tisdag 30 augusti 2011

Västerbottenpaj med kantareller


Västerbotten OCH kantareller - lyssna på det. Eller snarare smaka på det. Enligt mig blir det inte så mycket bättre än så. Sista receptet ut från årets kräftskiva, perfekt bufférätt och tillbehör! Mammas underbart saftiga och goda västerbottenpaj med kantareller! Det jag tycker är allra bäst med den här pajen är att kantarellerna inte blandas med fyllningen utan läggs ovanpå, så att när man äter pajen känner man verkligen den goda smaken av kantarellerna. Pajen ska vara lite lös i mitten när den är färdig. Det här är en favorit i repris från förra årets kräftskiva.

8 bufféportioner
400 g riven västerbottenost
3 ägg
300 g färskost (philadelphia)
1 dl finhackad dill
Ca 500 g kantareller
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Smör
Ströbröd
Dillkrona till garnering

Gör så här:
Vispa ihop västerbotten- och färskost med en elvisp, det ska blandas ordentligt. Vispa i ett ägg i taget och blanda sedan ner den finhackade dillen. Smörj och bröa en springform (pajform med löstagbar botten). Häll pajsmeten i formen, grädda i ca 30 minuter på 175 grader. Ställ att svalna.

Behåll kantarellerna så hela som möjligt, dela bara de största svamparna. Stek svampen i smör tills vätskan försvunnit. Salta och peppra. Toppa pajen med kantarellerna och garnera med en dillkrona.Kantarellerna fick vi nyplockade från min farbror. Han berättade att svampplockningen blev ett bevis på att man kan mäta kärlek. Min farbror är nämligen kedjerökare av rang och han brukar alltid ta en cigarett när han förflyttar sig i skogen från det ena svampstället till nästa. Den här gången, med uppdrag att leverera kantareller till mammas paj, vägrade cigarettändaren att fungera... Han var väldigt nära att åka hem igen efter första svampstället men det var för lite kantareller i korgen - det skulle inte räcka till någon paj. Det var där kärleken till oss alla som skulle få njuta av pajen segrade över rökbehovet. Han bet ihop och begav sig till nästa svampställe och plockade tillräckligt med kantareller innan han kunde åka hem igen och ta den där efterlängtade cigaretten. Vi är så tacksamma för det :-)

En korg full av kärlek:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar