torsdag 7 juni 2012

Hallonmarinerad prästostsallad med rädisor och gräslök


I ett kök som ska målas går det sisådär att laga mat. I ett kök som dessutom är väldigt litet är det i princip omöjligt. Så idag kära läsare bjuder jag på en favorit i repris, en ostsallad från förra sommaren som smakar mycket av ost, är knaprig av rädisor och fräsch av gräslök och grönt. Ett tillbehör som smakar gott till kött och potatis, med vegetariskt tillbehör eller som ensamrätt med bröd. Det finns nog några av er som känner igen det här men jag tänkte att det skadar inte att påminna om detta utmärkta recept, har du redan provat kanske? Jag älskar ost och använder det gärna i maten! Prästost är en favorit som jag kan "möla" hur mycket som helst av. För den som inte känner igen det sörmländska begreppet (eller är det mer lokalt än så?) så betyder det att man äter sånt som egentligen ska ätas med något annat, som t.ex. hyvlade ostskivor som ska ligga på en smörgås.

Proportionerna är lite upp till dig själv. Ta mer av rädisor om du gillar det, mer av ost om du vill det. Osten smakar underbart gott med sin marinad och de krispiga rädisorna. Gräslöken gör sitt till också. Jag tycker gräslök har en häftig smak och kan tugga i mig ett par strån rakt av, typ möla :-) Ost och rädisor läggs ovanpå romansallad vid servering. Servera helst rumstempererat så smakar osten som bäst.

Det här räcker till minst fyra personer som tillbehör
500 g prästost
2 tsk salt
2 tsk socker
1 msk flytande honung
4 msk olivolja
1 msk hallonbalsamico
Svartpeppar efter egen smak
1/2 dl finhackad gräslök
2 knippen spänstiga rädisor
2 huvuden romansallad

Skär osten i centimeterstora tärningar. Blanda salt, socker, svartpeppar och honung med olja och balsamico till marinaden. Blanda i gräslöken. Häll marinaden över osten i en skål, vänd runt och ställ åt sidan. Skölj rädisor och sallad. Skiva rädisorna tunt och bryt loss bladen från salladshuvudena. Lägg upp salladsbladen lite snyggt på ett stort fat. Toppa med osten och häll över marinaden.



Välj rädisor som är spänstiga. Känn på dem så att de inte har mjuknat, då är de för himla tråkiga. Det går att pigga upp dem i kallt vattenbad men leta efter fina exemplar från början. Gräslök har du kanske t.o.m. i eget grönsaksland. Har hört talas om att det finns gräslök som blommar nu...



Jag tyckte inte om rädisor förut (!) Tyckte att de smakade för jordigt och konstigt. Men nu tycker jag att det är hur gott som helst att knapra på.



Det kan kännas onödigt att köpa hallonbalsamico endast för den här salladen, men var inte orolig. Du kommer kunna använda den i vilken dressing som helst (nästan). Smaken blir bara fruktigare och friskare än vanlig balsamico och det är verkligen ingen nackdel.



Marinaden är klar och blandad med ost och gräslök. Återstår bara att bryta loss romansalladsbladen och skiva rädisorna. Bara och bara förresten. Det är ett helsikes pyssel att tunnskiva rädisor...



Sådär! Blandat och klart att lägga upp lite snyggt på romansalladen som är utbredd på ett fat.




Den här präsostsalladen åt vi till saftiga färsbiffar med senap och bacon. Till det råstekt potatis inspirerat av Pommes Anna. Färsbiffarna kan jag utan att jantelagen gör sig alltför påmind verkligen rekommendera - de är supergoda! Och potatisen är grymt god den också. Men där går gränsen för skrytet :-)

Recept på färsbiffarna finns här >
Recept på potatisen finns här >

Och vad äter man till middag när det inte finns ett kök hemma att rumstera i? Ingen fara, det finns andra kök. Gatukök till exempel :-) I morgon blir det matlagning på landet igen och det längtar jag efter som en tok. Det var ett tag sen, så vi ses där!

Kanske blir det något gott från den här kokboken i helgen, en av mina favoriter att inspireras av i sommarköket:



24 kommentarer:

  1. Vilken härlig sallad, det låter gott med hallonbalsamico i... och rädisor är faktiskt jättegott. Har alltid tyckt om dem. Du har rätt, att skiva rädisor tar sin lilla tid, men skam den som ger sig! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag längtar efter att mina smaklökar ska växa upp och tycka om en massa annat också som funkar sådär just nu, fisk och skaldjur t.ex. Och bönor och linser. Hoppas det går samma väg där som med rädisorna!

      Radera
  2. Ser mumsigt ut! Då vet jag vad jag skall göra med min överblivna skvätt hallonbalsamico :0)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju lätt över i de där flaskorna...
      Vilka superfina foton du har i din blogg!

      Radera
  3. Fyttirackarns va gött det ser ut! Roligt att någon annan mer än jag använder uttrycket "Möla" ! Blev så full i skratt när jag läste det! Nu ska jag möla 70% choklad med cocos, min nya favorit. Tack för trevlig läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag trodde att det var något extremt dialektalt. Underbart att du känner igen och använder det. På sörmländska är det väldigt kraftigt L med tungan långt bak i munnen. Jag föreställer mig det på göteborgska :-)

      Möla på, den där chokladen låter god. Med kokos och jag är såld!

      Radera
  4. Svar
    1. Japp! Såg att du blandar hallon och lakrits i en parfait hos dig. Jag säger som du, gott gott!

      Radera
  5. Blev lite "rädd" när jag läste hallonmarinerad... det är ju mycket recept just nu med skivade jordgubbar i sallader och så och jag såg mosade hallon, nästan som hallonsylt ihop med min älsklingsost... Gott ser det iallafall ut, men jag är tveksam om, om jag skulle offra de få prästostar jag har här nere per år till att göra sallad med ;-)

    Min snabbaste sallad består bara av mycket finhackad lök, gurka, tomat och rädisor, ingen dressing eller så. Blir saftigt och gott, eftersom allt är så småhackat. Där skulle jag kunna tänka mej små små osttärningar och gräslök också.

    Du är BÄST när det gäller färsbiffar - det är inget skryt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår din oro, rubriken är aningen missvisande och jag förstår exakt hur du tänkte. Nej, inget rött mos på fina osten här inte :-) Om jag hade begränsad tillgång till prästost så skulle jag inte mecka med den, utan möla!

      Din snabbsallad låter god och dressing behövs sällan när man gör typ salsa. Blir säkert gott med lite ost i.

      Tack - då lägger jag jantelagen helt åt sidan där :-)

      Radera
  6. Stön.. vilken sallad, blir hur sugen som helst! Jag kan också "möla" ost (och en massa annat) trots att jag är Bohuslänning. Då ses vi på landet, ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag som trodde det var ett sånt där uttryck som att "karta" i träna, dvs att klättra. Men det kanske också finns både i Bohuslän och Göteborg det också!

      Detsamma!

      Radera
  7. Möla, det adopterar vi på direkten! Vi kan säkert skicka ett ord i utbyte om det önskas:)
    Den marinerade osten kan vi också tänka oss att adoptera, låter ljuvligt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Byteshandel vill jag gärna ha! Får väl lära er att uttala det på mitt sätt också sen :-)

      Ska fundera på om jag kan överlämna vårdnaden om osten till er, fast jag tror nog att ni skulle ta hand om den väl, dvs njuta av den.

      Radera
  8. Oj, en sallad helt klart i min smak! Ost liksom :)
    Och vet du, jag har en flaska hallonbalsamico i skafferiet som jag länge undrat vad jag ska göra med... nu vet jag ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, ost - say no more!

      The Food God works in mysterious ways :-)

      Radera
  9. Vilken härlig sallad rädisor var länge sedan jag åt så gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rädisor är verkligen gott i sallader - lite knaprigt att tugga på!

      Radera
  10. Jag tappade en gång en flaska hallonblsamico i min trappuppgång, det doftade ljuvligt i flera dagar :-) God sallad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Har inte tänkt på att använda det på det viset. Kanske ska prova att "tappa" en flaska på toa :-)

      Radera
  11. Älskar Hallonbalsamico, underbart!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegott! Fräscht och fruktigt speciellt om man inte är överförtjust i vinägersmaken - den tonas ner lite med frukt och bär. Den ska jag använda mer!

      Radera
  12. I hear you sister! Ost kan jag inte få för mycket av. Salladen kommer jag helt klart testa, låter grymt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ost i en sallad eller möla!

      Radera