tisdag 20 september 2011

Färsbiffar, helt i din smakIdag blev det färsbiffar till spagetti, helt enkelt tack vare att det blev biffar över från igår när vi åt dem med portersteksås till potatisklyftor och kastanjechampinjoner. Just dessa hackade jag ner lite gul lök i. Det gör biffarna lite saftigare och så smakar det ju väldigt gott också.

Det som är så tacksamt med färsbiffar i mina ögon är att de kan varieras på så många olika sätt helt efter DIN smak. Färsbiffar slänger jag ihop av färs, ägg och kryddor. Sedan är det tillbehöret och humöret som avgör resten. Ibland nöjer jag mig så om tillbehöret har mycket smak, eller så blandar jag i något mer till ett neutralt tillbehör. Nästan vad som helst funkar och så finns det ju klassiker som Biff à la Lindström med rödbetor, lök och kapris.

Smaksätt själva färsen för olika karaktär med chili, curry, olika pepparsorter, smaksatt crème fraiche, sambal oelek osv. Tänk bara på att om du använder ingredienser som gör färssmeten lösare så kan du behöva "fasta till den" med t.ex. ströbröd eller lite riven kokt potatis.

Det är inte bara färssmeten som kan smaksättas på olika sätt utan även hur du serverar biffarna; med stekt lök, i olika typer av såser, gratinerade i ugnen med ost och paprika eller ost- och tomattäcke osv. Och glöm för all del inte färsbiffen i form av hamburgare, och alla variationsmöjligheter där! Till färsbiffarna är det gott med potatis i olika former, ris, pasta, bulgur.... Det här tar ju aldrig slut. Heja färsbiffen med andra ord - en riktig hjälte i köket!

Här är några exempel från mina två små kök:


    Färsbiffar med picklad paprika, gratinerade med
    kantarellstuvning >
Färsbiff, även kallad hamburgare, med två lyxiga såser >

Avslutar med ett tips på hur jag gör färsbiffarna extra saftiga. När de börjar bli färdigstekta i pannan så häller jag i lite vanligt vatten, ungefär en bottenskyla som biffarna får fortsätta steka i en stund. Vattnet tar smak av skyn i pannan och biffarna suger åt sig av vätskan och blir då naturligtvis lite extra saftiga. Att färsbiffarna börjar bli klara märker du bland annat på att de börjar lämna ifrån sig köttsaft som sipprar ut ovanpå. Och så känner du efter med ett lätt tryck om de börjar bli fasta.2 kommentarer:

  1. Hvilken fin blogg du har med flotte bilder.

    SvaraRadera
  2. Hej Mette fra Oslo och tack!
    Jag kikade in på din blogg och kan säga att där snackar vi flotte bilder. Jättefin blogg, du har :-)

    SvaraRadera