söndag 9 september 2012

I backspegeln...Lite tid för eftertanke är bra ibland. Just nu är det väl aktuellt eftersom vi har flyttat från vår lilla tvåa som vi hamnade i när allt inte var på topp. Livet går upp och ner och man lär sig sina läxor. Har man tur blir det lärdomar som berikar resten av livet - bara man kommer igenom och ut på andra sidan. 

Vi bor nu i en tvåa på 57 kvm som inte är färdigrenoverad ännu. Men det är vårt paradis och precis lagom stort. Vi har fixat och grejat mycket i våra dagar, Mannen och jag. Den här gången har vi anlitat hantverkare och tänker mer på oss själva. Den läxan lärde vi oss för några år sedan och jag vill dela med mig av ett inlägg från då. Vi har nämligen bott stort och relativt lyxigt - beroende på vad man jämför med. Men inte blev vi lyckligare för det. Snarare tvärtom...

Vårt lyckorecept blev en mindre lägenhet i sta'n och ett ännu mindre ställe på landet. Vi är så nöjda så. Och lyckliga!

Ett inlägg från augusti 2009 - när detta var långt ifrån en matblogg:
http://lottakruse.blogspot.se/2009/08/fy-fan-va-vi-e-bra.html

Ett litet råd jag kan ge när inredningsprogram och -tidningar haglar över en med bilder och drömmar om fantastiska hem. Gå inte på allt och gapa inte efter för mycket. Vad behöver du/ni egentligen? Vad ger lycka? Det finns en programserie som heter "Arga snickaren" av en anledning. Nu klarade vi av att göra allting klart själva, men det kostade på och åt av det som är viktigast. Vi kom ut på andra sidan och har det toppen idag. Men det skadar inte att kolla lite i backspegeln ibland, så man inte börjar slira och hamnar i diket igen...

Lycka till med dina projekt men glöm inte bort varandra!

(Jag vet att det här är en matblogg men man kan väl bjuda på sån't som inte är ätbart också :-))


32 kommentarer:

 1. Även om detta inlägg inte är ätbart, det är något man måste smälta... och det gör man med mat också ;-)

  Allt ser underbart ut, som ur en heminredningstidning, men om man inte är lycklig där, så är det bara "skenet som bedrar".

  Inte alla människor är gjorda för stora hus! Visst är det väl fint och kul att ha idéer vid bygget och inredningen, men när man upptäcker att man har det så stort, att man knappt ens ses när man är hemma... Steget till den lilla numera f.d. lägenheten kan inte ha varit lätt, den nya är inte så stor, att man "tappar bort varandra". Ni har säkert gjort rätt!

  Ha en bra restvecka och se för guds skull till att du inte missar tåget denna gång ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i - att smälta även om man inte äter :-)

   Visst såg det bra ut, bilderna är tagna inför försäljningen - precis efter att allt blev klart...

   Det var verkligen så med ett stort hus - för långt ifrån varandra rent fysiskt. Helt sjukt egentligen. Flytten var jobbig men inte för att vi lämnade ett stort fint hus. Som tur är gick det bra och nya lyan har lagom med svängrum men ändå med närkontakt. Så vill vi ha det.

   Jag lovar - jag kommer att vara först på perrongen och vänta in tåget :-)

   Radera
 2. Kanske inte ätbart men definitivt matnyttigt!

  SvaraRadera
 3. Tänk så många som skulle behöva tillåta sej att få samma uppenbarelse som ni fick, då skulle det säkert finnas så mycket fler glada, positiva och välmående människor runt omkring. Ytan är verkligen inte allt, det viktiga är att må bra - oavsett hur och var man bor! Men tyvärr så är det så viktigt vad "alla andra" tycker och hur de ser på oss...

  (Fast vi behövde faktisk putsa våra fönster ändå:))

  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är ju att det är så svårt att tänka sig in i något som inte har hänt, att verkligen föreställa sig det. Tyvärr måste man nog vara med om det för att det ska ge effekt...

   Att putsa fönster är ju att vara stolt över och vårda sitt hem :-)

   Kramar!

   Radera
 4. Kloklotta har talat! Uppfriskande med den klokhet som bara du LOTTA klarar av att ge till oss. Mat, hem och relationer hör ihop med vuxenlivet som ibland riktigt suger, men ibland ändå är riktigt härligt när man hittar någon att skratta tillsammans med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det suger verkligen ibland, livet. Avgörande var nog just att hitta tillbaka till skrattet igen, det gemensamma :-) Och att uppskatta rätt saker. Tack...

   Radera
 5. Tycker bara det är trevligt med lite Off-topic då och då, så man lär känna bloggaren lite bättre! :)

  SvaraRadera
 6. Vi har haft det precis som ni, vi byggde oxå nytt. Höll på med mycket med trädgård, sten osv. Sen hände nånting, jag blev allvarligt sjuk i cancer. Vi sålde huset, köpte ett radhus där vi renoverade och gjorde allt själv. Till slut klarade vi inte av det. Efter min sjukdom tillkom en rad andra problem. Vi flyttade runt till olika lägenheter tills vi nu hittat rätt lägenhet. Vi saknar det inte det minsta.
  När olika saker händer prioriterar man om livet och inser vad som är viktigt.
  För mig var det viktigt då att ha den värsta ugnen tex, nu har jag en vanlig ugn med spisplattor utan några som helst finesser.
  Det som är det absolut vikigaste nu är min familj och att vi kan få vara tillsammans.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tråkigt att höra, vilken jobbig resa... Men jag är glad att även du och din familj hamnade rätt. Tänk att det ska behövas en massa jobbigt för att kunna prioritera rätt. Tack för att du delar med dig.

   Kram Lotta

   Radera
 7. Kloka ord, Lotta! Tänk om fler kunde inse det :) Otroligt vackert hus, ser jag på bilderna, men vad gör väl det om man inte trivs. Vi, precis som ni, trivs på lite färre kvadrat och får mer tid och pengar över till varandra :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, huset blev jättefint och vi är stolta över det vi gjorde. Inte tu tal om det. Vi kommer bli stolta över detta hem också, det är ju vi som formar det även om vi inte sliter med hantverket utan tar hjälp. Och tänk så mycket fortare det går att städa också när man inte har så många kvadrat :-)

   Kram!

   Radera
 8. Just det där var skälet till att vi valde att flytta in i ett nytt fint hus som vi inte byggt själva. Kanske dyrt men definitivt värt det. Har bekanta som köpt hus, renoverat ihjäl sig och sedan skilt sig. Den vägen vill jag inte riskera att gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt även om det kostar mer förstås. Det kostar oss naturligtvis mycket mer att anlita hjälp än att göra jobbet själva nu men den vägen ville vi inte vandra igen. Vi är fortfarande intresserade av inredning och att ha det fint, men det tar inte över. Vi lägger ribban där den passar oss och energin där den behövs. Visst är det sorgligt när det går så långt som till skilsmässor...

   Radera
 9. Mycket bra råd!! Vi bor vääldigt litet men så länge vi mår bra funkar det även om det är på håret. Tänker ofta att jag absolut inte skulle hinna något annat än att ta hand om ett hem om vi skulle bo i ett stort hus...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från 38 kvm till 57 är ju inte direkt från koja till slott men det känns så :-) Bara att få lite mer svängrum och förvaring är lyx. Och att det är ett hem som vi skapar åt oss själva som vi vill ha det nu. Nej, inte mycket tid över med stort hus. Tänk underhåll - inne och ute och så tomten. Snöskottning... Nej, det är verkligen mycket som talar för lägenhet i stället.

   Radera
 10. Du har så rätt och visst kan en matblogg få innehålla lite annat då och då.

  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag faktiskt!

   Kram

   Radera
 11. Tack för inlägget och som sagt det behöver inte alltid vara om mat! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, mat är inte allt här i livet - men en stor del :-) Annat som händer är en del av mig och det är ju jag som står i köket.

   Kram

   Radera
 12. Lotta, vilken intressant resa ni har gjort. Jag har tänkt ganska mycket på det här med vad man förväntas göra, och vad man faktiskt vill och blir lycklig av. Men kontentan är som så många gånger att man ska följa sin magkänsla. Jag är glad att ni är glada! Kram på dig så ses vi snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket lärorik, och jobbig - men det är väl priset man får betala för att bli klokare :-) Magkänslan ska man lyssna och lita på, inte låta den försvinna. Tack! Vi är också glada :-) Ses snart! Kram så länge

   Radera
 13. Nevertheless så var det ju ett fantastiskt fint hus, bra gjort av er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det gjorde vi bra. Vill vi så kan vi :-)

   Radera
 14. Min underbara Lotta! Du är såååå klok!!
  Ser fram emot nästa träff! Kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbara Eva :-)

   Den ser jag också fram emot - hög tid. Jag och Jenny pratade om det i torsdags. Hon skulle sätta bollen i rullning!

   Ses snart! Kram så länge!

   Radera
 15. Så sant så sant... Det är synd att vi lever i ett så materialistiskt samhälle. Vad är allt det fina runt omkring oss om vi inte är lyckliga. Och det kan vi inte enbart bli av sakerna vi äger och beundrar. Tyvärr inser många det försent och hinner kanske inte göra något åt det.
  Självklart behöver inte bloggen innehålla bara mat. Det är ju din blogg, det ska väl ändå innehålla lite Lotta också :-) Kramis. Snart torsdag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att inte svepas med och det är klart man vill ha fint omkring sig, ens hem är ens borg osv men det är just att det inte får ersätta något annat, fylla ut ett tomrum...

   Vad bra - då låter jag lite Lotta komma fram genom annat också än bara genom maten :-)

   Dan före dan före... :-)

   Kram!

   Radera
 16. Tid för eftertanke är kanon! :) Visste inte att din blogg tidigare inte var en matblogg...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra grejer...

   Började för att skriva av mig om allt och ingenting men bloggen handlade mer och mer om mat eftersom det ändå tog upp mycket av min tid. Så småningom insåg jag att bloggen behövde en riktning och då var mat självklart. En jättekul resa till vad bloggen är idag, och resan fortsätter!

   Radera