och titta på alla små fina hus! Anki och Håkan vallade mig och Malin längs gågatan och det fanns mycket fint att titta på. Solen var med oss också men det blåste vilket tydligen inte hör till ovanligheterna i kuststaden Ystad.De som följer Mårtenssons kök vet att torsdagarna ofta vigs åt quizz-kvällar på Bryggeriet. Vad är väl en Wallanderguidning i Ystad när man kan få guidas till Mårtenssons häng och hak, där det händer :-)


Massor av små söta, fina hus i långa rader längs gatorna. Väldigt tomt på folk måste jag säga. Trots fredag eftermiddag. Det fanns t.o.m. lediga parkeringsplatser på gångavstånd till Gröna Skylten. Det ni, stockholmare!


Framemot femrycket var det dags att hoppa in i Malins bil och bege sig till platsen för helgens aktiviteter. Ystad Saltsjöbad, en mycket trevlig plats på jorden precis vid havet.


Där checkade vi in och gjorde oss redo för att ta emot resten av bloggarna som anlände pö om pö.Stranden precis vid hotellet. Ljus och fin strand. Härlig horisont och vågbrus.

Pool hade de också förstås! Men av någon anledning såg jag aldrig någon som badade. Hm...


Fredagen avlöpte för mig i rasande fart. Nervös väntade jag på min rumskamrat Emmy som kom lite senare än jag. Men den nervositeten rann av väldigt fort. Som att en gammal kompis knackade på och så var snacket igång. Det blev mycket mat och dryck på fredagskvällen och halva natten kändes det som. Vi stöp i säng och somnade till slut efter några våldsamma fnissattacker. Vaknade upp till en ny dag och väntande buss för rundresa på Österlen. Jag valde bort frukosten på lördagmorgonen och prioriterade min skönhetssömn i stället :-)

Utanför hotellet väntade reseledarna Håkan och Anki. Bricker på (betyder solglasögon för de med skånska som modersmål). Vår coach och kock Thomas delade in oss i lag för kvällens matlagning. Recepten fick vi också så att vi kunde börja plugga.

"En busschaufför, en busschaufför..." Vår var en äkta skåning och mycket av det han sa i mikrofonen förstod jag inte överhuvudtaget. Men mycket handlade om anekdoter från hans ungdom :-)


Första stoppet blev på Gunnarshögs gård. Maken till engagerad och passionerad rapsbonde har jag då aldrig mött förut. Nu är fjärde generationens bonde på denna gård visserligen den första rapsbonde jag har träffat men ändå. Ni fattar...


Han visade till och med upp själva "sambandscentralen". Ett litet datoriserat rum med en massa apparater men även en hederlig "manuell" planeringstavla.


Här kommer lite bilder från själva produktionen av rapsoljan. Om man inte var där kan det vara svårt att förstå tjusningen men gör ett försök!Det är rapsskalen som innehåller själva oljan...


Restprodukten rapskaka. Fick lite med mig som jag ska testa att mixa ner i en smoothie.
Ska vara rik på fiber och protein men smakar säkert apa. Bara att blanda med annat gott.Om man får välja tar jag nog den filtrerade oljan...Flytande guld!


Rapsolja bag'n box! OBS! Den blå med linfröolja endast för hästar!I detta relativt lilla rum tappas oljan på flaskor, försluts med korkar (ett jäkla liv) och flaskorna etiketteras. Lägg märke till våra sexiga fotbeklädnader...

ÄNTLIGEN ska vi få smaka av dessa ljuvliga oljor! Här finns naturell kallpressad rapsolja och smaksättningar med timjan, vitlök, basilika, citron, krondill och ramslök. Här doppades frenetiskt kex och crostini i de små skålarna. Mina favoriter blev ramslök och krondill. Den med krondill - OMG!


Efter rundturen som påminde mig om skoltider då man gjorde besök i fabrik (som var bland det roligaste man kunde göra eller se på TV) blev det shopping i gårdens butik. Här kunde man köpa allt från motorolja till de fina smaksatta oljorna. Alla produkter från raps. Helt otroligt.


Dags att fara vidare!
Till Petersborgs gård där bland annat senap odlas och förfinas till massevis (skånska) av härliga produkter. Fick med mig lite i väskan även härifrån för självklart fanns det gårdsbutik!
Bonden själv berättade att amerikanarna är de största konsumenterna av senap i världen (ja, ja - de ska alltid vara värst) men att Sverige inte ligger långt efter. Fast det görs så otroligt fin och god senap i vårt land så importeras den största delen från andra länder. Què?!


Vid det här laget kurrade det rejält i våra magar. Speciellt min eftersom jag inte åt någon frukost... Lunchstoppet blev på Ingelsta kalkon. ALLT kött var från kalkon oavsett om det hette schnitzel, korv eller caesarsallad. Väldigt saftigt och gott kött måste jag säga.


Vid mitt bord satt från vänster Kim, Emmy, Hanna, Anki och Håkan (med ryggen till).


Och så till Österlen kryddor i ett extra blåsigt hörn av Skåne. Här odlas kryddor som torkas och används till olika kryddblandningar. Jag fick med mig en liten kryddburk härifrån som jag ser fram emot att testa. Den ska användas till potatis nämligen och om inte jag är en potatisgris, då är ingen annan det heller!


Sonen på gården fick rycka in som "talesperson" men han var väl inte direkt superbekväm i rollen utan ville helst att vi skulle ställa frågor i stället för att berätta själv. Men vi fick lära oss tillräckligt tycker jag för att förstå att även här är man engagerad i sin verksamhet. Vi bjöds på knallröd snaps smaksatt med hallon och rosmarin. Låter godare än vad det var men så är jag inte särskilt förtjust i sprit överhuvudtaget. Det doftade väldigt gott i alla fall och färska hallon med en chokladbit bjöds till nubben vilket gjorde att det lättare slank ner. Amy fotar det dukade bordet...Hanna, Calle och Olof (med ryggen till) skålar och skrålar. Amy i förgrunden.


Det nyaste hetaste att söta med idag måste väl vara stevia? Nu har jag sett hur den ser ut i naturligt tillstånd!


Det här är varken lime eller avokado. Det är mandariner som inte har mognat ännu. Fina!Prydnadskål som verkligen lever upp till namnet!Chop chop så var vi tillbaka på hotellet efter rundturen och generöst nog blev det en hel halvtimme till att ladda om och vila fötterna innan det var dags att äntra köket för att sätta igång med matlagningen. Ledda av sous chef Thomas och Dennis som skötte servering av drycker hela helgen.Det laddas, minglas och diskuteras inför matlagningen. Från vänster ser vi Gunn, Anki, Kim, Håkan, Calle och Olof.Och så är vi igång. Kockmössor och förkläden på. De fick vi behålla! Grabblaget från vänster är Magnus, Calle, Håkan och Olof.


Alla råvaror och ingredienser till matlagningen var förberedda och bredde ut sig på en enorm bänk.Mitt lag som förutom jag bestod av Malin, Sofie och Gunn lagade stekt torskrygg med lökpuré, inkokt steklök med sidfläsk och timjan. Och du läste rätt. Jag var med i FISKGRUPPEN. Fritt val. Tänkte att ska jag någon gång börja laga fisk så är detta det bästa tillfället. Och fisken blev jättegod. Så nu vet jag hur man ska lyckas med fisk och det allra viktigaste är att välja råvara av god kvalitet. Matlagningsdryck fanns det förresten gott om...


Somliga jobbar (Helena rör om i grytan), andra smuttar vin och tar det lugnt (Hanna glider) :-)Emmy förbereder amouse bouche à la skaldjur. Min favorit blev kräftor med krondillsmajonnäs. Även här läser du rätt. Jag gillade skaldjur! Men med den toppingen som de gjorde så var det inte svårt alls!

Tänk att jag kom ihåg att ta lite bilder på levande varelser också, inte bara på maten :-)


Kim, Calle, Håkan sörplar, Helena, Olof och lite av Hanna...Två av mina grymma lagkamrater, Malin och Sofie


Charlotta koncentrerar sig på den vegetariska matlagningen...Smurfarna Anki och Maria. Så söta!Full koncentration på grejerna. Emmy och Amy!


En av mina absoluta favoritbilder från hela helgen! Tycker Charlotta och Hanna fångar upplevelsen med sina uttryck så bra. Fnissigt, roligt och gott. Hanna hade med sig miniscones och clotted cream all the way from London där hon bor. Till dessa fick vi hennes mammas hemmagjorda hallonsylt. Herrejisses så gott det var och väldigt bra tror jag att vi i det läget fick något annat i magen än bara "flytande föda".Gunn, Malin och KimMästerkocken Sofie som stekte torsken perfekt! Vårt lag vann förresten. Sa jag det?Efter själva matlagandet i olika lag fick vi ännu en "generös" halvtimme på oss att damma av spisrosorna och svida om innan vi satte oss till bords. Sedan fick de olika lagen vartefter lägga sista handen vid sina skapelser och servera oss andra i gänget efter att ha presenterat rätten på äkta restaurangmanér. Här är det Håkan som koncentrerat lägger upp av maten som grabblaget bjöd på.Vår coach Tomas hjälpte till för rätta snitsen på upplägget. Och även om han var engagerad var han inte så engagerad som han ser ut att vara här men halva ansiktet nere i skålen. Det är en synvilla men en ganska lustig bild :-)  Calle och Håkan ser och lär.Med tungan rätt i mun slevar Kim upp av tomatmarmeladen till kryddbröd och ost. Hanna fotar.Det var ganska kul att se hur alla lämnade bordet för att fota de olika lagen när de jobbade med sina respektive upplägg av maträtterna. Smatter och fotoblixtar hela tiden! Vi är inte kloka... Här är det Helena som fotas av Maria och Malin.Att kunna sitta fint och bekvämt när det handlar om många timmar vid bordet är nödvändigt.
På Ystad Saltsjöbad var det inga problem med den saken.Vår coach och sous chef på Ystad Saltsjöbad i mitten, flankerad av Dennis till vänster och Marcus till höger.
Vilka grabbar! Tack för att ni gjorde vistelsen så bra den bara kunde bli!

Speciellt som vi inte behövde ta hand om disken heller...Allt har ett slut, så även en underbar helg i Ystad. Jag sov gott ännu en natt men lade mig i något förståndigare tid med tanke på lång resa hem på söndagen. Frukosten njöt jag av och den buffén är nog den bästa svenska jag har upplevt. Skulle kunna åka tillbaka bara för att äta brunch där!

Avslutade äventyret med samma människor som det började med. Anki och Håkan i taxi tillbaka till Ystad och stationen där. Amy var med i bilen också och hann med ett besök i deras hem. Någon timme efter avresa från Ystad var jag framme på Malmö Central och byte till tåg mot Stockholm.Ungefär fem timmar senare klev jag av tåget i Stockholm och allt var som vanligt igen. D.v.s. trångt, stressigt och tröttsamt med stor kontrast mot Ystads lugna gator. Men Stockholm är ju mer än så! Därför blir nästa bloggträff i huvudstaden har vi bestämt. No pressure at all!


När jag kom hem och öppnade resväskan kände jag en bekant lukt som just då inte var så angenäm. Nämligen lukten av öl! Det visade sig att en av de ölflaskor jag fick av snälla Emmy från det lokala bryggeriet i Kalmar (Ängöl) hade gått upp. Den minsta av dem hade skruvkapsyl och den hade på något mysko sätt lyckats skruva upp sig själv i väskan. Nåväl. Tur i oturen var ju att det var den minsta flaskan som gick till spillo. De stora rackarna tar jag med mig till landet och avsmakar i bastun. Tack igen, Emmy, för dessa ädla drycker.

Efter en kort taxiresa från Stockholms Central till min trygga boning (ja, jag lyxade till det med taxi eftersom min packning var avsevärt mycket tyngre när jag kom tillbaka från Ystad - konstigt det där) så orkade jag typ bara packa upp mina fynd från Österlen och sedan lägga mig på soffan.


För den som spricker av nyfikenhet och vill ha mer detaljer om mat och dryck hänvisar jag gladeligen till mina kollegors bloggar som gör det så mycket bättre. Detsamma gäller om ni vill läsa mer ingående om de olika stoppen på rundresan. Och så finns det alltid någon som har fått med något som jag har missat. Se länkar direkt under bilden på hela gänget överst i inlägget. Missa inte heller att det på flera av bloggarna finns flera inlägg om samma helg. Ett smått outtömligt ämne detta :-)

Hur ska jag summera allt detta? Att det var gott, fantastiskt, fint, trevligt, roligt, spännande, lärorikt, berikande och ett äventyr - det är bara förnamnet. Men just berikande tror jag summerar det hela ganska bra för det täcker upp alla aspekter från matlagningstips i köket från ett proffs till det sociala - att träffa (egentligen) vilt främmande människor som förenas kring ett gemensamt intresse. Att våga göra denna resa är en stor grej för mig och något jag aldrig i min värld trodde att jag skulle göra. Men man lär ändå känna bloggare ganska bra när man har följt varandra ett tag - och då vågar man.

Dessutom är nog matbloggare bland det snällaste släktet i bloggosfären. Och är man glad i att laga mat, då tror jag ofta att man är en glad och snäll person också. Så var i alla fall fallet med de jag fick äran att träffa. 

See ya in Stockholm!


24 kommentarer:

 1. WOW, vilket fint inlägg du fått ihop, det var absolut väl värt väntan! Fotona är kanon, men de brukar ju dina bilder iofs alltid vara, men vår kalkiga vattenrenare kanske kunde plockats bort:)...
  Och lite skånska har du snappat upp och lagt på minnet, vi sa ju det, snart har vi gjort en redi skånetös av dej!

  Och helt klart, fnissigt, roligt och gott, mer än så behövs nästan inte för att beskriva helgen. Möjligtvis oförglömlig...

  Fina härliga Lotta, tack för att du kom och var med, nu ser vi fram mot Stockholmsvarianten!

  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch :-) Fast bilderna är ju verkligen som de är, tagna med mobil, trasig digitalkamera och så den stora rackar'n. Väldigt varierande kvalitet men jag ville få med så mycket som möjligt!

   Klart skånskan satte sig lite. Först nu jag börjar sluta tänka på skånska :-)

   Tack själva härliga Mårtenssons! Så kul att få komma hem till ert också. Det blev grädden på moset för hela upplevelsen och jag håller med om att oförglömlig är ett bra ord för helgen!

   Kramar till er!

   Radera
 2. Vilket härligt mastodontinlägg du har fått till! Homo sapiens matbloggicus är en mycket snäll art! Beviset på att mat är mer än bara föda, det gör oss både belåtna, glada och snälla! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, ja. Det var så svårt att välja bort bilder så jag tog med så mycket jag bara orkade :-) Mat är verkligen mer än bara föda och energi. Tänk vad tråkigt livet skulle vara att bara se på mat som något man måste få i sig... Det är ju bland det mest sociala man kan hålla på med.

   Radera
 3. Här märker man hur mycket ni upplevde från början till slutet... även personligt sett. Good vibrations och hela köret ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen en lång resa - i ord och bild, i antal upplevelser och i antal mil :-) Värt varenda sekund, minut och timme som tillbringades på tåg!

   Radera
 4. Ojoj, ett härligt långt inlägg vännen. Det är så många minnen som kommer tillbaka när vi läser varandras bloggar om helgen. Alla timmar på tåget, det var väl värt det. Jag är så glad att jag fick en chans att träffa dig även om det smattrades en hel del med kameran och på mobilen. Ja, jösses vi matbloggare är inte kloka egentligen! ;) Stor kram vännen och tack för en trevlig mathelg! Nu ser jag med stor spänning fram emot nästa bloggträff...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt att det blir så väldokumenterat på alla håll och kanter så är det bara att plocka fram och läsa igen när man vill uppleva allt igen :-)

   Mer tid för samtal nästa gång helt klart!

   Stort tack själv - och stor kram!

   Radera
 5. Underbart inlägg! Så glad för dina Ystadsbilder, det som vi fyra bara fick uppleva. Glad att jag kom så tidigt, och fick lära känna dig och Mårtenssons lite extra :o)

  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-) Visst var det kul med lite extratid med Ystads stolthet, Mårtenssons! Sen sa det liksom bara svisch!

   Kram

   Radera
 6. Vilket bra inlägg kul att läsa och att bli inspirerad:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Milla! Hoppas du orkade läsa hela :-)

   Radera
 7. Åh, du har verkligen fångat hela resan så bra! Jag tycker som vanligt dina bilder är fina. Så många härliga bilder på alla som var med. Kan inte jag få bilden när jag gör snittarna?
  Synd att ölen läckte... Som sagt tur att det var den lilla. Hade varit snyggt om det hade börjat rinna öl ur din väska på tåget :-o Jag fick ett glas whisky över mig i början av en flygresa en gång. Alla sneglade på mig som om jag vore alkis. Luktade ljuvligt...
  Stockholm it is! Vem vet jag kanske glider in hos dig snarare än du tror. Och du, då är det jag som bjuder på skumpa! Kramis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Vill du ha bilden i originalupplösning eller ska jag minska ned den lite? Skickar via e-post till dig ikväll!

   Ha ha, fast på Pågatåget från Malmö till Ystad hade det inte varit något konstigt alls med öl rinnandes ur väskan. Tjejen framför mig satt helt ogenerat och halsade burköl... Menar du att du lätt spiller på dig? Nu förstår jag inte :-)

   Vore inte dumt alls om du tittar förbi med lite skumpa, fast det går bra utan också. Helst igår snarare än i morgon :-) Välkommen!

   Kram!

   Radera
 8. Åh fint! Fint inlägg, fina bilder, fin text. Och du är så go! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, snälla du! Och du, detsamma :-) Världens bästa göteborgska! Kram så ses vi snart igen!

   Radera
 9. Helt klart bästa inlägget Lotta, känns som man ser allt genom dina ögon!

  Och bloggträff i Sthlm skulle vara så kul. Allt hyfsat nära en flygplats med direktflyg från London funkar för mig. :o)

  Håller med Kim, du är så himla go! :) Stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch! Men kul att det framgår hur bra allting var.

   Visst blir det toppen med hufvudstaden nästa gång. Något mer lättillgängligt också förstås :-)

   Tack, snälla Hanna och stor kram tillbaks!

   Trevlig helg!

   Radera
 10. Vilket kvalitetsinlägg, Lotta! Helt underbart att läsa! Ser redan fram emot nästa gång! Speciellt om vi får dit den där gästen, flämt, flås... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Helena :-) Ja, nu är det väntans tider som gäller!

   Hi hi, vi får se vad vi kan skaka fram för intressant i Stockholm att lägga grytvantarna på :-)

   Trevlig helg!

   Radera
 11. Du är ju helt grym! Vilket inlägg! Har massor av kommentarer egentligen som poppade upp under läsandets gång, men jag säger Tack istället! Vi ses i Stockholm! Längtar redan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Sofie! Vad roligt att det är roligt att läsa :-) Yes, vi ses i Stockholm om inte förr i Göteborg. Är himla sugen på att åka ner och träffa alla fina västkustbloggare!

   Trevlig helg!

   Radera
 12. Verkligen kul att ni varit på Österlen. Roligt!

  Om du och de andra bloggarna vill träffa matbloggare finns chansen på torsdag den 8:e på Mitt kökmässan i Stockholm. Bloggrum finns på entresolen under första mässdagen och de bloggare som vill kan vara på plats kl 16 för att träffas och diskutera. vänliga hälsningar Kinna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kinna!

   Ja, det var verkligen en toppenupplevelse. Jag har sett upplägget för mässan och funderade allvarligt att gå tillsammans med några matbloggarvänner men så kom jag på att det är ju Fars dag denna helg och eftersom jag har rötterna i en hemstad som inte är Stockhom så reser jag bort över helgen för att fira Far.

   Annars hade jag lätt varit på plats. Det får bli nästa gång. Jättekul verkligen att möjligheten finns och att det hela tiden utvecklas och kommer nya grejer som vi matbloggare kan göra tillsammans. Det uppskattas!

   Bästa hälsningar
   Lotta

   Radera