fredag 26 augusti 2011

Ett kungarike för lite västerbottenost!

Alla, precis ALLA, verkar göra västerbottenpaj den här helgen... Mamma har jagat på Willy's och Konsum, jag har jagat på COOP och ICA... Tomt överallt på riven västerbottenost. Det började tydligen ta slut redan i mitten av veckan. Både mamma och jag fick köpa hel västerbottenost som vi får riva själva. Det blir säkert godare (i alla fall billigare) än färdigriven i påse så ok då. Men jisses vilket sug efter denna ostarnas ost i dessa kräfttider. Undrar hur många västerbottenpajer som lagas i augusti i detta land :-)

Jag ska däremot inte använda min inköpta västerbottenost till en paj. Nej, jag fick lite blodad tand när jag för en gångs skull lyckades baka riktigt goda småbröd, ost- och skinksnurror i bakformar, så nu ska jag på't igen. Vad sägs om dillsnurror med västerbottenost till buffén på kräftskivan?! Ingredienserna är inhandlade och i morgon är det jag som ställler mig och knådar igen. Två gånger inom loppet av en dryg månad! Det hade jag inte kunnat tro bakufo som jag är. Receptet på dillsnurrorna meddelar jag här när de har avsmakats, dagen efter kräftskivan som är i morgon. Så kanske inte direkt arla morgon då på söndag :-)

En sak med mindre orter är ju att sådant här händer, det tar slut på varor i hyllorna eller så finns dem inte ens att få tag på. Men det går alltid att lösa med alternativ. Jag blir inte tokig för det. Speciellt inte när det andra med mindre orter är att bussarna inte kör ut direkt framför dig så fort de börjar blinka. De står faktiskt stilla och väntar med att köra ut tills du har passerat. Det skulle ALDRIG hända i Stockholm :-)


Västerbottenost är verkligen prima gott i matlagning. Ofta när parmesan ska användas enligt recept så tar jag västerbotten i stället. Fast inte att strö över pastarätter, då är parmesan överlägset. Det finns förresten en hemsida som bara handlar om västerbottenost: http://vasterbottensost.com/ Den har jag sparad som en av mina favoriter. Här finns massor av gott att hämta!


Förutom att det är kräfttider så är det ju även svamptider. Kantareller och västerbottenost är en dunderkombo. Mamma ska göra en omelettliknande sak med just dessa godsaker til kräftskivan. Och så ska hon göra ostcocotter med gubbröra där gubbröran uteblir i min och brorsans portion. Nej tack. Inte gillar jag kräftor heller men har absolut inget emot kräftskivor för det. Det brukar alltid finnas så många goda tillbehör och så gillar jag stämningen, sången, den iskalla ölen och bubblande nubbe. Ett bra tillfälle för en sensommarfest tillsammans. I år verkar vi dessutom bjudas på kanonväder så att vi slipper sitta med tre lager filtar på oss. För utomhus sitter vi varje år, oavsett väder.

Ikväll ska jag laga en gratäng med halloumi, kyckling och en massa grönsaker. Ska bli spännande att se hur halloumi funkar i en gratäng, jag brukar bara steka eller grilla den. Återkommer med rapport!

Fram till det är dags för matlagning sitter vi här på vår lilla tomt och tar det lugnt, lyssnar på vågskalp och motorbåtar som fortfarande vill ut på sjön. Sommaren är inte slut ännu. Speciellt inte idag. Vi har 26 grader och sol. Snart dags för något kallt att fukta strupen med tror jag. Ha en riktigt trevlig helg!


2 kommentarer:

  1. Tack, Karin!

    Hälsade på hos dig, jättemycket gott att laga och fint att titta på :-)

    SvaraRadera