tisdag 20 september 2011

Chili, lök, svamp, emalj och katter...

En helg på landet har ju passerat och det händer sällan utan att jag tar en sväng med kameran och kollar om det finns något som fångar mitt öga. Ett återkommande inslag här i min matblogg, året runt, som inte bara handlar om mat. Livet är ju så mycket mer än mat, eller hur? Vi hade fantastisk tur med vädret både fredag och lördag med en jättefin blå himmel och sol som värmde skinnet. Så'nt ger verkligen energi. Den här dagen hade jag lilla Bojan med mig på promenad. 

I svågerns trädgårdsland är det inte mycket kvar. De gröna tomaterna är plockade och ska få mogna färdigt inomhus. Men där hänger några häftiga chilifrukter i både rött och grönt. Jag hoppas att jag får chansen att smaka på dem. Det vore bra att veta för jag skulle gärna vilja ha lite chili runt stugknuten själv nästa sommar.Svågern har lite lök kvar att plocka upp ur landet. Här finns både röd, gul och silverlök. Jag tycker det ser helt fantastiskt ut när man drar fram maten så här direkt ur jorden - skitig och dan. Lök vill jag också ha nästa sommar!

Vi har mycket skog omkring oss och överallt ploppar det upp svamp i alla möjliga storlekar och färger - men vi vågar inte plocka en enda. Inte en kantarell någonstans som är den enda sort vi känner igen.. Här finns allt från riktigt stora monster till små och eleganta skapelser. Svampar är fina...


Hemma hos mamma har emaljkärlen som under sommaren har varit fyllda med blommor tömts och ställts upp och ner inför den kallare årstiden. Fint så också!

Så här kan man ju också sova... Om man är katt alltså :-) Bojan, den lilla grå tjejen, blev lite trött efter vår promenad ända upp på berget, så en tupplur med brorsan Boris var välkommet. Jag hade gärna velat kunna krypa ihop där tillsammans med dem. Ibland skulle jag verkligen vilja vara en katt...


6 kommentarer:

 1. Underbar bild på katterna! Man ser verkligen hur de njuter. Nästa sommar finns kanske tid för påtande i grönsakslanden. Ren lycka att få njuta det egenodlade.
  Tack för fina bilder från promenaden!

  SvaraRadera
 2. Jag har egentligen aldrig känt mig riktigt sugen på trädgårdsodlande men när svågern vände upp lökarna där i landet och de var alldeles jordiga så hände något... Så nu vill jag också! Förhoppningsvis finns tid och ork efter att vi är färdiga med det vi har kvar att göra med trädäck och sovstuga. Nästa år :-)

  SvaraRadera
 3. Det finns alltid ett 2013 om tiden och orken tryter.
  Sovstuga är en så genial grej! I mina drömmar finns ett lagom stort hus för umgänge på landet. Sen sovstugor , där familj , gäster kunde sova och vakna ifred .Den som är morgonpigg kan då bege sig till umgänges huset och dona med frukost och annat utan att störa.

  Alpänkan mår bra men får inget vettigt gjort . Men jag säger som Emil sa till sin pappa -När inte har pengar kan man inte dricka sockerdricka , och när man sen har pengar får man inte dricka sockerdricka , så när i hundan ska man då dricka sockerdricka?!!
  Ungefär så sa han , lite så är det med mig just nu när tillgången till datorn är obegränsad.

  SvaraRadera
 4. Så sant, "nästa år" kan bli om två :-) Precis så är tanken med vår sovstuga fast vi bara är två. Den som vill upp först på morgonen (läs jag) kan glida upp på morgonen och låta Mannen morna sig. Se'n går jag tillbaka och väcker honom med kaffedoften hängande i morgonrocken. Som det är nu går jag upp och gör frukost men det blir ju inte precis lugn och ro och vakna ifred när jag slamrar omkring i köket, två meter från bäddsoffan :-) Hoppas din dröm går i uppfyllelse för det är verkligen den ultimata lösningen, oavsett hur många man är i sällskapet.

  Känner igen mig i sockerdricksmetaforen... Men du har ju flera dagar till på dig. Fast förresten, måste man få något vettigt gjort jämt då :-) Ibland är det skönt att kunna vara ovettig.

  SvaraRadera
 5. Som vanligt helt fantastiska bilder! Du är sannerligen en duktig fotograf! Vad anv du för kamera?
  Chilin ser makalös ut. Det vill jag också odla!!!
  En av mina absoluta favoritbloggar! Tnx.
  Ha en fantastisk dag.
  //Andy

  SvaraRadera
 6. Tack, Andy - nu rodnar jag som den amatör jag är. Men jag kan se själv att lite övning ger lite färdighet i alla fall. Jag fick en Canon EOS 600D av mannen i bröllopspresent i juni med ett EFS 18-55 mm som objektiv. Han kallar det en instegskamera, dvs för nybörjare som jag. Just det här objektivet lämpar sig för den typ av bilder jag vill ta, nära maten. Än så länge kör jag fortfarande autofokusläge. Jag har en tjock handbok att plöja igenom för ännu bättre bilder. Men jag hinner ju aldrig!

  Visst är det häftigt med egen chili - jag ska lätt prova.

  Tack igen, Andy. Hoppas du har haft en bra dag och får en bra kväll så här på lelle löda :-)

  SvaraRadera