måndag 28 maj 2012

New York, New York...


Då är vi tillbaka i Svedala efter en toppenvecka i NYC, det var inte äppelprovning i Kivik den här gången :-) Det var allt jag hade hoppats på och lite till. Bland annat några dagar med tropisk värme och fuktighet, något jag inte riktigt hade förväntat mig i NY och inte the New Yorkers heller. En dag var luftfuktigheten 100 % - helt otroligt! Andra dagar regnade det men beväpnade med paraplyer gjorde det inte så mycket. Om inte annat var det kul att se designade gummistövlar på damerna i alla möjliga färger och former. Kombinerat med dräkter, kjolar och blusar :-)

Bilden ovan är tagen från hotellrummet på 17:e våningen. Vi bodde i Tribeca på Canal Street på gångavstånd till alla härliga neighbourhoods som Soho, Little Italy och Greenwich Village. Där blev det mycket strosande och ätande. Hotellet var toppen och läget var för oss perfekt. Lite skön Söderkänsla fast New York style.

Eftersom det här är en matblogg så ska jag fokusera på matupplevelserna och inte tråka ut er med övriga aktiviteter. Mest handlade det om att vi hade ett par mål för dagen, lite löst så där, och så tog vi Metron eller promenerade. Bästa sättet att uppleva och se saker är till fots, helt klart, kombinerat med tunnelbanan när avstånden är lite för långa. Ett metrokort för sju dagar kostar inte mycket och tunnelbanan är effektiv och rolig med mycket people watching.

Eftersom vi har varit i NY förut och redan gjort en del av de mest "turistiga" aktiviteterna så hittade vi andra saker att göra. Ett återbesök blev det till en viss plats, där WTC tidigare stod. Vi har varit uppe i utsiktstornet och kom till USA två dagar innan 9/11 för att bo där (inte i tornet utan i USA...). Att befinna sig i USA när tornen föll (vi bodde i Fort Lauderdale, FL då) var omskakande. Så att besöka 9/11 Memorial kändes som något vi ville göra. De har verkligen gjort en fin, respektfull och rofylld minnesplats att besöka. Vi är inte mycket för shopping men en speciellt regnig dag blev det lite träningskläder från Niketown och skor från Skechers.

Mycket av det NY har att erbjuda handlar om mat. Det finns något att äta och dricka ÖVERALLT känns det som. Jag ska inte påstå att vi gjorde några större utsvävningar för att prova på olika sorters kök, allt finns ju här. Det blev både hamburgare, pizza, italienskt och steak house. Vi valde bort hotellfrukosten (boring) och började varje dag med brunch på en diner eller liknande ställen. En riktigt bra start på dagen och man stod sig länge om jag säger så.

Bilderna är verkligen av varierande kvalitet, tagna med vanlig digitalkamera i olika sorters ljus och med olika förutsättningar så ta dem för vad de är - snap shots från delar av vår resa och ett och annat tips. Det som slog mig, som alltid är sant, är att det är råvarorna som verkligen avgör hur maten smakar och sedan är det servicen och miljön som avgör helhetsintrycket. Och när det gäller service, så det är verkligen något man kan over there!



Första måltiden i NY blev på Delicatessen. Klart vi skulle börja med hamburgare! Serverat med tillbehören för sig på en planka. Mycket gott med utsökta tunna fries med skalet kvar. Hur gott som helst. Att vi var så gott som utsvultna efter resa och incheckning på hotellet kanske bidrog till den positiva upplevelsen men vi hade nog varit lika nöjda vilken annan dag som helst. Jag frågade vilken sorts senap det var för att eventuellt kunna köpa den i NY men fick bara till svar "ordinary mustard". Den var allt annat än ordinary kan jag säga, så god! T.o.m. Mannen som är kinkig när det gäller senap (han tycker det smakar av pepparrot) tyckte om den.



Lasagne i egen form på italienska restaurangen Olio. M var hur nöjd som helst med maten. Jag också!



På Olio åt jag deras vedeldade pizza med buffelmozzarella, körsbärstomater och färsk basilika. En Margerita i sin allra bästa form. Helt klart en av de godaste pizzor jag har ätit någonsin, eller kanske rent av den allra godaste...



Favorithaket för brunch, Kitchenette, blandar dinerstilen med shabby chic. Här trivdes vi bra både med maten, servicen och miljön. Ett toppenställe som rekommenderas på vardagar. På helgen ändras menyn till brunch specials med något högre priser och lite annorlunda meny.



Att servera drycker ur syltburkar var verkligen poppis på Manhattan. Både juice och bärsa fick jag dricka ur den typen av glas. Färskpressad apelsinjuice kostar lite mer men oj vad det smakar desto mer!



Hemgjord granola med färska jordgubbar och banan serverat med turkisk yoghurt blev M:s favorit som jag snattade av....



En "Lumber Jane" är något mindre i portionsstorlek än en "Lumber Jack" men det räckte bra ändå kan jag säga. Två stora skivor French Toast, bacon och två ägg over easy fyllde magen fullt tillräckligt!


Deras short pancake stack med bluberry serverades med en rejäl klick smör (förstås) och lönnsirap. Att doppa pannkakan i sirapen smakade löjligt gott. Pannkakorna var fluffiga och perfekt gräddade.
I bakgrunden Kitchenette Special med två stekta ägg på en English muffin med cheddar cheese och bacon. Det blev en favorit till brunch.



Roof top bar 230 Fifth är inget ställe att äta på. Gå hit och spana in Empire State Building på lite närmare håll på kvällen. Drick öl och drinkar men undvik maten för allt i världen. Hua... Det är jag som är skuggan till vänster med en öl i högsta hugg.



Dessa pretzels som man kan köpa från mat- och dryckvagnar på hela Manhattan skulle jag vilja kalla en turistfälla. Det smakade skitäckligt rent av. Torrt och degigt på samma gång om det nu är möjligt. Och salt. Jag trodde att de skulle vara mer spröda, som gigantiska salta pinnar men icke. Stor besvikelse för mig som insisterade på att prova en pretzel. Men duvorna blev desto gladare som vi matade efter att ha tagit bort saltet förstås...



Det blev faktiskt två middagar på Olio, av en ren slump faktiskt. Helt plötsligt så stod vi där igen utanför den italienska restaurangen och eftersom vi var så nöjda första gången slog vi till igen. Caprese till förrätt för mig som smakade precis som det skulle. Övriga rätter var vi också supernöjda med så det här stället kan vi verkligen rekommendera.



Knickerbocker Bar & Grill påminner om ett steak house fast billigare och utan vita dukar. Mörkt, rustikt, mycket trä, skinnsoffor och mycket kött av bra kvalitet på menyn. Murrig belysning så bilden gjorde jag svart-vit för att det ska gå att se något överhuvudtaget. M:s Black Angus Filet Mignon med mashed potatoes och black pepper sauce. Han njöt av varenda tugga. Det blev hamburgare för mig gjord på deras egenmalda färs med precis alla tillbehör man kan tänka sig på en megatallrik. Det här stället kan vi verkligen också rekommendera.



McDonald's i Chinatown. Ingen mat därifrån dock...



Bowery Diner hade allt, förutom den vänliga och glada service som vi mötte överallt annars. Vår servitris hade kanske vaknat på fel sida eller nå't. Totalupplevelsen gör ändå att vi kan rekommendera det här stället också.



För den som vill ha socker i det så kallade kaffet finns ett antal sorter att välja bland. M drack blasket svart, fast det såg mer ut som te i färgen :-)



Bubby's i Brooklyn, precis nere vid vattnet är ännu ett ställe vi verkligen kan rekommendera. Jag beställde Caesar's Salad och trodde att jag skulle få kyckling på tallriken också men där låg bara grönsallad och krutonger... Jag har säkert missuppfattat och trott att Caesar's Salad alltid serveras med kyckling men det gick kanon utan också. Tänk att vanlig grönsallad kan bli så gott med den ljuva caesardressingen och spröda krutonger! Med några tuggor av M:s burgare gjord på den dagliga patchen egenmald färs på ekologiskt kött fritt från antibiotika blev jag mätt och glad. Allt sköljdes ner med Brooklyn Lager som smakade extremt gott, kallt och svalkande efter promenaden över Brooklyn Bridge.



På landet tittar vi ofta på Comedy Central och då gärna Live at Gotham. När NY-resan var bokad sa vi att vi självklart måste gå till klubben och kolla in en show live. Så blev det också och vi garvade arslet av oss. Hit går man för att roas och dricka öl och drinkar (minst två beverages måste man beställa) men inte för maten. Vi provade inte ens utan nöjde oss med en skål nötter. En av komikerna skojade om NY:s street food. Han åt det en gång om året för att kolla sin hälsa i stället för att gå till doktorn. Om han inte blev sjuk av maten så var hans kropp i tillräckligt gott skick för att tolkas som frisk :-)

Vi undvek faktiskt de otaliga matstånden på gatan, i alla fall de med kött. Att bli magsjuk när man är ute och promenerar långa dagar är inte vad man önskar sig... Det finns "hål i väggen" med god och billig mat som känns säkrare och om man ändå vill äta "från gatan" så finns det massor av food trucks med allt från grilled cheese, burgare och asiatiskt till glass och pannkakor. Vagnarna med smoothies kan däremot rekommenderas. M svepte bland annat i sig en superfräsch drink pumpad med extra proteinpulver.


Många såna här passerade vi men den här hade skönaste skylten...

Vi hade en fantastisk vecka i NY med massor av intryck och upplevelser men det bästa med att resa brukar ofta vara att komma hem igen och uppskatta det man har här. Att komma hem till sommarsverige var nästan en religiös upplevelse och jag hade nästan kunnat kyssa marken. Vilken frisk och fräsch luft! Vi drog direkt från Arlanda till landet och spenderade några sköna timmar där i solen medan vi försökte hålla oss vakna. Hur vackert som helst med allt grönt, blommor och blå himmel. Oj, vad det har hänt mycket på en vecka!

Idag är jag ledig och kämpar med att komma över jetlagen. Är helt groggy och mår lite illa. Längtar ändå efter att laga vår egen mat igen så jag ska klura lite på vad det ska bli till middag och sedan släpa mig till affären och handla. Och så ska jag läsa ikapp alla mat- och feel goodbloggar jag följer! Misstänker att de kommer handla mycket om fint väder, grillat, sallader, salsor och annan mat med somrig touch. Vilken vecka ni måste ha haft här i Sverige!

Att läsa på lite innan resan och kolla tips är bra, men att hitta sina egna favoritställen är inga problem. De dyker upp längs vägen hela tiden. Här är några av de favoriter vi hittade.

Brunch

Restaurang

Roof top bar
230 Fifth (som bar på kvällen - skippa maten)

Annat
Tramway till Roosevelt Island (använd metrokortet)
9/11 Memorial (visitors pass beställs i förväg - därmed inga långa köer)
The High line (suveränt promenadstråk)
Staten Island Ferry (gratis färja och på andra sidan ett fint perspektiv på Manhattan)
Brooklyn Bridge (promenera över och ta något gott att äta och dricka i Dumbo)
Central Park (missa inte att gå runt reservoaren - i rätt riktning enligt skyltarna...)


29 kommentarer:

  1. Nästa gång Lotta, åker jag till New York i ditt sällskap! Jag skulle då inte behöva skämmas för att jag tycker om att ÄTA! och fota det jag äter.

    Så underbart härligt ni haft det i veckan. Tid att njuta hemma nu i ett försommarvackert Stockholm!

    Kram kram och välkommen hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gör vi! Här kan man frossa i allt. Såg dock inget Hogan-fiske :-)

      Att det blir lite sämre väder här hemma nu rör mig inte i ryggen. Det är ändå fantastiskt och nu börjar det verkligen bli dags att träffas snart. Vi får se till att det där altanbygget hos Kat blir klart snart!

      Tack och kram till dig!

      Radera
  2. Den där pizzan... Guuuud vad god den ser ut! De tjocka kanterna och mjuk, seg mozzarella... Fy attan vad sugen jag blev :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir svårt, för att inte tala om omöjligt, att försöka matcha den själv. Närmast ligger den grillade pizzan jag gjorde för några veckor sen. En sak är säker och det är att lokala pizzahaket inte har en chans och att jag kommer ha svårt för att handla där igen :-)

      Radera
  3. Vilket fantastiskt inlägg! Tack så hemskt mycket för att du delade med dig av detta! Man blir ju super inspirerad och impad, vilken rolig grej att göra och särskilt någon som liksom jag njuter av alla matupplevelser till fullo! Men att lägga den där Burgaren som första bild? Var det verkligen riktigt sjysst? ;) Grymt roligt att läsa och jag är glad att ni fick en trevlig resa. Nu är det bara att med frisk NY inspiration sätta igång igen. Vi väntar....
    Ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Andy! Ha, ha. Burgaren först bara för dig :-) De är nog bäst där i burgerlandet No I. Se'n kommer Kålltorp!

      Japp, bara att dra igång med egen matlagning igen. Första inspirationen fick jag faktiskt direkt av flygplansmaten, väldigt otippat. De serverade kycklinggryta à la bourguignon med rotsaks- och svamppytt. Hur gott som helst. Faktiskt! Och att avokado funkar i omelett har jag också lärt mig :-)

      See ya och tack för att du läser!

      Radera
  4. Fasen vad coolt! Jag vill också dit ju. Inga små portioner i The big apple inte, mums!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var grymt! Och fler gånger lär det bli. Inte mätt ännu, fler tuggor vill jag ha :-)

      Radera
  5. Så det blev inte Kivik. ;)
    Vilken vecka ni ser ut att ha haft och maten, maten... den där pizzan såg fantastisk ut! Har aldrig varit där men blir så sugen när man ser dina bilder. Tala om a room with a view! ojoj.
    Härligt att ha dig tillbaka, välkommen hem till sommaren. :)
    Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nej inte riktigt :-) Pizzan var faktiskt min favorit! Det ger mersmak att åka dit. Finns ju så mycket att njuta av. Det är stökigt, smutsigt och ganska nergånget till stor del i den staden, men ändå alldeles underbart.

      Nu ska jag njuta av Sverige! Tack...

      Kram till dig!

      PS
      Hur går det med altanbygget då? Snart dags att ett par bloggvänner får sätta fötterna på det och skåla i rosé :-)

      Radera
  6. Underbara bilder, vill också åka dit i framtiden... när barnen är äldre!

    Snart snart Lotta, ses vi =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag absolut du ska göra med familjen, såg massor av sällskap med barn i alla möjliga åldrar - så det funkar!

      Yes, snart är det dags. Börjar bli riktigt pirrigt i magen :-)

      Radera
  7. Helt kanonperfektjättebra inlägg, vi läste med nöje verkligen! Nu inser vi att vi ju bara måste styra våra steg över Atlanten och besöka USA, iaf en gång i livet, och det fortast möjligt. Vet i tusan om vi inte satsar på nästa år redan, sparbössan fram alltså:)

    Och snart är det dags att resa igen, ska bli så kul att ses IRL!

    Kram på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste ni faktiskt! För matnördar är det ett mecka och ni som gillar att röra på påkarna skulle avverka Manhattan på nolltid :-)

      Nästa resa ser jag också fram emot! Lite kortare och inte i flygplan (tack och lov) :-)

      Kram så länge!

      Radera
  8. Jäklar, vilken resa! Underbart att läsa om, men visst blir jag något avis ändå :)
    Välkommen hem, och snart ska ju både du och jag ut på en liten liten resa, kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är supernöjda men inte mätta ännu :-) Tack! Ser fram emot nästa resa som närmar sig med stormsteg. Hur kul som helst!

      Radera
  9. Vilken härlig resa har själv inte varit i NY men vill gärna åka dit någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du får chansen och möjligheten tycker jag definitivt att du ska åka, helt fantastiskt!

      Radera
  10. kajomida28 maj, 2012

    Har ju en träff över pingsten med ca. 100 personer (fiskare med familjer fran hela Tyskland) fördelade pa helgen (inkl. mandag här) och vi har t.o.m. hyrt en lägenhet direkt vid stranden igen, fast vi numera bor bara 6 km härifran ;-) MEN INTERNET HAR INTE FUNGERAT!!! Ikväll igen, äntligen, och vad kollar jag direkt? Min favoritsida - och se där, ni är hemma igen! Tänk om jag hade missat recept i 3-4 dagar, det hade varit hemskt ;-) Jättefin beskrivning av era upplevelser, man tackar och bugar!

    Välkommen hem och ha det bättre ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, oj det blir ingen liten träff det :-) Hoppas ni får tur med väder och vind. Skönt att internet funkar igen :-)

      Japp, nu är vi tillbaka.

      Tack snälla, mycket bättre idag. Inga bowlingklot som hänger i ögonlocken längre :-)

      Radera
  11. Oj vilken resumé du bjuder på! Fantastiskt.

    Befann mig också i USA under 9/11. Glömmer aldrig. Var gravid med vår första och på jobbresa. Amerikanernas något onyanserade nyhetssändningar, få man försökte få reda på fakta...

    Välkommen hem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inget man glömmer i första taget. Håller med om att man blev frustrerad av nyhetssändningarna som var väldigt onyanserade. Vi fick hålla oss ajour med familjen i Sverige för att få veta mer.

      Tack, skönt att vara hemma - nu kör vi igen :-)

      Radera
  12. Ser ut som ni haft det fantastiskt, vilken resa! Kul att du nu är tilbaka, vi har saknat dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen helt fantastiskt! Tack vad roligt att höra :-)

      Radera
  13. Oj vilken mat de har där borta i Amerikat alltså :P Ser såå smarrigt ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är verkligen duktiga på mat, inte bara snabbmat :-)

      Radera
  14. Åh, vilket härligt resereportage! Jag villockså ut och resa, testa olika sorters mat och göra en massa skoj. Så underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ätandet är en stor del av resan och upplevelsen, tycker jag. Särskilt till en sådan plats som NY där du hittar ALLT!

      Radera