söndag 7 augusti 2011

Mammas buljongbräserade kyckling med morötter, ljuvlig sås och potatis


Att bräsera hel kyckling i buljong är ett bra sätt att få saftigt och smakrikt kycklingkött. Kött som blir över passar jättebra att använda i en kycklingsallad eller röra att lägga på eller i ett bröd. Den här kycklingen gör mamma på enklast möjliga sätt (enligt henne själv i alla fall) med de mest basala kryddorna och en skvätt grädde. Stora bitar av morötter gör sällskap med kycklingen i grytan och serveras sedan som tillbehör med lite annat gott som svartvinbärsgelé, inlagd gurka och någon annan grönsak som t.ex. haricot verts. Det här åt vi förra söndagen och det var ruskigt gott som vanligt. Denna söndag ställer mamma fram dillkött på bordet med den klassiska sötsura såsen med ättika i. Det är jag inte lika förtjust i så de slipper oss idag :-)

Det är lite svårt att få exakta angivelser för mått och vikt när jag mjölkar mamma på hennes recept. Ni vet hur mammor gör, de "höftar" och smakar av hela tiden tills de blir nöjda och det kan bli lite olika från gång till gång. Receptet nedan är enligt mammas muntliga beskrivning av hur hon gjorde kycklingen förra söndagen. När det gäller redningsvätskan så gör hon så att hon häller upp ett par dl vatten i en skål som hon löser upp vetemjöl i, knappt 1 msk per dl vatten. Sedan häller hon i lite i taget i såsen för att se hur den reder sig. Den behöver koka en liten stund mellan varven innan man ser effekten av redningen så gör som mamma säger, tillsätt lite i taget :-)

Kyckling som räcker till sex personer
1 stor kyckling
Smör att bryna kycklingen i
Salt och svartpeppar
Hönsbuljong (mängden ska täcka kycklingen i grytan till 3/4)
3 stora morötter i grova bitar
1 tsk soja
1 dryg dl vispgrädde 
Vitpeppar
Redningsvätska (vetemjöl utrört i kallt vatten)
 1. Skölj och torka av kycklingen.
 2. Bryn kycklingeni smör runt om i en stor gryta .
 3. Häll på varm hönsbuljong tills den täcker kycklingen i grytan till 3/4.
 4. Lägg i morötterna runt om.
 5. Låt kycklingen bräsera (småkoka/sjuda) i grytan med morötterna tills köttet känns klart. Prova med en sticka efter 30 minuter i lår och tjockaste delen av filéerna. Det kan ta upp till 45 minuter innan kycklingen är klar beroende på storlek.
 6. Ta kycklingen ur grytan. Dra bort skinnet och vira in i folie tillsammans med morötterna så att det hålls varmt så länge.
 7. Tillsätt soja och grädde i buljongen. Låt koka upp. Red av till önskad konsistens med redningsvätskan.
 8. Smaka av med vitpeppar och ev lite salt fast det brukar inte behövas. Sila av såsen.
 9. Skiva upp kycklingbrösten, plocka lår och vingar från skrovet - lägg upp på serveringsfat med morötterna och kokta haricot verts.
 10. Servera med såsen, kokt potatis, svartvinbärsgelé och inlagd gurka. Knäckebröd och iskall mjölk är också gott till!
2 kommentarer:

 1. Här serveras man bara godsaker tack för det. Åsa

  SvaraRadera
 2. Tack, och tack själv. Kul att ha dig här!

  SvaraRadera