Jag ville ju ge mig på att baka i helgen och nog har jag bakat! Men som svågern sa, varför ge sig på gifflar när jag inte är den mest utvecklade "bagerskan" i sta'n? Det ska knådas, jäsas, kavlas, fyllas och vikas... Och det är ett meck att baka. Jag glömmer varje gång hur jag avskyr mjölet som far omkring, deg som fastnar på allt och är jobbigt att ta bort. Och så jäsa hit och jäsa dit innan det äntligen ska in i ugnen. Slutresultatet då? Jättegott! Så det är inte det som är grejen. Grejen är att jag inte känner att det är värt insatsen... Dessutom var jag ganska osmart som bakade något som helst ska ätas direkt när det blev så mycket över. Men jag ska frysa in och testa att värma försiktigt nästa gång de ska ätas.
Jag är faktiskt riktigt nöjd med slutresultatet, frasiga gifflar med ost och skinka som fyllning. Det skulle ha varit gott till en soppa t.ex. Idag fick de fungera som ett väldigt gott mellanmål, mellan korvgrillning till lunch och fläskfilégrillning till middag. Påminner onekligen om inbakad pizza med just den fyllningen, en minicalzone fast utan tomatsås. Andra fyllningar kan vara brieost och salami eller fetaost och soltorkade tomater. Jag har inga mängder att ange när det gäller fyllning, det är bara att försöka uppskatta hur mycket som går åt. För mig blev det ost- och skinkhack över som jag har fryst in och tänker slänga på ett tortillabröd eller nå't en annan gång och grädda som just pizza.
Receptet kommer från kak- och bakboken "Tofvehult - Drömmen om ett café". En riktigt trevlig kokbok med mycket gott i. Fler recept vill jag faktiskt prova därifrån och jag skulle ha börjat med något enklare och mindre meckigt. Men nog klagat om det, gifflarna blev ju jättegoda!
Receptet nedan räcker till 24 gifflar men mängderna går bra att halvera eller dubbla. Jag halverade, tyckte att det räckte bra så :-)
Ost- och skinkgifflar, 24 st
100 g smält smör
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
4 dl gräddfil
2 tsk salt
2 tsk socker
4 ägg
4 dl dinkelmjöl
Ca 1 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
Vita eller svarta sesamfrön eller vallmofrön till topping
Fyllning
Jag blandade någon dl västerbottenost med lika mycket riven prästost och 10 skivor rökt skinka som finhackades. Det räckte och blev lite över till den halva satsen jag gjorde. Eller fyll som sagt med brie och salami eller fetaost och soltorkade tomater för vegetariska gifflar.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och lös upp jästen. Rör ner resten av ingredienserna till degen men spara lite av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg (nu vet jag hur en smidig deg ska se ut, tack Hanna). Jag körde degen i matberedaren med degkrok, halleluja! Jäs under bakduk i minst en timme, gärna lite längre står det i receptet.
Ta sedan upp degen på mjölat bakbord (finns det någon som har särskilt bakbord?!). Köksbänken gick bra. Dela degen i sex lika stora delar som alla ska kavlas ut till rundlar, ca 2-3 mm tjocka. Kryssa och skär sedan varje rundel i fyra bitar så att du får trekanter. Den som kan sin matte räknar då ut att det blir 6 x 4 = 24 gifflar.
Lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop från den breda sidan mot "snibben". Efter ett halvt varv, vik in ändarna och rulla sedan vidare så håller sig fyllningen på plats bättre. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs en gång till, den här gången i ungefär 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över topping, jag använde vita sesamfrön. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 8-12 minuter.
Utan min matberedare här på landet hade jag aldrig gett mig på att baka. Avskyr verkligen att knåda för hand. Den här fick jag i 40-årspresent av Mannen. Inte sååå länge sedan alltså :-)
Jag lyckades inte komma på bästa stället att lägga fyllningen på för hur det än blev så sprätte den omkring när jag började rulla. Några av gifflarna läckte lite fyllning men det var inte hela världen. De såg ju ut som gifflar i alla fall!
Penslat och toppat med sesamfrön. In i ugnen...
Mina gifflar blev långt ifrån lika fina som på receptbilden i boken. Kortare och knubbigare men de smakade riktigt bra i alla fall. Och jag lyckades verkligen med degen. Den blev väldigt smidig och lätt att kavla ut.
Mmmm.... Frasigt och gott. Skinka och så osten som har smält.
Inspirationskällan!
Nu är det hög tid att bege sig till brorsan och hans sambo som bjuder på middag ikväll. Det blir grillad fläskfilé med svampsås och pressad potatis. Gott! Ska bli mysigt att stå bredvid grillens värme i mörkret här på landet och lufta en öl eller två i samspråk med våra fina grannar.
God lördagskväll!
Vilken bra beskrivning av bakning. Man är nästan alltid mer än nöjd med resultatet, men vägen dit är längre och kladdigare och innebär mer städning och disk än man tänkt sig. Jag är väldigt nöjd med att J tagit hand om det mesta brödbaket hos oss! Med maskiner börjar killarna laga mat, det är tydligen inte bara en fördom. Tack Kitchen Aiden!
SvaraRaderaLycko dig som har egen "bakmaskin", både manuell och elektrisk :-) Nej, nu får det bli jäsfritt eller ingen bakning alls helst.
RaderaDom ser ju supergoda ut. Skönt att det inte bara är jag som har en aversion mot bakning. Precis som du och föregående talare säger. För mycket meck och för lite resultat och alldeles för lång väntan. Ge mig en stekpanna med höga kanter ;)
SvaraRaderaTack för en fin blogg!
Peace.
Tur att de smakade så gott åtminstone. Hellre en stekpanna. Alla gånger. Tack själv, Andy! Nu är det peace i köket igen. Inte ett mjölkorn nånstans...
RaderaJag tycker dina gifflar ser jättefina och jättegoda ut!!Är också helt säker på att dem är det. Ha en fin söndag.:-)
SvaraRaderaTack, det värmer efter allt slit med dem :-)
RaderaDina gifflar såg ju helt underbara ut, både goda och fina till utseendet!
SvaraRaderaJag hatar också att baka, har inte tålamod till det och blir bara irriterad på att degen fastnar överallt osv. Dessutom är jag perfektionist och blir aldrig minsta nöjd med resultatet.
Så det blir min syster som bakar (vi delar lägenhet). Men jag diskar och jag hatar en massa onödig disk, min syster är expert på att smutsa ner så mycket som möjligt vid bakning. Gissa om vi har problem ibland! :)
Det känns riktigt bra att jag inte är ensam om att vara bakmässigt efterbliven. Tålamod är nog en förutsättning så där är jag också körd. Schysst att syrran bakar men jag skulle INTE diska undan efteråt - förstår att det kan gnissla lite ibland. Hellre bakverksfri i så fall :-)
RaderaVi har en träff ;-) Ser jättegott ut och jag kan tänka mej att det skulle kunna vara bra utflyktsmat om man bakar strax innan utflykten och sen haller "varm" i folie... ljummna eller t.o.m. kalla smakar gifflarna nog bra! Tänk bara pa hur mycket gott man kan göra med piroger, da har du oändliga möjligheter... Och man borde väl ocksa kunna värma dom lätt pa en grill lite senare som alternativ till grillkorven ;-) Om du vill göra det ännu svarare för dej; i Saarbrücken, direkt vid franska gränsen fanns det alltid fyllda croissants, inte bara med t.ex. nugat-, mandelmassa- eller chokladfyllning, utan även med ost och skinka osv.
SvaraRaderaIdag funderade jag pa om jag inte skulle testa att fylla champinjoner och da hittade jag detta recept
http://elenasrecept.blogspot.de/2009/05/fyllda-champinjoner.html
som jag fastnade för och som skulle passa dej utmärkt tror jag ;-) Ett litet tips till nästa vecka kanske...
Verkligen bra utflyktsmat, för den som orkar göra dem :-)
RaderaGör INTE så här mot mig, nu fick jag pizzabulle-cravings!Lawwwd...
SvaraRaderaDet passade fint att äta några stycken idag, hade lite ont i mössan efter en väldigt kul kväll. Mmmmmmmmmmmmmmmmm.... :-)
RaderaDär slog du verkligen huvudet på spiken, precis som du känner så känner vi också för det där med att baka, jäsa, baka och jäsa igen... Man är ju trött på att baka redan vid första jäsningen, för att inte tala om all disk och undanplockning... Så här blir det alltid "icke-jäsbröd" när det väl bakas, eller sånt som jäser under natten. Mycket smidigt!
SvaraRaderaFast vi får ju säga att gifflarna dina ser väldigt goda ut, men för första gången så kan vi ärligt skriva att vi inte kommer att ge oss på receptet, det är första gången det händer minsann:)
Ha en riktigt bra vecka,
kram.
Exakt! Och så när man som jag inte är bekväm och inte kan så mycket blir det så mycket osäkerhet i köket och jag kan inte njuta av arbetet heller. Blir bara stressad. Förstår verkligen att ni inte tänker prova detta. Jag kan äta dem igen, men då får någon annan baka :-)
RaderaKram till er!
Så fina gifflar du bakat! De måste kunna fyllas med något vegetariskt med antar jag? Blev sugen på att göra dom framöver!
SvaraRaderaTack, Amy! Absolut borde det funka med vegetarisk fyllning, t.ex. fetaost eller brie och soltorkade tomater. Bara att prova på :-)
RaderaOjoj, så goda de ser ut!!
SvaraRaderaTack, speciellt efter allt slit :-)
RaderaJag har ett recept på ost- och skinkgifflar som är enklare som jag gör gifflar utifrån så fort det blir picknicktider. Utan maskin bakar jag ingenting. Innan jag köpte min Kenwood så körde jag livet ur en elvisp (med degkrokar).
SvaraRaderahttp://remsansbistro.blogspot.se/2010/06/bull-mamma.html
Bra mycket enklare var det, tack! Hela skivor skinka och ost istället för mitt smul :-) Då behöver man inte bry sig om att "sluta" gifflarna heller. Jag lär mig den hårda vägen :-)
Radera