onsdag 25 juli 2012

Kokosmarinerad fläskkarré med sweet chili-fraiche

Det är köttet i mitten av brickan inlägget handlar om även om fokus råkade hamna på fläskkotletterna....

Lite asiatisk touch på karrén är inte helt fel. Inte heller dofterna som sprids när man grillar köttet som marinerats i kokosmjölk, dito flingor, vitlök och sambal oelek. Det doftar för härligt! Återigen en grillmarinad utan olja, det går ju alldeles utmärkt. Senast åkte grillköttet ner i en persikomarinad som jag också blev väldigt nöjd med, men det här blir något helt annat. Marinaden blir ljusrosa och det kan se lite mysko ut men oroa sig icke, det blir jättegott!

Mitt bästa råd till dig om du vill testa, ge köttet GOTT OM TID  att marinera. Minst några timmar, gärna från kvällen före. Vänd påsen med kött och marinad då och då. Kanske något att planera in till någon av veckans kvällar eller till helgens grillning?

4 personer
4 skivor benfri fläskkarré (á ca 180 g)

Kokosmarinad
1 dl kokosmjölk
2 msk kokosflingor
1-2 vitlöksklyftor, finhackat
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk sambal oelek

Blanda allt till marinaden och lägg i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och mojsa runt det i marinaden. Ställ i kylen och låt marinera minst fem timmar.

Grilla karréskivorna 3-5 minuter per sida och servera en hel till varje person eller gör som jag gärna gör, skiva upp köttet och lägg lite snyggt på ett fat. På det sättet brukar köttet räcka längre också ;-)



Marinaden med kokosmjölk, kokosflingor, sambal oelek och vitlök... Gott!

 

Enklaste såsen serveras till, helt sonika lite sweet chilisås, salt och svartpeppar som blandas med neutral crème fraiche.

Sweet chili-fraiche
2 dl crème fraiche
4 msk sweet chilisås
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Vispa créme fraiche tills det blir "hårt" och blanda ner sweet chilisås, salt och peppar. Sen var det inget mer att göra med den!


På grillen lades även fläskkotletter, olika sorters korv och skivad högrev. En bra mix på grillbrickan.

 
Med x antal verksamheter på gång i köket, samtidigt som jag ville vara med på festen också, så blir det som det blir med fotograferingen. Jag har koll och hänger med ett tag men sedan blir det glesare och glesare med bilderna. Av någon anledning glömmer jag bort att fota ju längre kvällen lider, undrar vad det kan bero på :-) Så då litar jag på din fantasi och föreställningsförmåga så att du kan ta till dig recepten ändå!

När det är mycket mat som ska fram till en grillbuffé som vi hade skäms jag inte ett dugg för att använda mig av en del genvägar. Som t.ex. färdiga såser och dressingar. Jag vill inte vara helt slut och leds på mat när det är dags att äta. Och det finns många bra produkter som duger alldeles utmärkt.

En stor sallad för alla är alltid bra att ha med på en buffé. Med olika sorters såser och dressingar till är det upp till gästen att välja hur man vill kombinera.



Det blev en del mat över, speciellt av köttet. Perfekt till en pytt ett par dagar senare!


Södra Sverige verkar ha fått jackpot den här veckan när det gäller vädret. Inte så tokigt i huvudstaden heller faktiskt men det lär ju inte vara så länge. Men en kollega till mig lovade igår att den riktiga sommaren kommer i augusti. När jag har semester så jag är lugn :-)

12 kommentarer:

  1. Lindha Johansson25 juli, 2012

    Du har gjort en storstilad comeback efter den lilla bloggpausen!

    Mitt bästa tips för överblivet grillat kött är att lägga det på en pizza. Den godaste pizzan någonsin med grillad fläskfilé, grillad paprika och lök och naturligtvis en god tomatsås och massor av ost och färsk basilika.

    Imorgon åker jag äntligen till Öland för att sola och bada. Det är inte så långt dit så förhoppningsvis blir det några fler baddagar. Tyvärr får jag soleksem även med spf 50: det är lite besvärligt. Men värt risken och smärtan! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lindha - det blev en liten paus bara - svårt att hålla sig borta :-)

      Ja! Kött- och andra grillrester på en pizza förstås!

      Vad härligt det låter med Öland! Det verkar som att det kan bli lite ordentlig sol och värme nu. Var försiktig med skinnet bara, bada och sen in under ett parasoll. Ha det toppen!

      Radera
  2. Rosa kött när det är färdigt känner man väl igen, men rosa marinad... ;-)

    Jag är mycket för det här med att dela/skiva upp det grillade köttet. Om jag får en hel köttbit på tallriken så är jag för det mesta (nästan) mätt sedan och kan inte prova mycket mer. Och det vill man ju. Men att bara grilla lagom stora *prova-mera-bra* skivor av fläsk-/oxfilé och prinskorv skulle se lite fjuttigt ut, eller hur ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och visst ser det ganska trevligt ut när man skär upp i snygga skivor, gärna serverat på ett rustikt skärbräde. Med olika sorter uppskuret på det sättet ser det generöst ut och så kan man prova flera olika sorter utan att bli proppmätt - precis som du säger!

      Radera
  3. Vilken god kokosmarianad den måste jag spara!! Visst får man använda sig av färdiga såser osv när man ska ha fest eller liknande!!
    Sommarvärmen har kommit här nere i Skåne, dock för sent för nu är min sem slut:(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köttet blir supersaftigt och kombinationen med mild kokos och hettan från sambal är en riktig hit!

      Typiskt att semestern är slut men fina kvällar och helger är ju inte fel och såna blir det säkert många fler av. Har avundsjukt tittat på de stora solarna över södra Sverige nu ett par dagar... Bara att gratulera :-)

      Radera
  4. Sweet chili-fraiche lät gott :)

    SvaraRadera
  5. O det skadar ju inte att den är så lätt att göra

    SvaraRadera
  6. Vilka härliga marinader du kommer med. Jag har fortfarande inte kommit till skott med din persikomarinad. Men den ska jag testa. Så även denna. Hm... Får bli till att ordna grillfest :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många goda anledningar att fixa grillfest, marinader är bara en del :-) Köttet blev riktigt gott av kokosmarinaden!

      Radera
  7. Mmm så gott det var!
    Vi körde amrineringen på fläskkarré och gjorde såsen på kvarg istället för cf - riktigt gott!!! Serverade med blokålstabbouleh till!
    Tack för tipset - detta gör vi igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det riktigt gott! Kokos visade sig vara en riktig höjdare att marinera i. Låter minst lika gott med kvarg i stället för crème fraiche. Tack för det tipset :-)

      Radera