lördag 22 september 2012

Kycklingrullader med bacon och västerbottenost, till det lökfräst gnocchi och rökig tomatsås

























Jag hade lite riven västerbottenost kvar i en påse och så'nt får ju inte förspillas. Jag gjorde kycklingrullader och fyllde med nämnda ost, senap och bacon. Sedan fick rulladerna bräsera i en enkel tomatsås som får en underbart rökig smak av bacon. Rulladerna serverades med fräst gnocchi och lök. Vilka smaker! Mannen bakom bloggen  "En salig soppa" (för övrigt en väldigt duktig kock) brukar betygsätta sin mat. Jag snor hans koncept den här gången och ger den här rätten 10  monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga för det blev helt enkelt en riktig hit!

Rulladerna blir ganska knubbiga och inte lika avlånga som med t.ex. lövbiff men det funkar bra ändå. Kycklingrullader behöver inte bräsera lika länge som oxrullader, 20 minuter räcker. Förutom lite meck med att fylla och stänga igen rulladerna med tandpetare så är det här lätt att göra och tar inte särskilt mycket tid heller, beroende på hur flink du är med rulladerna.

Salvia är den genomgående kryddan. Både till rulladerna och gnocchin. Verkligen en favoritkrydda!

4 portioner
1 kruka salvia
4 kycklingfiléer
1 paket bacon (140 g)
Ca 100 g västerbottenost
2 msk dijonsenap
400-500 g krossade tomater
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 påse färsk gnocchi (500 g)
8 steklökar, skalade och kvartade
Olivolja
Salt och svartpeppar

Skölj, ansa och torka kycklingfiléerna. Halvera varje filé så att du får två tunna skivor av varje. Banka ut till lämplig rullad-tjocklek och form. Salta och svartpeppra köttet lätt. Bred på senap. Dela baconskivorna på mitten. Lägg två bitar omlott på varje rullad. Strö över riven västerbottenost eller lägg på två hyvlade skivor. rulla ihop och fäst ordentligt med tandpetare. Hetta upp en panna med höga kanter (typ traktör) och fräs rulladerna i olivolja med salviablad. Se till att få fin färg runt om. Dra ner värmen lite grand och häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning. Rör om och låt koka upp. Småputtra (bräsera) i ca 20 minuter tills köttet är klart. Det behövs varken salt eller svartpeppar, kryddan i såsen heter bacon...

Under tiden som rulladerna bräserar kokar du gnocchin någon minut i vatten. Flytta sedan över till en panna och fräs i olivolja på ganska hög värme tillsammans med löken och några salviablad tills gnocchi och lök har fått fin färg, ungefär fem minuter. Ta bort ALLA tandpetare från rulladerna och servera med såsen, gnocchi och lök. Eventuellt kan du blanda allt i samma panna och servera men jag höll isär det vid servering.



Självklart är det bättre med ett par rejäla skivor västerbottenost än riven men nu gällde det ju att ta tillvara så'nt som redan fanns. Det går fort att få färg på rulladerna. Kasta ner några salviablad i pannan. 



Mmmmm. Fin färg och snart dags för tomaterna...



Bräsera rulladerna i ungefär 20 minuter. Tomatsåsen blir AMAZING!



Steklökar i kvartar och gnocchi som får fräsa till fin färg med salvia i olivolja. Första gången men definitivt inte den sista. Gnocchi är verkligen supergott och löken blir så där härligt söt och krispig.



Love on a plate. Jag är så nöjd med den här rätten. En av mina absoluta favoriter som kommer att lagas fler gånger. Mannen höll med och tjingade resterna direkt till matlåda.


På landet är det grått och blött men ändå väldigt skönt att vara här. Ska mysa lite i soffan med katt och mattidning. Ingen rast ingen ro. Nästa måltid ska planeras och inhandlas. Livet på en pinne :-)

Trevlig helg!



20 kommentarer:

  1. Haha, man kan ju lätt tro att vi suttit väldigt nära varandra senaste dagen:) Förutom köttsort och örtsot då, underbart! Great minds osv...
    Eller som man säger när man är två (tre i detta fallet då) som tänker lika - "ska vi på samma fest"? Och det ska vi ju!!!

    Låter som du har en härlig helg med väldigt trevliga sysslor, passa på och mys riktigt och klappa katten lite från oss också.

    Kramar från oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först förstod jag inte vad ni menade men efter en titt hos er så är jag me! Ha! Börsar där också :-) Exakt. Great minds think alike. Kanske börjar vi streama oss ännu närmare som sagt med tanke på att Dagen D är mindre än en vecka ifrån oss...

      Japp! Myser på och Bojan tackar för extra klappar :-)

      Kramar!

      Radera
  2. Rullader verkar vara det heta denna höst ;-) Jag gillar alla sorter fyllda med godsaker. Testa att mixa ratatouille och använd istället för tomatsås om du får något över eller så kokar du lite extra. Blir en härligt mustig tomatsås!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rullader är heta året runt för mig :-) Visst är det förträffligt att fylla och greja... Jag har mixat en caponata till sås, den är väldigt snarlik ratatouille och det blev supergott! Har även mixat ugnsrostade grönsaker till sås och då fick såsen en annan dimension. Rökig utan bacon!

      Hoppas du har en fin helg!

      Radera
  3. 12 monstruösa gjutjärnsgrytor minsann, inte illa alls! Det ser onekligen smarrigt ut. Gnocci har jag aldrig ätir i Sverige. Är de man köper i butik gjorda av potatis? Åt en superdupergod gnoccirätt när jag var i Lissabon för många år sedan. Till dem var det något med kyckling och gorgonzola, mums!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett underbart betygssystem :-) De jag köpte är riktiga gnocchi med potatis. Färskt i hyllan med färsk pasta. Riktigt bra faktiskt även om det säkert inte går att jämföra med egentillverkade eller på plats i Lissabon.

      Ska nog prova att göra egna framöver.

      Kram!

      Radera
  4. "Jag hade lite riven västerbottenost kvar i en påse och så'nt får ju inte förspillas"

    Det blev inget dåligt resultat av din version på att koka soppa på en spik ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad säger man... Det börjar med västerbottenost som jag vill fylla något med. Och bacon vill jag ha förstås. Sen blev det som det blev :-) Väldigt gott!

      Radera
  5. Började slicka på skärmen, men det kom ingen smak. Måste göra det här, jag har inte ätit gnocci på hundra år och då gillade jag det inte, men jag tror jag skulle älska det här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste vara något fel på din skärm :-) Senast jag åt gnocchi var på ett flygplan och det smakade apa, dessutom blev jag dålig i magen så jag har inte heller ätit det på väldigt länge. Men det är ju gott och de färska som finns att köpa är riktigt bra. Att fräsa dem med lök gör ju inte saken sämre heller... You will love it!

      Radera
  6. Låter förbaskat gott. gnocci var det längesedan jag åt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegott, testa att fräsa de små goda klumparna!

      Radera
  7. Ojojoj vännen, älskar dina foton. Kan du hålla en snabbkurs med mig när vi ses? Söndagskramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla :-) Inte kan jag hålla någon kurs inte, jag bara kör på och har nog mest tur :-) Söndagskramar tillbaks!

      Radera
  8. Ser supergott ut och vilka fina bilder!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Glad att jag kunde göra maten rättvisa :-)

      Radera
  9. Vet du, gnocci har jag aldrig ätit! Det ser gott ihop med steklök och salvia :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var typ andra gången jag åt det. Jag föredrar att fräsa på lite färg och sedan äta med något såsigt än att bara koka dem. Steklök och salvia gjorde nog sitt till också!

      Radera