tisdag 8 november 2011

Jag är ledsen julen...

Jag brukar bli glad när mina tidningar kommer hem i brevlådan men när det närmar sig jul blir jag lagom road.
JUL-JUL-JUL-JUL OCH SÅ MER JUL.... Allt matrelaterat är på tema jul och alla inredningstidningar detsamma. Det är inte så att jag ogillar julen på något sätt men jag är inte längre ett barn och jag är barnfri så det jag tyckte var härligt som barn är inte samma sak nu när jag är vuxen. Och jag vill inte att tidningarna bara ska handla om julen. Det roar mig inte.Jag förstår att tidningsmakarna gör dessa julspecialnummer, men måste det vara flera nummer innan julen faktiskt inträder? Kan det inte räcka med ett julnummer om året?

Nu finns det en och en annan sak jag tar till mig från tidningarna ändå. Matmässigt så har jag hittat några godbitar som passar att servera till glöggen kring juletid men även andra tider på året. Och en och annan  inredningsdetalj (som inte är röd) gillar jag och blir inspirerad av.

Det kan vara så att jag blir lite stressad av att se dessa julhem pyntade till perfektion à la någon idealbild av julen, typ Fanny & Alexander. Jag har varken orken eller lusten att lägga ner den tid som behövs för att skapa den typen av julhem och jag skulle inte bli lyckligare av att det såg ut så hemma heller.


Usch vad neggig jag är :-) Men det är ju bara min syn på det hela och jag förstår mycket väl att det lockar andra att pyssla och göra fint, särskilt om man har barn som längtar efter julen och allt som hör till. Jag kan tänka mig att göra några småsaker som jag gör varje år. Sätta upp julstjärnor i fönstren och ställa fram fler ljus. Kanske någon liten detalj också som kan vara fin hela vintern. T.ex. har jag siktet inställt på någon form av torkad krans att ställa på fönsterbrädet, lutad mot vårt stora fönster i friggan på landet. En stor rackare i naturmaterial. Till det en maffig vit amaryllis. Det kan jag tänka mig!

Jag kommer inte stöpa ljus, klippa och strimla till smällkarameller, göra egna julgransdekorationer, koka knäck, lägga in sill eller göra julskinka för det gör mamma så bra. Jag kommer inte placera ut fårskinn överallt, jag kommer inte göra egen glögg, baka vörtbröd, sätta upp en kärve till fåglarna, göra islyktor eller hänga upp granris. Jag kommer inte ta sparken till någon julmarknad, bygga pepparkakshus, virka röda presentsnören till julklappar och verkligen inte sticka några julgranskulor :-)

Bild lånad från arla.se

Däremot kommer jag nog testa brietårta med toscanöttäcke och kanapéer med hamburgerkött och pepparrot till glöggen. Jag ratar alltså inte ALLT som har med julen att göra i tidningarna. Jag väljer det jag gillar bäst och orkar med.

Ta nu detta för vad det är, och förstå att det är skrivet med en liten glimt i ögat. Njut av julen men ta inte på dig mer än vad du orkar och känner för att göra. Jag är ingen julhatare men är just nu lite sur över att tidningarna svämmer över av jul. Lagom är bäst. För mig i alla fall. Alla är vi olika och tur är väl det.

GOD JUL ;-)

6 kommentarer:

 1. God Jul på dig Lotta som just sa allt som behöver sägas om tidningarnas galna julfrossande ! Men jag föll också som du för den där brietårtan med toscatäcke . Gott är det som alltid i Lantlivs tidningar .
  En och annan amaryllis och mjuk pepparkaka med lingon blir det här hemma och absolut inga stickande julgranskulor!

  I ett av reportagen visade man upp en vitklädd mamma och vitklädda småbarn som så fint julpysslade . Den bilden bär inte jag med mig när det gäller julpyssel med barn!

  Vi får köra julsnacket och annat snack så att det ryker om det när vi ses.

  Kram !

  SvaraRadera
 2. Hela artikeln med vitskimrande julpyssel med barnen bläddrade jag förbi i rasande fart men hann se att det tillverkades och målades flugsvampar?!

  När jag julpysslade med mina elever såg det inte riktigt lika idylliskt ut :-)

  Yes, vi har en del att avhandla. I'm on.

  Kram och godnatt!

  SvaraRadera
 3. Man ska ta det som man vill ha, gillar och orkar med, ingenting annat och inte sånt som man SKA. Helt rätt tänkt.
  ...även om jag är en julfreak, så kan jag bli trött på JULEN ibland....

  SvaraRadera
 4. Skriver under på allt. Förutom pepparkakshuset, det ser vi till att göra ett varje år. Jag har en syster som är fullständigt olik mig vad gäller julen. Hon kör all in och förra året gjorde de ett pepparkakshus som såg ut som deras funkishus. (Du vet säkert vilket hus de bor i, du som antagligen kört sträckan Torshälla-Eskilstuna många gånger). Det kändes synd att krossa deras villaidyll och käka upp den.

  Håller med, ett nummer per tidning, det räcker med jultema. Decembernumret är väl ett lämpligt sådant.
  Vi ses!
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Pepparkakshus kan jag tänka mig är en riktigt kul grej att göra med sina barn. Tror jag kan gissa vilket syrrans hus är...

  Vi ses alltså också, kul kul!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Hej vitamargarita!
  Eller hur, inga måsten, ingen press. Vart tar julefriden vägen då? Jag skulle kanske önska att jag orkade mer för det kan ju verkligen bli extra fint men det gör jag inte och då vägrar jag låta det nedslå eller stressa mig. Ha det gott!

  SvaraRadera