Om man inte använder makaroner och gör en makaronipudding med spagetti, då måste det väl bli en spagettipudding? Går minst lika bra som att använda makaroner. En svensk version av frittata blir det ju faktiskt. Jag tycker om smakerna från salt bacon, lite söt purjolök och ost som får baka ihop sig i ugnen till en pudding med lite äggstanning. Än så länge är det här för mig det bästa sättet att använda färdigkokt spagetti som tittar på en i kylen och väntar på sitt öde. Rårivna morötter till är klassiskt men idag blev det lite sallad och gurka som tillbehör. Det här är mat som faktiskt är gott att äta kall dagen efter, t.ex. som matig utflyktsmat.
Det här behövs till ca 6 portioner:
Mängden pasta är svår att ange men ungefär 5 dl okokt blir bra - makaroner eller spagetti
2 purjolökar
2 paket bacon
3 dl riven ost
4 dl mjölk
4 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Om du inte har färdigkokt pasta, koka pastan.
- Skölj och strimla purjolökarna. Fräs dem lätt i lite smör så att de mjuknar.
- Stek bacon knaprigt och dela i mindre bitar.
- Vispa ihop mjölk, ägg, salt och svartpeppar till äggstanningen.
- Häll pastan i smord ugnsform. Blanda i purjolök, ost och bacon. Använd gärna händerna och mecka runt.
- Häll över äggstanningen och baka i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter. Se till att äggstanningen har stannat. Det hörs ju på namnet!
Färdigkokt spagetti klipptes i mindre bitar.
Härligt gott med purjolök!
Min tumregel för äggstanning: 1 ägg för varje dl mjölk
Riven prästost passar jättebra i puddingen.
Purjolöken blandad med spagettin...
... och se'n bacon på det innan äggstanningen hälls över och det är dags att gratinera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar