fredag 26 augusti 2011

Grön tomatmarmelad, är det gott eller?

Nu är vi på landet igen! Ledig fredag - inte dumt. Under min morgonvandring såg jag att svågern har kvar massor av gröna tomater. Jag funderar på om jag ska tigga några stycken och göra grön tomatmarmelad som jag har hört talas om men aldrig smakat. Är det gott eller? Och vad äter man det till? Ska tomaterna plockas efter första frosten eller kan man plocka dem nu? Jag har hört lite olika åsikter där...


Utifrån det recept jag har hittat, som jag tänkte spara här tills det eventuellt blir verklighet av att göra tomatmarmelad, så verkar det faktiskt gott!

Det här behövs enligt ett recept jag hittat:
1 kg gröna tomater
Rivet skal av två citroner
20 g hel ingefära
1/2 kg socker
1 dl vatten
1 krm bensoat

Och så här ska jag göra om andan faller på:
1. Skölja och skålla tomaterna i kokande vatten. Skala och skära i mindre bitar.
2. Lägga i en kastrull med socker, rivet citronskal, vatten och ingefäran.
3. Koka på svag värme tills tomaterna är väl mosade och vidare till marmeladfeeling.
4. Ta upp ingefäran. Tillsätta bensoat utrört i lite av marmeladen.
5. Hälla upp i varma och väl rengjorda burkar.

Och se'n äta till - ja, vaddå?

Eftersom jag inte vet riktigt vad jag ska äta marmeladen till, och vad man kan använda den till i matlagning så avvaktar jag lite innan jag offrar dessa härliga gröna tomater. Jag får ta reda på lite mer. Vad vet du om tomatmarmelad?

I morgon är det kräftskiva här på landet. Vi bidrar alla till buffén och jag håller som bäst på och funderar på vad jag ska tota ihop. Det kryllar av recept på temat i alla mattidningar och på matsajter nu så det finns gott om inspiration att hämta. Innan dess väntar fortsatt arbete med trädäcket som inte bygger sig själv. Fast nästan! Pappa har hjälpt oss i veckan nämligen och sparat in många sköna timmar åt oss. Tack, pappa!

Näe, nu är det nog dags att skaka liv i Mannen och fixa frukost. Ha en bra dag!

6 kommentarer:

 1. Oj jag visste inte att man kunde göra marmelad på tomat :P Blir nog inte så sött som marmelad brukar va?

  SvaraRadera
 2. Visst låter det spännande?! Men som sagt, jag har aldrig ätit det förut - bara sett receptet som jag är sugen på att prova. Det blir nog ganska sött med ett halvt kilo socker :-) Jag tror smaken blir ganska häftig. Vi får se om jag lyckas lura till mig några av tomaterna...

  SvaraRadera
 3. Jag har ätit marmelad av gröna tomater till ostbrickan och det va underbart. Jag har själv funderat på att göra det men har ställt mig frågan om marmeladen är gjord av mogna tomater som har en grön färg eller av omogna tomater.

  Receptet låter bra tycker jag!

  /Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Görs på omogna tomater

   Radera
  2. Tack för besked! Mamma gjorde nu till kräftskivan för att servera till smakrika ostar, och hon plockade de gröna omogna tomaterna från sina plantor. Det blev suveränt gott!

   Radera
 4. Hej Ida, till ostbrickan förstås! Tack för det.

  Jag har läst någonstans att det ska vara omogna gröna tomater och att man ska ta dem efter första frosten... Vet inte om det innebär att det händer något med smak och konsistens då. Jag får undersöka saken lite till, och rådfråga svågern som brukar vara bra på så'nt här!

  SvaraRadera