måndag 14 november 2011

Lek inte med maten - eller jo, förresten!


Den här affischen är framtagen till Gourmandmässan i Paris i mars med bland annat internationell kokbokstävling. Bilden är skapad av brittiske fotografen Carl Warner som har utvecklat en egen fototeknik, Food-Scapes. I stället för landscapes, antar jag. Allt på bilden är ätbart, förutom champagnekorkarna. Huset och Eiffeltornet är gjorda av choklad, bordet av ost och träden gestaltas av broccoli. "Kullerstensgatan" ser ut vara gjord av bönor eller nå't och ballongerna är väl körsbär?

Snacka om att leka med maten fast på vuxenvis! Inte fick man leka med maten när man var liten inte. Fast jag gjorde det ändå utan att mamma blev alltför barsk. Det var när vi åt potatismos och köttbullar. Då bredde jag ut potatismoset på tallriken som en stor gräddtårta (bra med fantasi) och så placerade jag ut köttbullarna som jordgubbar. När jag skulle äta delade jag upp "tårtan" i bitar och åt en i taget. Under tiden fantiserade jag i huvudet hur jag satt på ett kalas och åt upp hela tårtan själv, bit för bit :-)

Hur mycket fantasi jag än hade lyckades jag inte riktigt lika bra när det var levergryta. Det var faktiskt den enda maten jag och brorsan inte behövde äta. Och stekt strömming när jag tänker efter. I stället för levergryta blev det stekta korvsnuttar och istället för strömming fick vi tonfisk på burk och kaffegrädde som sås till kokt potatis. Och det var jättegott! Tack, mamma för att du visste var gränsen gick när det handlade om att försöka få i oss barn ALL mat. Vi var nog rätt duktiga ändå.

Ikväll blir det ingen matlagning här hemma. Ska på restaurang. Igen. Jag har det delikata problemet att tvingas bränna av pengar på ett presentkort jag fick för över ett år sedan, annars brinner pengarna inne och det tänker jag ju inte tillåta. Så jag tar med mig Mannen, brorsan och partner för att äta gott ikväll - och bjuder på hela kalaset.

Trevlig måndagskväll önskar jag!


6 kommentarer:

 1. Hmm, jag har hört talas om fotografen men inte Gourmandmässan... Kanske skulle ta mig en sväng i mars?! :o)

  SvaraRadera
 2. Bonsoir!
  Coolt att du känner till fotografen. Mässan är nog rejält snäppet högre än det vi har i Sverige, när Måltidsakademien nyligen delade ut priser till kokböcker i Sverige. Måltidsakademien med jurymedlemmar från Grythyttan t.ex. Gourmand är den internationella varianten enligt min amatörmässiga gissning. Klart du ska kolla när du ändå är på plats liksom... Kanske är det Paris Cook Book fair man ska googla på...

  SvaraRadera
 3. Gud va häftigt! Tack för en kul blogg :) Här kommer ett tips på god GI-müsli:

  http://fridakallgren.blogspot.com/2011/11/frukost.html

  Kram

  SvaraRadera
 4. Tack, och tack själv för tipset!
  Müslin verkar jättegod! Det var länge sedan jag blandade själv men det kanske är dags nu.

  SvaraRadera
 5. Lotta!!! Hahaha - tårtan för dig själv!
  Den var bra! Du är underbar!!
  Ser fram emot nästa häxträff när vi samlas igen och byter lite nya recept och erfarenheter. Kram//Eva ( :o)

  SvaraRadera
 6. Hej Eva!

  Visst är det bra med lite fantasi ibland :-)
  Håller på för fullt och planerar glöggtilltugg. Tidningarna dignar av tips nu så det kommer att bli något nytt och gott som jag ska testa.

  Vi ses snart!

  Kram

  SvaraRadera