torsdag 13 september 2012

Lägenheten - då och just nu


Om du är här och hälsar på för att få lite tips på mat så är det här inlägget inget för dig. Men om du vill se hur det har sett ut i lägenheten som vi just nu renoverar och hur det ser ut just nu (främst köket) - ja, då kan du läsa och titta vidare!

Vi börjar med planlösningen. Vi föll för lägenheten just för möjligheten att ta bort den lilla väggen mellan kök och matplats och kunna göra ett riktigt stort kök som tack vare den stora funkisöppningen mellan vardagsrum och kök gör dessa rum "i fil" till fantastiska sällskapsytor. Hela väggen är borta, inkl. vid G och ST och nya stommar är på plats i U-form med det mesta av arbetsytan vid fönstret. Övrigt i lägenheten behåller vi som det är planlösningsmässigt, men alla ytskikt fixas till. Även badrummet ska göras om i etapp 2.

Så här såg det ut när vi tog över lägenheten, med de blå luckorna borttagna. Allt gammalt och väldigt slitet. Tyvärr inte mycket charm att bevara förutom REDA förvaring i glas. Det har vi sparat förstås och ska försöka använda i nya köket.


Här har det hänt lite! Köket tog vi bort själva men allt annat görs av hantverkare. Hela taket fick göras om eftersom en vägg togs bort och med den bitar av taket :-) Diskmaskinen är på plats och det mesta av underskåpen.


Nedan till vänster är den skåprad som kommer att ha väggskåp över. Enda väggen med väggskåp. Nedan till höger är där spis och fläkt ska sitta på helkaklad vägg. Till höger om skåpen blir skåp för micro och ugn och sedan kyl/frys.


Nedan syns U-formen på köket med ett stort fönster att ha framför näsan när jag står och meckar i köket. Till höger den bänkskiva vi ska ha och en liten snutt av kaklet. Gillar grått. Märks det :-)


Nedan till vänster är bilden tagen från vardagsrum in mot kök. Den coola öppningen är K-märkt och på träplattan i böjen hade man telefonen, hemmets viktigaste apparat. Bilden till höger är tagen från köket mot vardagsrummet. Väggfärgen är densamma med vitmålad bård. Färgen är gråbeige och uppfattas lite olika beroende på hur ljuset varierar under dagen. En "levande" färg som vi gillar. Vi hade faktiskt samma i vårt förra vardagsrum. Nu är det den färgen och bården i vardagsrum, kök och hall. En neutral grund att fylla på med annat som kan få ha lite mer färg och karaktär. Men en lugn bas vill vi ha.

När vi ändå är inne på hur saker och ting ser ut kan jag ju dela med mig av ett par bilder från landet och trädäcket som jag har tjatat om hela våren och sommaren - och även i vintras tror jag :-) Nu är det klart och nu är nästa grej att bygga ett litet raketdass, dvs med förbränningstoalett eftersom vi inte har något avlopp och inte vill hålla på med egen tömning. Den lilla röda sovstugan i falurött ska bli falusvart. Foder och knutbrädor ska bli svarta. Dörren ska målas och mossan ska tas bort från taket :-) Observera Mannens detaljarbete med att följa berghällen till vänster i vänstra bilden!


Det går fort i lägenheten nu. Varje dag efter jobbet har det hänt mycket så bilderna ovan lär redan vara inaktuella men jag håller er uppdaterade vartefter, för den som orkar läsa och titta på bilder.


Nästa gång vi ses här - då bjuder jag på något ätbart och drickbart i stället. Vi ses då!


 

16 kommentarer:

 1. Du milde så bra det blir. Med det köket får du nästan byta namn på bloggen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hanna! Ja det är ju det där med namnet. Måste fundera på det lite. Det behöver ju inte vara smått bokstavligt utan kan representera intimt o mysigt kök även om kvadraten är fler. Vore så synd att släppa namnet :-(

   Radera
 2. Holy Moly, vilket trädäck, verkligen en uteplats som heter duga! Så härligt att kunna sitta där och följa med solens gång under dagen och kvällen!

  Och köket, så härligt att njuta av utsikt och dagsljus när man gojsar och donar med maten! Så härligt att få börja från början med egna planer och idéer, ska bli riktigt spännande att få se slutresultatet!

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi tror däcket räcker till :-) Kanske tillräckligt stort till och med för en bloggträff en sommar nån gång 2013 kanske ;-) Vi ska se till att man kan dra segelduk över om vädret trilskar.

   Det har hänt massor idag. Bara att ta fram kameran igen. En bit kvar till färdigt bl a på grund av fläkten som har gått sönder två gånger nu under transport. Nu hoppas vi på tredje gången gillt!

   Kramar tillbaka!

   Radera
 3. Köket ser ut att bli mycket fint, och vad underbart att kunna titta ut direkt i en trädkrona där förhoppningsvis små fåglar sitter och sjunger något vackert i takt med hur du rör i grytorna ;-)

  Öppningen mellan kök och vardagsrum är jättefin, men vad är K-märkt för mig som inte hänger med på alla "nya" begrepp? Mina svärföräldrar (i spe) har fortfarande en fungerande telefon med "Wählscheibe" (jag blir så irriterad, när jag inte hittar svenska ord...), alltså en sån man slår nummret med pekfingret i, äsch, du fattar vad jag menar ;-) Skaffa en sån och ställ på träplattan, det ser nostalgiskt ut!

  Jag måste erkänna, att jag ibland inte riktigt fattat, varför det tar så lång tid med trädäcket, men nu förstår jag... helt fantastiskt underbart fint! Wow!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just fönstret där med utsikt mot grönt sålde lägenheten till stor del för mig :-)

   K är Kulturmärkt och betyder att det finns ett kulturhistoriskt värde att bevara. Det finns olika nivåer av K-märkning från att absolut inte få röra någonting till att modifiera typ. Huset är från -49 och då gällde mycket funkis i området vi bor i. Öppningen är väldigt unik och man hittar den verkligen inte i varenda lya här. När vi tittade på lägenheten tänkte vi att den där konstiga grejen river vi ner men nu när den är renoverad är vi så glada att den finns där. Den ger lägenheten karaktär och är superhäftig, tycker jag. Jag har också tänkt på det där med telefon med snurrplatta att ställa där. Mamma och pappa har sin grå kvar men den används inte :-)

   Förstår att det kan verka knasigt att det tog så lång tid med däcket men som sagt, inget dussindäck, 3 x 5 meter i en rektangel direkt. Tack snälla - vi är jättenöjda!

   Radera
 4. Ojoj vännen, det här ser grymt fint ut! Både kök och uteplatsen wow säger jag. Gillar också öppningen, precis som kajomida! :) Detta kommer att bli superfint när allt är på plats, prima prima!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, köket är ju inte så mycket wow nu kanske men det kommer bli! Och däcket är vi så stolta över. Min älskade man har gjort ett grymt jobb!

   Gissa om det rycker i mig att få komma in i ett färdigt kök och börja inreda förutom "skalet" med stommar, skiva och vitvaror. Då är det bara ett skelett som behöver komma till liv. Bara att vara tålmodig :-)

   Kram!

   Radera
 5. Vad härligt med ett nytt kök! Ser ut att bli kanooon!!
  Men vilket däck!! Större än våran lägenhet!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtar som en tok efter att få ta köket i besittning :-)

   Jag vet, det är grymt stort. Större än vår nya lägenhet också :-) Bra komplement till 15 kvm frigga och 10 kvm sovstuga!

   Radera
 6. Vad fint det ser ut att bli! Gillar fönstret i köket och den speciella dörröppningen. Lite charm bevarad :) Och vilket trädäck ni har vid stugan. Inte illa :) Jag föreslår matbloggarträff på det trädäcket när värmen kommer krypande igen! ;)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort fönster i köket är perfekt och vi älskar öppningen, ingen dussinlösning alls. Ja nog skulle vi få plats några stycken på det däcket :-)

   Tack detsamma även om det bara är söndagen kvar på helgen!

   Radera
 7. Oj, vad kul att få se lite bilder! Jag måste kika på dem igen via datorn sen så jag kan se bilderna större. Så fint det kommer att bli.
  Trädäcket är ju grymt! Vilket hantverk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror att det kan bli som vi hoppas på - riktigt bra! Mannen är riktigt duktig på att bygga och han är väääldigt noggrann :-)

   Radera
 8. Wow, vilket trädäck!! Kul att se alla förvandlingar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Det är verkligen kul att vi har fotat under tiden så att vi kan se före och efter. Mer kommer!

   Radera