Det grillades i helgen, precis som förra helgen - att det regnade fick inte stå i vägen! I köttväg blev det ett säkert kort, helgrillad fläskfilé. För tillbehöret var det däremot premiär och en lyckad sådan. Paprika i olika färger grillades och blandades sedan med avokado i en dressing med olivolja och citron. I dressingen kan man förstås pressa ner en vitlök men ni vet ju hur det brukar gå med den saken i mina två små kök. Ingen vitlök, men väldigt gott ändå!
Paprikan grillas inte så hårt så den har tuggmotstånd så tillsammans med krämig avokado som är bland det bästa jag vet att blanda i en sallad, så smakade det fantastiskt och passade så fint till fläskfilén. Nu är ju inte en måltid riktigt komplett för min del utan kolhydrater, så det blev en bakad potatis till också med massor av smör och salt. Sen var jag nöjd. Väldigt nöjd!
Grillad fläskfilé, ca 4 portioner
Ca 600 g fläskfilé
Olivolja
Salt och svartpeppar
Skölj, ansa och torka av fläskfilén. Gnid in den med lite olivolja. Salta och svartpeppra runt om. Låt stå till rumstemperatur tills det är dags att grilla. Grilla den hela fläskfilén runt om tills den har fått fin färg och har fått upp 70 graders innertemperatur (eller tills du märker att köttsaften är klar). Låt köttet vila i ungefär fem minuter innan du skär upp köttet.
Paprika- och avokadosallad
2 avokado
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1 + 3 msk olivolja
Rivet skal från 1/2 citron
1 msk pressad citronsaft
(1 pressad vitlöksklyfta)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda ihop dressingen med olivolja, citronskal, citronsaft, (vitlök), salt och svartpeppar. Dela och kärna ur avokadofrukterna. Skär köttet i mindre bitar. Blanda med dressingen.
Dela paprikorna på mitten. Ta bort stjälkar, hinnor och frön. Olja in paprikorna. Grilla halvorna några minuter på varje sida tills de får färg och mjuknar, men inte för mycket. Ta bort från grillen och låt svalna lite. Skär sedan paprikan i mindre bitar och blanda med avokadon och dressingen. Servera till det grillade köttet med eller utan bakad potatis.
Avokadon vilar i dressingen och håller färgen, i väntan på paprikorna.
Kött och paprika grillas samtidigt. Grönsakerna blir färdiga först men det är bara bra.
Då hinner du fixa hela salladen så att den är klar innan köttet.
Då hinner du fixa hela salladen så att den är klar innan köttet.
Paprikan är färdiggrillad. Skalet ska inte tas bort här!
Choppat och klart - ner i skålen med avokado och citrondoftande dressing!
Det blir lite geggigt med avokadon - men väldigt gott!
Så blev tallriken komplett - med potatis :-)
På tal om potatis.Nu diskuteras det tydligen till och med att ta bort en av potatisarna på bilden av tallriksmodellen. Den stackars potatisen är verkligen utsatt! Personligen tycker jag potatis är jättebra mat. Många tycker att den gör oss feta, men det kanske beror på att man friterar och steker potatisen. Kokt potatis däremot, gärna med skalet kvar, det är bra mat det!
Var står du när det gäller potatisens vara eller icke vara?
Ser som alltid frestande gott ut!
SvaraRaderaTack, Kjersti!
RaderaPaprika- och avokadosalladen blev verkligen kanon. Blir säkert en återkommande favorit till sommaren!
Jag älskar potatis, den kommer i första hand jämfört med pasta, ris och bulgur osv. Den kommer jag aldrig att sluta äta. Men det blir nästan aldrig friterat, däremot kokade hela, mos och klyftor i ugnen, då behöver de inte bli onyttiga.
SvaraRaderaMitt bästa tillbehör till grillat kött: grillad paprika i olika färger & grillad lök; detta skärs i mindre bitar och läggs i en god marinad (jag gillar Knorrs påsdressing Örtagård bäst som man blandar med olja och vatten) + lite extra kryddor och massor av färsk, hackad dill! Grillad citron är så gott att droppa över allt på tallriken!
Då är vi på pricken överens om kolhydraterna!
RaderaDitt tillbehör låter jättegott, med dill också! Det måste jag prova. Grillad citron har jag testat och det blir verkligen supergott. Smaken blir helt annorlunda efter en stund över glöden.
Måste testa den salladen, älskar också avocado!!! Och grillad paprika. :) Ses snart! Kram kram
SvaraRaderaDen är übergod! Ja, snart helg. Snart :-)
RaderaKram!
Klart vi ska behålla potatisen. Jag gillar även ris och pasta, men skulle inte kunna vara utan potatis. Jag gillar potatis i alla former. Till en god köttgryta föredrar jag kokt, pressad eller ett gott potatismos. Numera finns det ju så många bra potatissorter. Exempelvis delikatesspotatisarna sparris- och amandine. Gott!
SvaraRaderaLena
Japp, vi är överens. Ris och pasta är bra som variation men om jag var tvungen att välja så vinner potatisen - i så gott som alla former! Amandine är en riktig favorit :-)
RaderaMen visst ska vi behålla potäten, så gott som det är. Jag ugnsrostar mest, men det är ju så gott med kokt potatis och massa sås på det... Mmmm...
SvaraRaderaVi har inte börjat vår grillsäsong ännu faktiskt. Jo, bara korvsäsongen. Får bli ändring efter helgen, för nu hinns det inte. Ska äta annat gott har jag tänkt! :-) Jippi!"!!
Kram Kram
Potäten ska INGENSTANS! Ugnsrostat är en favorit. Och mos. Och gratäng. Och kokt. Och pressad. Och stekt. Och bakad. Och..... För att inte tala om när såsen kommer till!
RaderaKorvgrillning av egentillverkad korv tycker jag kvalar in som start på grillsäsongen. Absolut!
Fast nån grillning blir det nog som sagt inte till helgen :-)
Kram!
Härligt med grillning! Du inspirerade också mig till att köpa fläskfilé en köttbit jag rätt sällan äter. Potatis är toppen - så mångsidigt och gott!
SvaraRaderaHälsning från Dillen
Året om, faktiskt. Grillade i vintras också, omgiven av snö. Riktigt häftigt! Hoppas fläskfilén smakade, man kan göra mycket gott av den. Skönt att höra att vi alla är överens om potatisens förträfflighet!
RaderaÅh, avokado! Jag älskar avokado! Med citron och flingsalt på... Hade jag inte varit så mätt efter dagens middag så har jag smugit ut i köket och hämtat mig en avokado ;) Ser så gott ut på dina bilder också.
SvaraRaderaAvokado är en favvo! Tänk att jag inte tyckte om det alls förut. Tur man blir vuxen till slut :-)
RaderaÅh, snart kommer färskpotatisen, älskade lilla knöl! Jag är så trött på att laga mat just nu, kan jag bo med er ett tag?
SvaraRaderaHm. Du vet väl vad jag tycker om den färska sorten. Sådär. Hellre älskade stora knölar :-)
RaderaMen! En svacka alltså. Ska kolla med Mannen om han kan sova på soffan, ha ha!
Grilla åh nu blir jag lite lite avis allt! Och den där avokadosalladen, spännande att ha grillad paprika i... har aldrig tänkt på att den kombon funkar finfint!
SvaraRaderaGrilla är härligt - året om! Jag tycker paprika smakar bättre grillad/ugnsbakad så det här blev verkligen toppen med den dressingen också. Och så avokadon.... Mmmmm!
RaderaVart jag står i potatisfrågan vet du ju. I <3 potäte :-) Just är det så mkt LCHF-mat överallt att jag håller på att bli tokig.
SvaraRaderaRiktig grillpremiär har vi inte haft någon ännu. Visst vi grillar året om, men ordentligt kickar vi igång den ungefär så här års. Grillat är godast!
Japp, och i pastafrågan :-) Ja, tänk vad de missar som ratar potatisen. Så gott som fettfri (går ju självklart bort då för LCHF:are) och sprängfylld med nyttigheter.
RaderaDet blir ju lite av säsong för grillning även om man kör hela året. Just grejen att man faktiskt befinner sig utomhus och äter utomhus till skillnad mot på vintern är halva upplevelsen.
Vilken toppenrätt till middag. Avokado är ju såååååå gott! Och grillad paprika älskar jag också. Ugnsgrönsaker överhuvudtaget är ju himla gott. Och bakpotatis till... Mmuuumss!
SvaraRaderaBåde avokado och grillad paprika kan ju inte bli annat än toppen - och med en supergod citrondressing! Bakpotatis kan jag inte heller få nog av :-)
RaderaAnmäler en potatisälskare till! Det är inte många rätter hos mig som det "måste" vara ris eller pasta till. Ikväll är ett "måste" - fläskfilé med stekt banan och currysås, där funkar bara ris. Och inte kan man göra din läckra Carbonara med potatis, nä, där ska det vara pasta ;-) Ett par undantag, men annars blir det mest olika varianter av den goda potatisen!
SvaraRaderaHar nog aldrig grillat fläskfilé, men det är aldrig för sent att börja... och ett grillat kött som inte smakar "vanligt" kryddat grillkött är ibland att föredra tycker jag. T.ex. ihop med en god potatissallad ;-)
Bergfest igen - ha det bra!
Underbart, visste jag väl :-) Håller med dig, till vissa rätter är det bara ris eller pasta som funkar.
RaderaOm man ger fläskfilén lite tid i god marinad, och gärna dubbelmarinerar, innan man grillar så är det ett jättebra kött att grilla. Det räcker som här också, att grilla direkt med lite olja men mer smak blir det förstås med en god marinad.
Trevlig bergfest!
Vara, absolut! Det är ju den absolut bästa såsuppsamlaren, that's it! Potatisen är ju knappast ansvarig för fetma och stora viktuppgångar, äta måttligt av allt, minska socker och annat onyttigt och framförallt röra på sej finns det något som heter...
SvaraRaderaOch geggig är precis så vi vill ha vår avokado, sås/salladen här blir ett måste till en grillkväll här minsann.
Ikväll, packning, i morgon, piffning, på fredag smäller det!!
Kramar
Eller hur! Prova suga upp med såsen med pasta liksom :-) Det finns massor man kan undvika i matväg om man vill minska mängden kalorier i maten, i stället för att utesluta potatisen. Jag tycker nästan lite synd om potatisen som blir ratad av så många...
RaderaVisst ska det vara lite geggigt - nästan så att avokadon dressar sig själv! Och ja, ni borde verkligen prova. Lite vitlök kan man ha i också förstås. Jag kan tänka mig att komplettera med rödlök, jag!
Jag packar i morgon. Är ledig på fredag med sovmorgon och allt så det blir en skön inledning på helgen - utvilad, laddad och redo. Så jag piffar på fredag innan jag sätter mig på tåget :-)
Ses!
Kramar
Ja! Potatis! Avokado! Grill! Citron! Jag blir alldeles till mig här hemma.
SvaraRaderaKram!
Visst fick vi till det :-)
RaderaKram bästa Kim!
Hej! Har länge viljat gå en matkurs men det behövs ej sen jag hittat din blogg. Tack för alla goda och inspirerande recept.
SvaraRaderaMen hej, det var verkligen roligt att höra :-) Välkommen hit och tack för positiv och uppskattad feedback. Hoppas att jag kan leverera fler. Välkommen hit!
RaderaTack för tipset! Det var en fantastiskt god paprika- och avokadosallad (har precis testat den)! Kram Linda
SvaraRaderaVisst är salladen god! Att grilla paprikan ger ju en så annorlunda smak mot att ha den färsk. Och ihop med avokado och citron blir allt ännu bättre. Kul att du gillade den, Linda!
Radera