onsdag 20 juni 2012

Karibisk afton - hå, hå å en flaska med rom!


När jag tänker karibisk mat tänker jag på mustiga och rustika smaker, kryddblandningar, fruktigt, lagom chilihetta som inte tar över, sött av kokos, lite syrligt och så grönsaker och rotfrukter som är ”exotiska”, råvaror som du inte hittar i din vanliga matbutik på hörnet direkt. Ungefär exakt så fick jag uppleva hos varma och generösa Moma på karibisk afton igår, fast mycket mer…

Läskande rhum punchbeef patties och stekt plantain (matbanan) att dippa i majo och tamarindsås, marinerad chicken jerk med knaprigt skinn som grillades av sonen tills fantastiska dofter spreds, kokosris, potatissallad, cole slaw, salsa och på det en ljuvlig dessert med romindränkt banankaka (här en variant med kokos), vaniljkräm, mango, choklad, passionsfrukt och stora knapriga kokosflak. Lägg till det supertrevligt sällskap med prat om allt mellan mat och jord så förstår ni att jag hade en kanonkväll i södra Stockholm. Även den iskalla ölen var karibisk (Red Stripe), en lättdrucken lager som passade finfint till maten.

Vid bordet på balkongen satt jag tillsammans med Moma, Tina från Pickipicki och hennes partner in crime, Carl. Fantastiskt roligt att träffa människor som innan ”bara” har varit bokstäver och bilder på nätet. Inte kunde jag tro att mitt matbloggeri skulle leda till personliga möten, snacka om överrolig bieffekt :-)

Maten och recepten är Momas med den äran. Titta in hos henne för mer karibisk inspiration, där hittar du massor av mer gott! Här frestar jag med lite bilder från karibisk afton hemma hos Moma, asfaltsdrottningen i Stockholm med rötter i den karibiska myllan.

Och vad ger man till någon som är värdinna för en karibisk afton? Hå hå en flaska med rom så klart!

Tack snälla Moma för inbjudan och tack allihop för sällskapet!


Rhum punch med en massa gott!



Moma steker plantain! Mycket gott att dippa!



Chilimajo, currypiroger och plantain



Krämig potatissallad



Cole slaw



Ljuvligt fräsch salsa



Cassava som inte riktigt föll mig i smaken, påminner om potatis i konsistensen men smaken är helt annorlunda. Serverades kokt och värmd på grillen i foliepaket med smör, salt, vitlök och örter. Inte blev vi förgiftade av någon blåsyra inte :-)



Chicken Jerk - marinerad och grillad till perfektion med knaprigt skinn



Dags att ta för sig av den läckra buffén!



En dessert som för tankarna till en trifle - lager på lager. Med romindränkt banankaka i botten, mango, vaniljkräm, vispad grädde, riven choklad, knapriga kokosflak och passionsfrukt. Mmmmm......


Mitt sällskap för kvällen! Tack ska ni ha och tack Moma för finris och specialkoriander!

31 kommentarer:

  1. Jag är inte avundsjuk, inte alls, inte över huvudtaget. Gud var jag är dålig på att ljuga ;-)

    Ibland funderar jag på om det inte vore bättre att läsa matbloggar i Tyskland, då kanske jag skulle kunna bjuda någon/bli inbjuden hos någon också... men nej, du/ni blir inte av med mig så lätt ;-)

    Allt ser otroligt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag förstår dig. Det blev en kväll att avundas, verkligen :-) Prova både och, matbloggar i både Tyskland och här i Svedala!

      Det var en mycket god karibisk afton, inga tvivel där!

      Radera
    2. Att jag överhuvudtaget hittade en matblogg i Sverige berodde ju på att jag blev helt sjukt sugen på smörgåstårta och hittade kryddburken och senare därigenom din blogg. Har sällan eller aldrig letat efter ett tyskt recept så det (ursäkta) skiter jag nog i - vill hellre få lite idéer *hemifrån* och sen sprida *budskapet* om hur gott vi svenskar lagar mat ;-) Yes, we can!

      Radera
    3. Bra där, keep up the mission och sprid svensk matlagning :-)

      Radera
  2. Och DÄR bestämde jag mig för att flytta till Stockholm! :)
    Härliga bilder, härlig mat, härliga männskor - vilken kväll ni måste haft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag låter som en mycket bra idé, flytta hit vetja!

      Underbart och gott :-)

      Radera
  3. Ni verkar ha haft en härlig kväll, underbart! :) Visst är träffar IRL så givande, befinner mig fortfarande i ett lyckorus efter vår träff i Småland! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket givande, roligt och gott! Förstår känslan nu och längtar till jag får er träffa er andra också :-) Kram!

      Radera
  4. Så härligt, tänk då fick du ju också en bloggträff tillslut! Det värmer våra hjärtan eftersom vi vet hur det kändes för dej sist... Denna träffen hade vi gärna också hamnat på, jösses så mycket god mat ni bjöds på!

    Och en flaska med rom, vilken solklar gåva:)

    Kramar till dej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, det fick jag! Tack för omtanken :-) Vi får se till att vi alla är på samma ställe nästa gång helt enkelt!

      Kramar tillbaks!

      Radera
  5. Vilken härlig buffé! Alltid kul med lite nya varianter på bordet!
    Ha en fin midsommarhelg!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Där finns det massor att hämta för lång tid framöver. Jag har aldrig kokat ris i kokosmjölk förut, bara en sån sak :-)

      Tack detsamma, Helena!

      Radera
  6. Vad gott det ser ut!
    Jag bodde och jobbade i Karibien för många år sen. Just Rhum punch gick det åt en del i hettan!
    // Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och gott var det! Åh, du vet du precis vad det handlar om :-) Just igår kväll hade vi ju sol och sommarkänsla med värme så rhum punch passade riktigt bra att svalka struparna med.

      Radera
  7. Tack själv fina, det var verkligen supertrevligt att ha er här!! Det gör vi om snart! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, tiden gick alldeles för fort! Så mycket mer att prata om för att inte tala om att äta :-)

      Radera
  8. Och jag är glad att ni inte slitit ut Moma totalt, för minsann orkade hon laga gott till mig idag också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha - lyllo dig! Hon är en stålkvinna Moma, som fixar allt :-)

      Radera
  9. Wow, ingen dålig meny. Så himla gott det låter och ser ut.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och allt fixade hon själv, en riktig treat kan jag lova och en fantastisk värdinna är hon!

      Radera
  10. Och jag höll på att glömma, tusen tack för den fina rommen och chokladen, de skålar vi med på nästa träff!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett billigt "pris" för det jag fick tillbaka :-) Tror att flaskan har en chans att finnas kvar till efter din semester, med tanke på att du kommer att fylla på romförrådet så it's a deal!

      Radera
  11. Fy fabian vad jag blir avis! Både träffas tre av mina favorit bloggare och äter dessutom en massa god karibisk mat! Hade jag bara vetat vad som varit i görningen lite tidigare hade jag bjudit in mig själv med armbågen. Säkert hade jag kunnat muta in mig med lite rom jag också. Next time...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju fler gånger förstås! Det behövs varken armbågar eller mutor fattaruväl :-) Nästa gång ska vi vara med allihop!

      Radera
  12. Så roligt med bloggträffar och så mycket god mat ni hade!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen en höjdare, och så känns det som att man redan känner varandra fast man aldrig har träffats :-) Det var sååå gott!

      Trevlig midsommar!

      Radera
  13. Nu väntar jag inte (längre) på ett nytt inlägg utan önskar dej och alla andra medläsare och matbloggare en skön midsommar med bra väder och massor av god mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer kajomida! Har haft lite att pyssla med inför visning av lägenheten på måndag-tisdag, transport i Sveriges midsommartrafik till landet, middagslagning på landet och så lite allmänt softande :-)

      Har lagat jättegod mat ikväll som jag tror kan falla damen på läppen. Hang in there!

      Önskar detsamma till dig! Hur firar ni midsommar i Deutschland?

      Radera
    2. Inte alls... det är bara på IKEA ;-)

      Radera
  14. Hjälp så mycket god mat!!

    Ha en underbar midsommar nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var mätt och nöjd väldigt länge :-) Detsamma till dig!

      Radera