torsdag 9 augusti 2012

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet, men färdiga bottnar är inte så dumt...


Farbror Barbro får hålla sig till tips och råd om det perfekta ljudet som radioterapeut så kan jag hålla mig till mat. I det här fallet färdiga bottnar som är himla bra att ha när jag vill ha något snabbt och gott att äta, vilket händer ganska ofta nu när det är en del annat att pyssla med än att stå i köket. I senaste Allt om Mat sätter de betyg på pizzabottnar med tomatsås och jag lyckades visst pricka in en av de sämre sorterna med den pizza jag gjorde för några dagar sedan men det blev gott nog ändå.

Pizzan hänger ju inte bara på bottnen utan väldigt mycket på vad du lägger på den. Jag hade tacosås kvar så det fick bli "tomatsåsen". På det ett lager riven prästost, strimlad rökt skinka, champinjoner, lök, paprika, färska tomater, skivad mozzarella, lite olivolja, svartpeppar och självklart oregano. Pizzan åt jag med feferoni som låg och skräpade i en burk i kylen. Mycket gott tillbehör! Ät vid sidan av eller lägg dem på pizzan om du vill ha de varma.


Mycket smidigt med färdig pizzabotten på bakplåtspapper att rulla ut på plåten. Sedan bara att fylla med det man vill ha.


Inte behöver pizzan lång tid i ugnen heller, 15-20 minuter. Allt som allt tar det väl lite drygt en halvtimme innan man kan sätta tänderna i den.


Pizza kräva denna dryck. Öl. Fast egentligen inte men är det semester så blir det lätt så...


Alltså. Det är lite sjukt. Bara en matbloggare plockar fram biten ur kylen som blev över av pizzan från kvällen innan, lägger upp den på ett skärbräde, plockar färsk oregano och lägger dit, placerar allt på berghällen utanför stugan och fotar. Men det var roligare ljus än inomhus på kvällen innan och jag missade att fota med feferonin från början. Då gör man så som matbloggare :-)

Färdig smördegsbotten är inte heller så dumt som du kanske märkt här i bloggen. Det har blivit en hel del "lagat" med det som utgångspunkt. Nu senast väldigt enkla smördegssnittar med kantareller och parmesan. Bara att fräsa på kantarellerna i smör, krydda med lite svart- och vitpeppar och breda ut över smördegen. Sedan riva parmesan och strö över innan allt åker in i ugnen på 200 grader i ungefär en kvart. Ät bara som de är med något gott att dricka till eller ät som tillbehör till en soppa.

Jag hade tänkt strimla över lite prosciuotto (surprise!) men glömde köpa det. Tror att det hade blivit ännu godare men det här gick ner väldigt bra utan. Smakar också väldigt gott med en kall öl till!




Vi har faktiskt några dagar på landet nu. Ett skönt andrum efter första etappen i nya lägenheten. Nu är köket och ett gäng gamla inbyggda garderober utrivet, liksom golven i sovrum och hall men det återstår att forsla bort det från lägenheten. Det blir etapp två. Men innan dess laddar vi batterierna i gassande sol (jajamensan!) och trivs med livet.

Jag återkommer med lite bilder som bevis på att nånting faktiskt blir gjort i lägenheten. Vi har lite kvar att göra om man säger så :-)

Ha det så bra!

16 kommentarer:

  1. Det måste jag också lyckats med, har inte gillat någon av de vi testat (vid iof bara två tillfällen).

    SvaraRadera
    Svar
    1. ICA:s var tydligen bäst enligt AOM:s testpanel, blindtest enligt utsago. Det godaste är ju att göra degen själv men som snabbvariant är det OK, tycker jag. Ska testa ICA:s nästa gång!

      Radera
  2. Min kommentar försvann när du satte in de sista texterna... men jag skriver väl igen då ;-)

    När man som jag bara gillar en sort (ananas och skinka) från en enda producent så blir det förr att se till att det finns halvfärdig köpt pizza i frysen att grädda om andan skulle falla på... men så är jag ju ingen matbloggare heller ;-) Generellt tycker jag färdiga degar är mycket smidigt, och det finns flera rätter jag inte skulle laga alls, om jag vore *tvungen* att göra degen själv. Ser det som en grej som underlättar *hushållsarbetet*, ungefär som dammsugare och diskmaskin *lol*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätteskönt med genvägar som färdig pizzabotten!

      Radera
  3. Har testat en variant som hette något med Lee i namnet, tyckte det var helt ok. Som du säger, fyllningen är en stor del av pizzan. MIn favorit är köttfärssås med färska champinjoner och vitlökssås, mmm.

    Barnen gillar inte pizza nu, men det lär ändras och det kommer väl då bli ett väldigt tjat om pizzabak.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sarah Lee heter den, fick sämst betyg enligt AOM men de vet ju inte alltid bäst :-) Låter jättegott med köttfärssås på pizzan!

      Var beredd med pizzakaveln :-)

      Radera
  4. Snabbpizza är inte fel ibland. Jag brukar fuska med bakpulverbotten :) Bästa tipset är att värma plåten i ugnen först och bara skjutsa över pizzan på den varma plåten sen. Blir bättre faktiskt! Inbillat mig det i alla fall ;) Borde ju gälla även färdiga bottnar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips där att värma plåten. Bottnen blir ju lätt lite saggig annars...

      Radera
  5. I hear you sister! Strunt samma om du inte valde den bästa botten, det är toppingen som är det viktigaste. Och färdig smördeg - halleluja! Finns det något som inte blir gott med smördeg. Toppad med kantareller ser den farligt gott ut. Men fröken kan väl inte äta på tavlan, hi hi...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, det är toppingen som gör det! Fröken Fru Kruse gör sig till lite och försöker stajla presentationen. Smakar ju inte så gott med plåt så jag tog biten i handen sen :-)

      Radera
  6. Vi pratade om att köpa pizza i morgon men blev sugen på att göra egen. Har testat några färdiga degar med tomatsås och tycker att de är helt ok. Händer även att jag använder tunnbröd eller libabröd om jag har sånt över. Pizza är lite som paj: bra till rester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tortillabröd är bra att använda också. Har inte provat tunnbröd eller libabröd. Libabröd vill jag prova men har inte lyckats hitta i butik ännu :-(

      Radera
  7. Vi läste också det testet och gissa om det var en i vårt kök som jublade över vinnaren i pizzatestet:) Fast vi har också köpt en av de sämre flera gånger utan att bli besvikna...
    Och det där med att stå och dekorera kall mat dagen efter, det känns igen. de få gånger det har hänt (tyvärr blir det sälla över) så har vi nästan tyckt att det varit det smidigaste sättet:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu förstår jag inte alls hur ni menar ;-) Nej, skillnaderna är väl inte så där jättestora men jag kan hålla med om att Sarah Lee-sorten är sådär. Känns väldigt kemikalisk eller vad man ska säga...

      Ja, vad gör man inte som matbloggare :-)

      Kram till er och trevlig helg!

      Radera
  8. Här äts det inte pizza så ofta men när vi gör så blir det 3-4 timmarsdegen som finns inne hos mig...! Den är ljuvlig. Ja köpe har det blivit någon gång... då mest den där Sarah Lee :)

    Kram fina och önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget klår ju en egen deg, så är det bara. Ska kolla degen hos dig när jag har mer tid till pizzabak! Kram tillbaks fina du och detsamma till dig även om det är söndagkväll nu :-) Har inte kopplat upp mig på några dagar...

      Radera