lördag 28 juli 2012

Smördegsflan med färskpotatis, tomater, parmesan och prosciutto


Here I go again med smördeg och prosciutto... Men det går ju bara inte att blunda för den kylda smördegsrullens förträfflighet, speciellt inte när man vill göra något gott och enkelt som tillbehör eller som del av en buffé. Det här flanet är taget från Allt om Mat och jag misstänker att vi är många som redan har provat - utan att ångra oss en sekund! Himmel så gott...

Det enda jag gjorde annorlunda var att låta skinkan vara med i ugnen i stället för att läggas på efter gräddningen. Jag hade till och med blommande oreganokvistar att plocka i (den vilda) trädgården till garneringen :-) Flanet var en del av buffén på grillfesten och uppskattades av ALLA. Det blev inte en smula kvar, och det var inte för att jag gjorde för lite av det... Dela i sex bitar om det ska ätas som måltid, då gärna med en sallad till. Eller i åtta bitar till en buffé för lika många personer.

Som med de flesta recept är det bara att släppa loss din egen fantasi och lägga på sånt som du gillar, det är svårt att misslyckas med det här. Tänk sparris, lök, fetaost, broccoli.... Det viktiga är väl att inte ha på för mycket så att smördegen håller sig frasig och god, och så måste kanterna penslas med ägg.

Det här behövs:
1 rulle kyld smördeg (250 g)
10 kokta kalla färskpotatisar, skivade
Flingsalt och svartpeppar
1 1/2 dl riven parmesanost
8 skivor prosciuotto/parmaskinka
1 ägg, vispat till pensling

Topping:
Halverade körsbärstomater (minst 16 halvor) och färsk oregano

Rulla ut smördegen med bakplåtspapper under (brukar följa med i förpackningen). Nagga degen med en gaffel. Vik upp kanterna lite grand och tryck till runt om med en gaffel. Pensla kanterna med uppvispat ägg redan nu så är det lättare att komma åt till skillnad mot när fyllningen har lagts på, då kan det blir lite trångt och onödigt geggigt (i alla fall när jag gör det)...

Lägg potatisskivorna lite omlott på degen. På med salt, svartpeppar och parmesanost. Riv skinkan i mindre bitar och fördela ovanpå. Grädda sedan flanet mitt i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter tills kanterna börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna. Toppa med tomaterna och oregano.

Om du inte vill ha knaprig finskinka så lägger du på den efter gräddningen, tillsammans med tomater och oregano.


Färsk oregano växer hejvilt på tomten. Gott i maten och fint att titta på!


Redan ett par dagar efter grillfesten hörde min bästa kompis av sig och ville ha receptet. De skulle också göra flanet och jag förstår dem. Det blev så gott! Prova och berätta gärna om du gör den annorlunda, vad lägger du på ditt flan?

Ha en riktigt skön helg - nu känns det som att det är sommar på riktigt!

10 kommentarer:

  1. Låter inte alls dumt! Gillar faktisk nästan allt med smördeg också så det måste testas.

    Du skriver "låt svalna" - äts det kallt eller ljummet kanske? Varmt borde väl vara ändå godare?

    Dum fråga kanske, men varför heter det flan? Känner till flaRn, t.ex. mycket tunna mandelflarn (som böjdes över dammsugarröret förr i tiden) och här det ju också en tunn deg...

    Här är sommaren också nu och därmed även turisterna ;-) Idag tog det nästan en halvtimma att kommat till affären mot 5-7 minuter annars. Man vänjer sig när man bor på en omtyckt semesterort men att alla verkar tro att alla som är där har semester kan vara ett litet problem ibland ;-)

    Skön sommarkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan vad som helst på smördeg blir gott så testa!

      Om jag förstått rätt är flarn tunna kakor av mandel, nötter eller havregryn som serveras som kaka medan flan bakas av smör-, mör- eller pajdeg. Flan täcks ofta med frukt eller bär och serveras som bakelse eller dessert, eller som här, ett mer matigt flan.

      Förstår att det kan bli lite knepigt att samsas med turisterna - hoppas det går att njuta av sommaren ändå!

      Radera
  2. Jag har gjort något liknande för ett tag sedan men med getost/honung och även fetaost på vissa.... gott blir det minsann!

    Kram på dig och fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jättegott med olika sorters ost, jag vill verkligen prova vidare!

      Kram och tack detsamma!

      Radera
  3. Låter riktigt gott! Fina bilder du fått till:-)

    SÅ härligt att ha oregano i mängder ute i trädgården!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, gott var det kan jag lova. Känns riktigt lyxigt att bara kunna plocka godsakerna och inga krukor eller rabatter att ta hand om :-)

      Radera
  4. Men så gott! Har också gjort några olika flarn. Håller med om att smördeg på rulle är väldigt bra att ha i kylen.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en suverän produkt att utgå ifrån!

      Radera