fredag 22 juni 2012

Ost- och skinksnurror, gott när som helst - och så tar vi midsommar!


Makalöst goda snurror/bullar med så mycket god fyllning att inget extra behövs i form av smör eller pålägg - allt finns ju redan i! Grädda och ät direkt eller spara i frysen och grädda när du blir sugen. De här småbröden gör man nämligen färdiga fram till gräddning, då fryser man in. Det är väldigt lyxigt att kunna plocka fram ett gäng till frukost och ställa fram nygräddade på bordet. Smakar nog bäst lite ljumna men funkar säkert även när de kallnat, t.ex. när man packar upp picknickkorgen!

De här godbitarna bakade jag första gången förra sommaren (kors i taket!). Receptet lät så enkelt att t.o.m. jag borde kunna fixa det, tänkte jag och det gick bra! Börja med degen så kan den jäsa medan du förbereder ingredienserna till fyllningen.

20 bröd
50 g jäst
3 dl kall mjölk
3 msk rapsolja
2 msk flytande honung
8 dl vetemjöl (give or take har jag lärt mig för att få "rätt" konsistens)
1 tsk salt
Ett uppvispat ägg till pensling innan gräddning

Till den supergoda fyllningen
250 g kesella naturell
1 msk dijonsenap
1/2 dl hackad rödlök
150 g riven västerbottenost
1 dl hackad persilja
200 g riktigt god rökt skinka i strimlor

Smula jästen i en bunke. Häll i kall mjölk och rör ut jästen tills det är slätt. Tillsätt övriga ingredienser till brödet (utom ägget till penslingen) och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Förbered ingredienserna till fyllningen. Blanda kesella, senap, lök, ost och persilja i en skål.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30 x 40 cm. Bred hälften av ostkrämen på respektive platta. Rulla ihop plattorna till en rulle - skär bort ändarna om de är lite ojämna. Skiva rullarna i 10 bitar vardera och lägg i bullformar

Ställ bullarna på en plåt eller skärbrädor. Täck över med duk och jäs ca 30 minuter. Ta bort duken och täck bullarna med folie. Ställ sedan in dem i frysen för att - just det - frysas in.

När bullarna ska gräddas, ställ ugnen på 225 grader. Ta ut det antal bullar du önskar och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Ställ dem på en plåt, pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter.


Jäsning pågår...


Den goda fyllningen!



Bullar som frukostbröd - skiva rullarna och lägg ner i formarna... Pensla med ägg och grädda.



Gott är bara förnamnet.



Känner faktiskt att sommaren är här på riktigt nu. Inte bara runt tio grader utan snarare runt 20. Båtarna är igång och motorerna hörs över sjön. Att få sitta och njuta i solsken och värme på midsommar hör ju inte till vanligheterna. Var är kylan och regnet :-) Jag vet att det ska komma sämre väder men till dess tänker i alla fall jag njuta!

Önskar dig som läser en fin och bra midsommar eller helg om du inte firar midsommar. Hur som haver, tack för att du läser!


Rhododenron och prästkrage plockat på lilla tomten på landet. Vackert i all sin enkelhet och visst är väl prästkragen den mesta av midsommarblomster? Buketten får stå kvar i vasen. Jag behöver inte lägga något under kudden för att drömma fram en make. Har redan prinsen inhåvad och mycket nöjd med honom. Så han får vara kvar :-)




15 kommentarer:

  1. Låter gott med snurrorna! Jag hade dock skippat skinkan och lagt i t ex oliver etc. ;)

    Stor midsommarkram på dig Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går ju jättebra! Gott att ha med något salt i alla fall. Man kan nog testa lite allt möjligt, väldigt smidigt att ha i frysen och plocka fram några åt gången.

      Detsamma, kram och glad midsommar!

      Radera
  2. Åh, de ser jättegoda ut! Glad midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt till frukost, litet mellanmål och på en buffé. Detsamma till dig - glad midsommar!

      Radera
  3. Men se, du kan ju baka! Påminner om pizzabullar som vi inte har bakat på en evighets evighet, så gott. Kanske vi också ger oss på ett försök då, inspirationen tackar vi för.

    Ja passa på att njuta av vädret medan du kan, för om vårt väder är på väg upp till er så är det inget kul som väntar... Det har ösregnat från det att vi öppnade ögonen i morse och vill inte sluta än:( Fast det är väl det som tillhör traditionerna, grilla under parasoll:)

    ha en fortsatt fin helg, kära Lotta
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, såna där pizzabullar ja. Lite andra kryddor bara men nästan samma...

      Blä, vad trist med vädret. Men det är just det där ni har/har haft som jag vet ska komma... Det har jag inte missat i väderrapporterna. Förstod man ju att sollyckan inte skulle bli långvarig :-( Men det är ju tur att ni känner igen midsommarvädret i alla fall, här är man lite förvirrad i solskenet och värmen :-)

      Trots uselt väder hoppas jag att ni har en härlig midsommar med en massa gott och trevligt sällskap!

      Ses och hörs på andra sidan midsommar!

      Varma kramar till er

      Radera
  4. Jo, det passar damen ;-)

    Har faktiskt två varianter jag har gjort några gånger men då utgår jag från färdig smördeg och fyller med rökt lax och färskost med pepparrot eller magert fläsk/bacon och färskost med örter. Förutom att det går snabbt att göra är det otroligt billigt ha på en buffet t.ex.. Mina vet jag smakar jättebra kalla och det borde dina göra också.

    Vi har haft oväder här också men nu klarnar det upp igen och jag hoppas det gör det hos Mårtenssons också (är ju inte sååå långt borta) och att ni andra inte drabbas av det alls!

    Och än en gång - trevlig midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter alldeles utmärkt att använda färdig smördeg och färskost! Jag tror nog att vi får en släng av ovädret längre fram ikväll/inatt men det gör väl inte lika mycket om det är dåligt väder på midsommardagen. Så kan trötta kroppar och skallar få vila lite :-) Pizzeriorna har öppet på midsommardagen, undrar varför...

      Tack detsamma även om det inte firas!

      Radera
  5. Här sägs det särskilt efter karnevalen i början på året att matjessill* är bra mot baksmälla så ät inte för mycket idag ;-)

    * Traditionellt äter man onsdagen efter karnevalen kall matjessill i en grädd(fil)sås med äpple, gurka och lök + kokt potatis.

    SvaraRadera
  6. Mums, jag brukar göra något liknande, pizzasnurror och de brukar vara slut innan de ens har hunnit svalna (inte jag då- utan den andra som bor här :-)). Hoppas ni fick en fin midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ost, skinka och oregano kan jag misstänka är fyllningen i pizzasnurrorna - låter supergott. Åtgången är ganska strykande på de här också - utan tonårsson :-) Man tror att man ska kvar jättelänge i frysen men det gapar tomt väldigt snabbt!

      Vi hade en jättebra och lugn midsommar. Pigga och alerta idag. Hoppas du fick en fin dag på båten!

      Radera
  7. Jag brukar vara allergisk mot alla typer av "godisliknande" mat, men dom här bullarna ser fantastiskt goda ut!!! Blir sugen på att prova direkt, hade allt hemma utom Kesella :( Orkar man ta sig till affärn dagen efter midsommar? Jag får nog lägga mig o fundera på det en stund. Önskar att jag hade haft ett par i frysen redan. En riktigt Goo Midsommar & Helg önskar jag dig och dina nära. Kram från oss här i Kålltorp! Voff, voff & mjau, mjau.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissa om de är! Fyllningen bubblar upp när man gräddar dem och det smakar salt och gott. Klart du orkar släpa dig till affären! Fast det är bra med lite eftertanke innan man ger sig på så avancerade aktiviteter :-) Min stund på soffan kommer nästa helg då vi firar midsommar i efterskott plus att vi ska fira bror som fyller år idag. Men både han och mamma jobbar i midsommar.

      Detsamma te daj och de dina! Mjau-mjau-mjau blir det här med tre katter runt knutarna.

      Radera
  8. Dessa måste jag testa. Jag hade tänkt att baka lite matigare bullar och gifflar någon dag. Det är så smidigt att kunna plocka fram när man ska till tex stranden. För visst måste jag bada snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är de här super. Svårt att ta bara ett par stycken dock men de är ju så små...

      När det inte har varit någon direkt värme i luften och därför inte har smittats av i vattnet med någon direkt behaglig temperatur, då har man dispens för premiärdoppet. Då får man göra det i juli. Och det har inget med badkrukeri att göra! (Sagt av ett f.d. glötdjur som numera är en sån badkruka att det är pinsamt. Jag nämner inga namn....;-)

      Radera